Annonce
Esbjerg

Jagten på utætheder i fjernvarmenettet fortsætter: Droner har afsløret nye brud

I et forsøg på at mindske vandtabet er man begyndt at bruge droner udstyret med termografiske kameraer til at finde nye brud og læk. Dronerne sendes i luften, når det er koldt og mørkt. Arkivfoto
En drone-termografering over Østerbyen og Kvaglund har afsløret ti nye brud på fjernvarmenettet hos Din Forsyning, der siden november måned har været plaget af et usædvanligt stort vandtab på helt op mod 500 kubikmeter varmt vand i døgnet.

Esbjerg: Den storstilede jagt på brud og utætheder i Esbjergs fjernvarmenet fortsætter nu på femte måned, men der er lys forude, fortæller Thomas Bornhøft, genbrugs- og distributionschef hos Din Forsyning.

Han har siden november stået i spidsen for et eftersøgningshold, der har haft til opgave at finde årsagen til, at fjernvarmenettet pludseligt tabte op mod 500 kubikmeter vand i døgnet svarende til omtrent 200 kubikmeter mere end sædvanligt, hvilket var dårligt nyt for både CO2-regnskabet og esbjergensernes varmeregning.

Nu begynder det dog langt om længe at lysne. Med hjælp fra termograferinger, droneflyvninger og årvågne esbjergensere, der på forsyningsselskabets opfordring flittigt har holdt øje med grønt vandt i vandløb og bække og tørre pletter på våd asfalt, er det lykkedes at lokalisere over 40 brud. Dermed er spædevandstabet nu nået ned på omkring 350 kubikmeter varmt vand i døgnet.

Annonce

- Det betyder, at vi nærmer os et acceptabelt forbrug, siger Thomas Bornhøft.

Hjælp fra droner

Senest har Din Forsyning haft droner i luften over Østerbyen og Kvaglund ad tre omgange. Fra luften kan dronen med en termisk sensor måle varmeudstråling og identificere unormale høje temperaturer og sandsynligheden for en utæthed, og det har vist sig særdeles effektivt. Ti nye brud er dukket op.

- Den største fordel ved at benytte droneflyvning fremfor at termografere fra bil er, at vi kan kontrollere stikledningerne helt ind til husene samt de interne ledninger som ejers af boligforeninger, ejerforeninger osv. Resultaterne af både droneflyvningen og vores termografering fra bil, har bekræftet at der er en udfordring med manglende vedligeholdelse af de ”private” fjernvarmeledninger. Boligforeningerne og ejerforeninger er gode til at få repareret deres ledninger, når vi giver dem besked om at de har et brud, men det halter lidt med forebyggende vedligeholdelse og udskiftning, mener Thomas Bornhøft fra Din Forsyning.

Droneflyvningerne over det østlige Esbjerg er blot første etape af en større, planlagt dronetermografering af hele Esbjerg og Varde. Flyvninger kommer til at foregå over de næste fem år, og håbet er, at man på den måde kan finde endnu flere utætheder i fjernvarmenettet.

Din Forsyning og droner

Din Forsyning leverer fjernvarme til Esbjerg by herunder blandt andet Sædding, Hjerting, Tarp og Tjæreborg samt Varde og Alslev byer og så transmitterer de fjernvarme videre til Nordby. I alt får cirka 25.500 husstande fjernvarme fra det fælleskommunale forsyningsselskab.

Den gennemsnitlige spædevandstab hos Din Forsyning ligger på cirka 300 kubikmeter vand i døgnet. Til sammenligning bruger en almindelig husstand cirka 130 kubikmeter brugsvand om året.

I et forsøg på at mindske vandtabet er man begyndt at bruge droner udstyret med termografiske kameraer til at finde nye brud og læk. Dronerne sendes i luften, når det er koldt og mørkt. Det må ikke regne, og asfalten må ikke være våd. Der må også kun være en middelvind under otte meter i sekundet. Det tager derfor tid at overflyve hele Esbjerg og Varde, og det kan være svært at fortælle, hvornår de helt præcist flyver.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kolding For abonnenter

Oprensning af åen forhindrer ikke oversvømmelser: - Vi kan grave åen fem meter dybere, uden at det vil gavne noget som helst

Annonce