Annonce
Varde

Stjernekok skifter fra Flensted til Musikhuset i Esbjerg

Jacob Møller Justesen har elsket at være produktudvikler på Flensted Food Group, men som en gammel cirkushest mangler han den lynhurtige arbejdsgang i et køkken. Fra september bliver han restaurantchef for Kunstpavillonen i Musikhuset Esbjerg. Arkivbillede: Redstar
Vardes stjernekok med en fortid hos blandt andet Henne Kirkeby Kro og i Sillasens Hus skal stå i spidsen for Restaurant Kunstpavillonen.

Varde: Han blev landskendt i Varde, da han fra 2003 og ti år frem drev Restaurant Sillasens Hus på Torvet i Varde. Siden har han været på Hotel Britannia, ved Mærsk og senest på Flensted - og nu bliver Jacob Møller Justesen restaurantchef i Kunstpavillonen i Musikhuset i Esbjerg, som musikhuset overtager per september.

Du har skiftet en del på det seneste?

- Der er rigtig mange kokke, der skifter. Det er en tendens i faget. Du er et sted og suger til dig, og så vil du videre, og lære nyt, siger Jacob Møller Justesen og bryder ud i latter og tilføjer:

- Jeg vil da helst ikke opfattes som en brugt karklud.

Annonce

Blå bog

  • Jacob Møller Justesen er uddannet tjener fra Restaurant Fru Larsen i Laurbjerg og uddannet kok fra Restaurant Anne Kirstine i Ebeltoft.
  • Han har været kok på Kongeskibet Dannebrog, på restaurant Lumskebugten på Esplanaden i København, og han har i en årrække arbejdet på Henne Kirkeby Kro, først seks år i køkkenet og derefter fire år i restauranten.
  • Jacob Møller Justesen har desuden arbejdet på den trestjernede Michelin-restaurant Les Fréres Troisgros ved Lyon i Frankrig og som kok i Japan, inden han blev selvstændig med først Sillasens Hus og Varde Golfklubs restaurant.
  • I 2013 blev han køkkenchef på Hotel Britannia og var i den periode med til at levere mad til Musikhuset Esbjerg.
  • Efterfølgende blev Jacob Møller Justesen køkkenchef hos Maersk (nu Compass Group), hvor han drev selskabets kantine, inden han i maj 2018 blev produktudvikler hos Flensted Food Group i Skovlund.
  • Han tiltræder stillingen som køkkenchef i Musikhuset Esbjergs Restaurant Kunstpavillonen den 1. september 2019.
  • Jacob Møller Justesen er 49 år. Han er opvokset i Ry, men er bosat i Varde. Han er gift med Annette Justesen, der er sygeplejerske på Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg. Parret har sammen tre drenge på 22, 21 og 15 år.

Hurtig beslutning

Før han var selvstændig med Sillasens Hus i Varde var han ti år på Henne Kirkeby Kro - og dét blev snarere betragtet som mærkeligt i branchen.

- Jeg er jo gammel, siger Jacob Møller Justesen.

Han er 49 år, og han er blevet headhuntet til Kunstpavillonen.

Musikhusets direktør, Torben Seldrup, tog kontakt for mindre end en måned siden, og efter nogle dages betænkningstid og afklaring besluttede Jacob Møller Justesen sig.

- Jeg har en del kolleger i Esbjerg, så det var væsentligt for mig at finde ud af, hvordan Musikhuset ser Kunstpavillonens rolle. Vi skal ikke ud og være a la carte restaurant og konkurrere med de øvrige restauranter i byen. Vi skal have fokus på arrangementerne i Musikhuset, siger han.

Har lært organisation

Da Jacob Møller Justesen var selvstændig arbejdede han rigtig mange timer og tjente ikke ret meget. Økonomi var ikke hans stærke side, men det har han lært siden:

- På Britannia, men især hos Mærsk og her ved Flensted har jeg fået styr på alt metode og organisation. Det har været rigtig lærerigtigt. Helt ned til mødedisciplin hos medarbejdere og overvågning af forbrug. Det har jeg super respekt for. Jeg har rigtig stor respekt for de kokke, der formår at tjene penge på deres mad, siger Jacob Møller Justesen.

Han var halvandet år på Britannia, fire år ved Mærsk - og nu halvandet år ved Flensted, hvor hans rolle har været at udvikle nye opskrifter.

Temperamentet var i knibe

En rolle og et job, han har været meget glad for. Men, han må bare erkende, at produktionsvejen i en stor virksomhed ikke helt er forenelige med hans temperament.

- Kokke har kort vej fra idé til handling, og vi har brug for ros hele tiden. Nej, hvor smager det dejligt. Vi vil gerne have feedback med det samme og se resultater med det samme.

- Jeg er dybt imponeret over, at der ligger sådan en stor og anerkendt fødevarevirksomhed i den kvalitet i lille Skovlund, og jeg har lært rigtig meget af at være på Flensted. Jeg har været meget glad for jobbet, men jeg er bare ikke så god til, at der går et halvt år til ni måneder fra ide til du ser det færdige produkt.

Nu skal han finde sin kok

Til gengæld har Jacob Møller Justesen og ledelsen på Flensted aftalt, at han beholder sin Flensted-kokkejakke, så han altid kan komme tilbage - og at Flensted altid kan henvende sig, hvis virksomheden står med en nød, den ikke kan knække.

Jacob Møller Justesen begynder som restaurantchef på Kunstpavillonen 1. september. Inden da skal han ud at ansætte den kok, der skal være hans nærmeste medarbejder.

Torben Seldrup, direktør i Musikhuset Esbjerg, betegner ansættelsen af Jacob Møller Justesen, som lidt af et scoop.

Jacob Møller Justesen og hans køkken skal også levere mad til Musikhusets nye café, der åbner midt i september i forbindelse med indvielsen af Musikhusets nye hovedindgang.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Drop skattemur for virksomheder

Skatteminister Morten Bødskov (S) pønser på at indføre en skat på, at virksomhedsejere overdrager aktierne i deres selskaber til en erhvervsdrivende fond - ofte i stedet for et traditionelt generationsskifte. Og det kan med det samme slås fast, at det er en ualmindelig dårlig idé. I Danmark har vi en mangeårig tradition for netop at drive selskaber i disse fondskonstruktioner, hvor aktierne fra ejerens holdingselskab skattefrit overdrages til en nystiftet erhvervsdrivende fond, og selskaber som Danfoss, A.P. Møller-Mærsk, Novo Nordisk, Lundbeck, Carlsberg og Grundfos drives netop efter denne model. Det er aldeles uvist, hvad der foregår i skatteministeriet, for forslaget er en del af udspil, der netop skulle lokke flere virksomhedsejere til at overdrage deres livsværk til erhvervsdrivende fonde, og det skorter heller ikke på eksperter, der slår fast, at vedtages Bødskovs forslag, bliver der ikke oprettet flere af den slags ejerkonstruktioner. Til Børsen siger indehaveren af Linak Bent Jensen, at han i en tid har overvejet at overdrage sine aktier til netop en erhvervsdrivende fond, men vedtages dette forslag, sker det helt sikkert ikke. De erhvervsdrivende fonde har vist sig anvendelige i Danmark, hvor mange selskaber konkurrerer globalt. Drives virksomheden gennem en erhvervsdrivende fond, sikrer man sig eksempelvis mod at blive købt af kapitalfonde og andre kortsigtede interesser. Man kan også sikre, at hovedsæder og dermed arbejdspladser bliver i Danmark, og det har mange virksomhedsejere interesser i. Så store, at de donerer hele eller dele af deres familieformuer uden at få en krone for det. Således har eksempelvis stifteren af Blue Water Shipping i Esbjerg, Kurt Skov, for ikke så lang tid siden givet 75 procent af aktierne i sit livsværk til en erhvervsdrivende fond, hvilket sikrer, at virksomhedens hovedsæde skal ligge i Esbjerg samt at virksomheden ikke kan blive opkøbt. Vi må håbe, at et erhvervsvenligt flertal i Folketinget får retvist skatteministeren.

Kolding

Død mand blev glemt i sin lejlighed: Ingen vil tage ansvaret

112

Mand straffet for at kaste med sin hund

Annonce