Annonce
forside

Ja tak til et bæredygtigt landbrug

Det glæder mit grønne hjerte at natur og miljø har fået plads i debatindlæggene, og folk bekymre sig for vores planet.

Lene giver helt berettiget udtryk for stor bekymring for landbrugenes udvidelser med blandt andet en kæmpe gylletanke på Torningvej.

60,4 procent af Danmarks areal er dækket af landbrug. til sammenligning: 14,5 procent er skov. 8,7 procent er heder, enge og moser. Kun 1,6 procent er diger, grøfter og gravhøje. Der er ikke mere plads, at tage af, men man forsøger stadig.

80 procent af landbrugsarealet bruges til at producerer foder til dyr, da vi er det land i verden der producerer mest kød, så derfor de store gylletanke, hvad der kommer ind i den ene ende skal ud af den anden. Alternativet vil arbejde for at fremme økologisk planteproduktion. Danmarks naturvurdering er den næst dårligste i EU. Da en lang række dyr som sommerfugle, bier og fugle falder kraftigt i bestand på grund af de dårlige vilkår. Naturværdien i Kolding bliver vurderet til 17 point ud af 100 af Danmarks Naturfredningsforening.

Vi lever i en kommune, hvor Venstre alene har absolut flertal, og vores regering er blå med Venstre i spidsen. Det betyder at målet er vækst og landbruget får frie tøjler.

En vækst der går til en stadig mindre gruppe menneske og naturen betaler for det.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sydjylland

134 klager på fem måneder: Tolkefirma har spændt ben for politiet i Syd- og Sønderjylland

Leder For abonnenter

Danmark skal hænge sammen

Kan man forestille sig en situation, hvor det offentlige dropper investeringen i vejnettet i dele af landet, så borgerne selv må i gang med asfalteringen? Nej selvsagt ikke. Men faktisk er det nogenlunde en parallel beslutning, vores regering har truffet ved at ikke at afsætte midler til bredbåndspuljen i sit udspil til finanslov. Danmark er på vej til at blive næsten 100 procent digitaliseret. Det rummer mange fordele. Både i dialogen med myndighederne og i privatlivet kan det meste hurtigt og bekvemt ordnes via nettet, der samtidig giver adgang til et uendeligt univers af information og underholdning. Forudsætningen for at være en del af det moderne Danmark er hurtigt, stabilt internet. Imidlertid er det fortsat steder i landet, hvor borgerne ikke har denne mulighed. Hermed er de berørte koblet af en central del af infrastrukturen. Konsekvenserne er logiske. Unge familier vælger landet fra, hvis der ikke er net af tilstrækkelig kvalitet. Man skubber således yderligere på den affolkning, der allerede er sat ind af andre årsager. Kreditinstitutternes uvilje til at yde lån til boligkøb i den knap så tæt befolkede del af landet er i forvejen et problem. Men er der heller ikke netforbindelser af en antagelig kvalitet kan boliger på landet blive usælgelige. Samtidig er det svært at drive virksomhed uden bredbånd. Både det lille mekanikerværksted i landsbyen og den moderne landmand er afhængig af computeren. Ansvaret for netforbindelser kan man ligeså lidt som byggeri af veje eller broer pålægge den enkelte. Et eksempel fra Fyn viser således, at det kan koste privatpersoner op til godt 270.000 kroner at få etableret en individuel forbindelse med fibernet. Naturligvis skal staten være sparsommelig. Men en pulje på 100 millioner kroner er ingen kæmpepost på statens samlede udgifter, der i 2018 var på næsten 700 milliarder kroner. For borgerne kan hurtig adgang til nettet til gengæld gøre en verden til forskel. Danmark skal hænge sammen.

Annonce