Annonce
Læserbrev

'Ja' til biogas på Haderslev Næs

Vi er en flok unge på Haderslev Næs, som ser positivt på at få etableret et biogasanlæg på vores egn.

Efter vores opfattelse er et nyt moderne biogasanlæg et stort aktiv for Næsset, naturen og alle os, som bor og lever her. Det er en virksomhed, der - udover at skabe liv og arbejdspladser - kan få Næsset med i den grønne omstilling. Det kan sikre endnu bedre husdyrgødning til den gode jord, vi har på Næsset - og det vil for alle naboer lugte væsentligt mindre ved udbringning.

For at sikre mindst mulig transport med husdyrgødning og biomasse skal et anlæg ligge centralt i forhold til de husdyrbedrifter, som kan blive leverandører - ligesom infrastruktur skal være optimal. Placeringen så godt tilbagetrukket ved Sode, som er planlagt, er efter vores opfattelse helt optimal og med stor afstand til nabobeboelser og byer.

Vi har faktisk allerede en del velkørende biogasanlæg i det sønderjyske – og med et anlæg på Næsset kan vi optimere transporter med husdyrgødning og være en del af klimaløsningerne.

Trafikemnet kan for nogle lokale huse være relevante at få taget hensyn til, men vi vil opfordre til at gå ind i en konstruktiv dialog herom fremfor bare at sige 'nej'. Biogasanlæg er desuden godt reguleret i lovgivningen, så der derigennem er taget højde for gener i nærområdet.

Initiativtagerne til anlægget ved Sode har fra starten været meget informative, afholdt borgermøde og arrangeret en tur til biogasanlægget ved Bevtoft. Anlægget ved Bevtoft er noget større end det, der søges om ved Sode. Der er også lavet en informativ hjemmeside www.naturbiogassode.dk . Det er vigtigt at se på fakta, de gode erfaringer fra andre eksisterende anlæg og alle fordelene.

Så kære naboer på Næsset - lad os tale vores egn og udvikling op. Lad os se de mange positive muligheder og sætte pris på de, som vil investere.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Drop skattemur for virksomheder

Skatteminister Morten Bødskov (S) pønser på at indføre en skat på, at virksomhedsejere overdrager aktierne i deres selskaber til en erhvervsdrivende fond - ofte i stedet for et traditionelt generationsskifte. Og det kan med det samme slås fast, at det er en ualmindelig dårlig idé. I Danmark har vi en mangeårig tradition for netop at drive selskaber i disse fondskonstruktioner, hvor aktierne fra ejerens holdingselskab skattefrit overdrages til en nystiftet erhvervsdrivende fond, og selskaber som Danfoss, A.P. Møller-Mærsk, Novo Nordisk, Lundbeck, Carlsberg og Grundfos drives netop efter denne model. Det er aldeles uvist, hvad der foregår i skatteministeriet, for forslaget er en del af udspil, der netop skulle lokke flere virksomhedsejere til at overdrage deres livsværk til erhvervsdrivende fonde, og det skorter heller ikke på eksperter, der slår fast, at vedtages Bødskovs forslag, bliver der ikke oprettet flere af den slags ejerkonstruktioner. Til Børsen siger indehaveren af Linak Bent Jensen, at han i en tid har overvejet at overdrage sine aktier til netop en erhvervsdrivende fond, men vedtages dette forslag, sker det helt sikkert ikke. De erhvervsdrivende fonde har vist sig anvendelige i Danmark, hvor mange selskaber konkurrerer globalt. Drives virksomheden gennem en erhvervsdrivende fond, sikrer man sig eksempelvis mod at blive købt af kapitalfonde og andre kortsigtede interesser. Man kan også sikre, at hovedsæder og dermed arbejdspladser bliver i Danmark, og det har mange virksomhedsejere interesser i. Så store, at de donerer hele eller dele af deres familieformuer uden at få en krone for det. Således har eksempelvis stifteren af Blue Water Shipping i Esbjerg, Kurt Skov, for ikke så lang tid siden givet 75 procent af aktierne i sit livsværk til en erhvervsdrivende fond, hvilket sikrer, at virksomhedens hovedsæde skal ligge i Esbjerg samt at virksomheden ikke kan blive opkøbt. Vi må håbe, at et erhvervsvenligt flertal i Folketinget får retvist skatteministeren.

Kolding

Død mand blev glemt i sin lejlighed: Ingen vil tage ansvaret

Annonce