Annonce
Læserbrev

Ja tak til røgfri skoletid – også for de ansatte

Debat: Grundskolerne har allerede lovpligtig røgfri skoletid, og efter sommerferien møder også eleverne på ungdomsuddannelserne ind til det. Det betyder, at vi elever ikke må ryge, dampe eller tage snus i skoletiden. Hverken på eller uden for skolens område.

Røgfri skoletid har fuld opbakning fra et stort flertal af landets elevorganisationer. Det handler om at skabe en kultur, hvor rygning ikke er det sociale omdrejningspunkt i pauserne, og at skabe et sundt og røgfrit undervisningsmiljø. Som det er nu, begynder alt for mange elever at ryge, fordi de gerne vil være en del af det sociale fællesskab på skolen.

Det er en kultur, vi skal ændre.

Annonce


Det er både dobbeltmoralsk og en negligering af eksemplets magt, når lærere, der lige har været ude for at ryge, skal fortælle os, at vi skal lade tobaksprodukterne ligge i lommen.


Men de nye rygeregler gælder kun for os elever. Lærere og andre ansatte kan fortsat ryge i skoletiden. Det er både dobbeltmoralsk og en negligering af eksemplets magt, når lærere, der lige har været ude for at ryge, skal fortælle os, at vi skal lade tobaksprodukterne ligge i lommen.

Selvom vi nogle gange opfører os som om, vi synes, at vores lærere er kiksede, kedelige eller gammeldags, så er de også vores rollemodeller. Som barn og ung spejler man sig i de voksne, man møder i sin hverdag. Derfor har det stor betydning, at de ansatte på skolerne viser det gode eksempel – også når det kommer til røgfri skoletid. For det de gør og siger sætter aftryk i os.

De ansatte på skoler og uddannelsesinstitutioner har et kæmpe ansvar for vores dannelse og uddannelse. Det gælder også vores sundhed. Hvis vi skal nå i mål med ambitionen om en røgfri generation i 2030, kræver det, at personalet viser, at de tager deres ansvar og indflydelse samt elevernes sundhed alvorligt.

Mange skoler og ungdomsuddannelser har allerede på eget initiativ gjort skoledagen røgfri for både elever og ansatte. Men vi mangler de sidste.

Så kære direktører, rektorer og ansatte: Når der nu alligevel kommer nye regler, så gør os den tjeneste også at lade dem gælde samfundsfagslæreren, skolelederen og pedellen.

Røgfri skoletid bør være en fælles indsats, hvor både elever og ansatte står sammen for at skabe et undervisningsmiljø uden rygning. Vi bakker jer op, hvis I tør tage beslutningen.

Annonce
Debat For abonnenter

Kommentar: Respekt for konstruktive protester i landsby

Danmark

Lørdagens coronatal: 739 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Sønderborg

Blæst og regn stopper ikke en pælesidder: Tre kæmper om 20.000 kroner og det får arrangør til at overveje reglerne

Kolding For abonnenter

Ungt par sælger lejligheden på Frederiksberg og flytter ind i gammelt elektricitetsværk i Sydjylland: - Vi går og niver os i armen

Sydjylland For abonnenter

Blodigt drab i Sønderborg: Offeret rev hår ud af drabsmandens hoved

Varde For abonnenter

Mette er nybagt mor – men det er lige før, kæmpehunden Baby betyder mere

Sydjylland For abonnenter

Ansatte og pårørende råbte op om patientsvigt: Nu retter styrelse mindre kritik af behandlingen på kaosramt psykiatriafdeling

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Varde

Jeg får hug: De unge udskammes og dømmes over en kam

EfB

Målscorer: Hyballa solgte projektet til mig

Danmark

200 buler i bilen og stenslag i håndboldstørrelse: Se video af familie fanget i haglstorm på autobahn

Vejen For abonnenter

Den knaldrøde socialdemokrat: Jeg er til politik i øjenhøjde

EfB For abonnenter

EfB-karakterer: Energien var større end kvaliteten

EfB For abonnenter

En til tider opmuntrende præstation, men EfB tabte 3-1 til Helsingør: Det kunne faktisk kun gå galt

Annonce