Annonce
Varde

Stjernekok skifter fra Flensted til Musikhuset i Esbjerg

Jacob Møller Justesen har elsket at være produktudvikler på Flensted Food Group, men som en gammel cirkushest mangler han den lynhurtige arbejdsgang i et køkken. Fra september bliver han restaurantchef for Kunstpavillonen i Musikhuset Esbjerg. Arkivbillede: Redstar
Vardes stjernekok med en fortid hos blandt andet Henne Kirkeby Kro og i Sillasens Hus skal stå i spidsen for Restaurant Kunstpavillonen.

Varde: Han blev landskendt i Varde, da han fra 2003 og ti år frem drev Restaurant Sillasens Hus på Torvet i Varde. Siden har han været på Hotel Britannia, ved Mærsk og senest på Flensted - og nu bliver Jacob Møller Justesen restaurantchef i Kunstpavillonen i Musikhuset i Esbjerg, som musikhuset overtager per september.

Du har skiftet en del på det seneste?

- Der er rigtig mange kokke, der skifter. Det er en tendens i faget. Du er et sted og suger til dig, og så vil du videre, og lære nyt, siger Jacob Møller Justesen og bryder ud i latter og tilføjer:

- Jeg vil da helst ikke opfattes som en brugt karklud.

Annonce

Blå bog

  • Jacob Møller Justesen er uddannet tjener fra Restaurant Fru Larsen i Laurbjerg og uddannet kok fra Restaurant Anne Kirstine i Ebeltoft.
  • Han har været kok på Kongeskibet Dannebrog, på restaurant Lumskebugten på Esplanaden i København, og han har i en årrække arbejdet på Henne Kirkeby Kro, først seks år i køkkenet og derefter fire år i restauranten.
  • Jacob Møller Justesen har desuden arbejdet på den trestjernede Michelin-restaurant Les Fréres Troisgros ved Lyon i Frankrig og som kok i Japan, inden han blev selvstændig med først Sillasens Hus og Varde Golfklubs restaurant.
  • I 2013 blev han køkkenchef på Hotel Britannia og var i den periode med til at levere mad til Musikhuset Esbjerg.
  • Efterfølgende blev Jacob Møller Justesen køkkenchef hos Maersk (nu Compass Group), hvor han drev selskabets kantine, inden han i maj 2018 blev produktudvikler hos Flensted Food Group i Skovlund.
  • Han tiltræder stillingen som køkkenchef i Musikhuset Esbjergs Restaurant Kunstpavillonen den 1. september 2019.
  • Jacob Møller Justesen er 49 år. Han er opvokset i Ry, men er bosat i Varde. Han er gift med Annette Justesen, der er sygeplejerske på Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg. Parret har sammen tre drenge på 22, 21 og 15 år.

Hurtig beslutning

Før han var selvstændig med Sillasens Hus i Varde var han ti år på Henne Kirkeby Kro - og dét blev snarere betragtet som mærkeligt i branchen.

- Jeg er jo gammel, siger Jacob Møller Justesen.

Han er 49 år, og han er blevet headhuntet til Kunstpavillonen.

Musikhusets direktør, Torben Seldrup, tog kontakt for mindre end en måned siden, og efter nogle dages betænkningstid og afklaring besluttede Jacob Møller Justesen sig.

- Jeg har en del kolleger i Esbjerg, så det var væsentligt for mig at finde ud af, hvordan Musikhuset ser Kunstpavillonens rolle. Vi skal ikke ud og være a la carte restaurant og konkurrere med de øvrige restauranter i byen. Vi skal have fokus på arrangementerne i Musikhuset, siger han.

Har lært organisation

Da Jacob Møller Justesen var selvstændig arbejdede han rigtig mange timer og tjente ikke ret meget. Økonomi var ikke hans stærke side, men det har han lært siden:

- På Britannia, men især hos Mærsk og her ved Flensted har jeg fået styr på alt metode og organisation. Det har været rigtig lærerigtigt. Helt ned til mødedisciplin hos medarbejdere og overvågning af forbrug. Det har jeg super respekt for. Jeg har rigtig stor respekt for de kokke, der formår at tjene penge på deres mad, siger Jacob Møller Justesen.

Han var halvandet år på Britannia, fire år ved Mærsk - og nu halvandet år ved Flensted, hvor hans rolle har været at udvikle nye opskrifter.

Temperamentet var i knibe

En rolle og et job, han har været meget glad for. Men, han må bare erkende, at produktionsvejen i en stor virksomhed ikke helt er forenelige med hans temperament.

- Kokke har kort vej fra idé til handling, og vi har brug for ros hele tiden. Nej, hvor smager det dejligt. Vi vil gerne have feedback med det samme og se resultater med det samme.

- Jeg er dybt imponeret over, at der ligger sådan en stor og anerkendt fødevarevirksomhed i den kvalitet i lille Skovlund, og jeg har lært rigtig meget af at være på Flensted. Jeg har været meget glad for jobbet, men jeg er bare ikke så god til, at der går et halvt år til ni måneder fra ide til du ser det færdige produkt.

Nu skal han finde sin kok

Til gengæld har Jacob Møller Justesen og ledelsen på Flensted aftalt, at han beholder sin Flensted-kokkejakke, så han altid kan komme tilbage - og at Flensted altid kan henvende sig, hvis virksomheden står med en nød, den ikke kan knække.

Jacob Møller Justesen begynder som restaurantchef på Kunstpavillonen 1. september. Inden da skal han ud at ansætte den kok, der skal være hans nærmeste medarbejder.

Torben Seldrup, direktør i Musikhuset Esbjerg, betegner ansættelsen af Jacob Møller Justesen, som lidt af et scoop.

Jacob Møller Justesen og hans køkken skal også levere mad til Musikhusets nye café, der åbner midt i september i forbindelse med indvielsen af Musikhusets nye hovedindgang.

Annonce
Forsiden netop nu
112

Butikschef jagtede kødtyv på gaden

Leder For abonnenter

Indvandreres efterkommere fornægter ytringsfrihed: Hvad bilder de sig ind?

Det skriger til himlen. Hundredtusinder på flugt har fået lov at opholde sig i Danmark, men langt fra alle siger tak ved at respektere vores demokrati. 48 procent af efterkommerne af ikke-vestlige indvandrere mener, at det skal være forbudt at kritisere religion. Det kan man læse i Udlændinge- og Integrationsministeriets årlige undersøgelse af ikke-vestlige indvandrere og efterkommeres medborgerskab. Det er rystende. De fleste af efterkommernes forældre har fået lov at være her, fordi de er flygtet fra diktaturer, hvor man kan risikere livet ved at ytre sig, tro på andet end islam, være homoseksuel eller i opposition til diktatoren. Lande, hvor individets frihed intet betyder. Vi giver deres børn alle muligheder. Og så fornægter halvdelen af efterkommerne helt grundlæggende rettigheder som at måtte kritisere alt, også religion. Hvad bilder de sig ind? Formanden for Rådet for Etniske Minoriteter, Halima El Abassi, siger, at efterkommere står uden for samfundet og ikke føler sig som en del af fællesskabet. Forfatter Tarek Hussein taler om "dagligdagens hetz" mod muslimer og siger, at den får dem til at hæve paraderne. Begge repræsenterer en offermentalitet, der ikke er til at holde ud. Den kan heller ikke begrundes i fakta. Dagen efter nyheden om efterkommernes mentale fravalg af Danmark kan Kristeligt Dagblad fortælle om en undersøgelse fra det amerikanske Pew Research Center. Man har interviewet 24.599 mennesker i 15 vestlige lande og kan konkludere, at danskerne er de tredjemest positive over for muslimer efter nordmænd og hollændere. Det er altså ikke danskerne, der ikke er tolerante. Tværtimod kan man nu med god ret spørge, hvor stor en andel af mennesker med foragt for demokratiske værdier vi vil acceptere i vores land. At stille spørgsmålet har intet med racisme at gøre, men alene med det allervigtigste: demokrati, ytringsfrihed og frihedsrettigheder. Værdier, vi skal insistere på som altafgørende i vores land. Også for vores gæster.

Sydjylland

134 klager på fem måneder: Tolkefirma har spændt ben for politiet i Syd- og Sønderjylland

Annonce