Annonce
Vejen

Jagten på de unge talenter bliver skærpet

Noah Fejfer Jakobsen fra Vejen Business College var blandt de 25 elever fra Vejen Business College, der var i ugepraktik. Med mindre ungdomsårgange bliver der rift om eleverne de kommende år. Foto: Brian Lindholt
Vejen Business College har i samarbejde med det lokale erhvervsliv haft stor succes med en ny praktikordning - med færre unge frem til 2030, bliver der ekstra kamp om den faglærte arbejdskraft.
Annonce

VEJEN: Ungdomsårgangene bliver mindre og mindre. Behovet for faglært arbejdskraft bliver større og større.  Så kampen om de unges interesse og talenterne bliver skærpet i årene fremover.

- De 16-19 årige bliver færre i en ti-årig periode frem til 2030. Vi kommer til at mangle 25000 unge på landsplan – de 9000 i Syddanmark. Så der bliver kamp om de unge, siger lektor og praktikplads-koordinator Carsten Sørensen fra Vejen Business College


Vi kommer til at mangle 25000 unge på landsplan – de 9000 i Syddanmark. Så der bliver kamp om de unge.

Carsten Sørensen, lektor og praktikplads-koordinator hos Vejen Business College


Trepartsforhandlinger mellem regeringen, DA,  FL og Danske Regioner skal sikre, at flere elever får en læreplads. 500 millioner er fra 2021 afsat til nye lærepladsunderstøttende  initiativer. Blandt andet belønnes virksomheder for at lukke uddannelsesaftaler hurtigere.

- Der er blevet indført  en målsætning om, at 80 procent af eleverne skal have en aftale ved afslutningen af grundforløbet, hvor det i dag på landsplan er under halvdelen af eleverne. Intentionen er, at en tidligere indgåelse af en uddannelsesaftale vil betyde, at flere fortsætter på deres uddannelse. Aftalen skal dermed understøtte, at der uddannes flere faglærte i Danmark, fortæller Carsten Sørensen.

Af de elever, der forlod Vejen Business College i sommers havde cirka 70 procent en aftale ved afslutningen af grundforløbet.

- Derfor har praktikpladsordningen måske netop en berettigelse, siger Carsten Sørensen.

Annonce

Fine tilbagemeldinger

Hos VBC  har han man tætte bånd til det lokale erhvervsliv og indførte som noget nyt en uges praktikforløb i uge 47.

43 virksomheder i kommunen var trods corona-udfordringer med på ideen.

- Og flere er naturligvis velkomne til at deltage fremover, siger Carsten Sørensen.

25 ud 28 elever fik en plads efter en prioriteret ansøgningsrunde, der skulle lige så tæt på virkeligheden som muligt.

- Vi skylder virksomhederne en stor tak, og det er noget, vi sikkert vil gentage, selv om noget måske skal tunes op. Vi er blevet godt modtaget og har fået fine tilbagemeldinger. En elev blev eksempelvis opfordret til at søge praktikplads og fritidsjob i virksomheden. En anden blev bedt om at søge, når hun havde taget en finansøkonom-uddannelse, fortæller Carsten Sørensen.


Vi er blevet godt modtaget og fået fine tilbagemeldinger

Carsten Sørensen, praktikpladskoordinator


Praktikforløbet giver eleverne mulighed for at prøve sig selv af og afklare, om de har valgt den rigtige vej.

Annonce

Vejen er godt med

På landsplan er målet, at 25 procent af de unge vælger en erhvervsuddannelse, hvor arbejdskraften er efterspurgt.

- I København er tallet 13 procent. I Vejen er tallet 35 procent. Vejen er godt med. Vi har mange erhvervsvirksomheder, og mange unge er smittet hemmefra. Men man kan godt frygte, at der bliver mangel på den faglærte arbejdskraft, og her skal vi lave benarbejdet, siger Carsten Sørensen

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Familievirksomhed lever af at lave lyd og lys til store arrangementer: Sådan lykkedes det at lave overskud trods corona-nedlukning

Vejen

Ulven vækker debat

Sport

Danmark slider sig i VM-semfinalen i vild gyser

Annonce