VEJEN: Ungdomsårgangene bliver mindre og mindre. Behovet for faglært arbejdskraft bliver større og større. Så kampen om de unges interesse og talenterne bliver skærpet i årene fremover.
- De 16-19 årige bliver færre i en ti-årig periode frem til 2030. Vi kommer til at mangle 25000 unge på landsplan – de 9000 i Syddanmark. Så der bliver kamp om de unge, siger lektor og praktikplads-koordinator Carsten Sørensen fra Vejen Business College
Carsten Sørensen, lektor og praktikplads-koordinator hos Vejen Business CollegeVi kommer til at mangle 25000 unge på landsplan – de 9000 i Syddanmark. Så der bliver kamp om de unge.
Trepartsforhandlinger mellem regeringen, DA, FL og Danske Regioner skal sikre, at flere elever får en læreplads. 500 millioner er fra 2021 afsat til nye lærepladsunderstøttende initiativer. Blandt andet belønnes virksomheder for at lukke uddannelsesaftaler hurtigere.
- Der er blevet indført en målsætning om, at 80 procent af eleverne skal have en aftale ved afslutningen af grundforløbet, hvor det i dag på landsplan er under halvdelen af eleverne. Intentionen er, at en tidligere indgåelse af en uddannelsesaftale vil betyde, at flere fortsætter på deres uddannelse. Aftalen skal dermed understøtte, at der uddannes flere faglærte i Danmark, fortæller Carsten Sørensen.
Af de elever, der forlod Vejen Business College i sommers havde cirka 70 procent en aftale ved afslutningen af grundforløbet.
- Derfor har praktikpladsordningen måske netop en berettigelse, siger Carsten Sørensen.
Fine tilbagemeldinger
Hos VBC har han man tætte bånd til det lokale erhvervsliv og indførte som noget nyt en uges praktikforløb i uge 47.
43 virksomheder i kommunen var trods corona-udfordringer med på ideen.
- Og flere er naturligvis velkomne til at deltage fremover, siger Carsten Sørensen.
25 ud 28 elever fik en plads efter en prioriteret ansøgningsrunde, der skulle lige så tæt på virkeligheden som muligt.
- Vi skylder virksomhederne en stor tak, og det er noget, vi sikkert vil gentage, selv om noget måske skal tunes op. Vi er blevet godt modtaget og har fået fine tilbagemeldinger. En elev blev eksempelvis opfordret til at søge praktikplads og fritidsjob i virksomheden. En anden blev bedt om at søge, når hun havde taget en finansøkonom-uddannelse, fortæller Carsten Sørensen.
Carsten Sørensen, praktikpladskoordinatorVi er blevet godt modtaget og fået fine tilbagemeldinger
Praktikforløbet giver eleverne mulighed for at prøve sig selv af og afklare, om de har valgt den rigtige vej.
Vejen er godt med
På landsplan er målet, at 25 procent af de unge vælger en erhvervsuddannelse, hvor arbejdskraften er efterspurgt.
- I København er tallet 13 procent. I Vejen er tallet 35 procent. Vejen er godt med. Vi har mange erhvervsvirksomheder, og mange unge er smittet hemmefra. Men man kan godt frygte, at der bliver mangel på den faglærte arbejdskraft, og her skal vi lave benarbejdet, siger Carsten Sørensen