Annonce
Vejen

Jagtstuen er blevet til klasselokale: Mor er vildt imponeret over lærernes opfindsomhed

Rune Vestergaard Skøtt er glad for matematik. - For det er jeg god til, lyder meldingen fra hjemmeundervisningen i Skodborg. Foto Brian Lindholt
Der er struktur på undervisningen og der er sket en kæmpe udvikling siden foråret, siger mor til to drenge. Familien har indrettet sin jagtstue til undervisningslokale og arbejdsplads.
Annonce

Skodborg: Normalt benyttes rummet med gevirer på væggene til jagtgæster, legerum med mere. Nu er det omdannet til klasselokale for Rune og Esben Vestergaard Skøtt på 11 og 12 år, der til daglig går i 5. og 6. klasse i Skodborg Børnecenter.

Deres mor Tanja Vestergaard Skøtt, der arbejder som koordinator på den Forberende Grunduddannelse for unge op til 25 år i Vejen, tager også en hjemmearbejdsdag denne onsdag. Hun har ligeledes sin egen arbejdsstation i lokalet.

Og hun er imponeret over, hvordan hjemmeundervisningen fungerer i Skodborg og uddeler stor ros til lærerne.

- De har hjulpet hinanden i gang og udvikler hele tiden, hvilket betyder, at mine drenge i 5. og 6. klasse er 100 procent selvkørende i hjemmeskole. Jeg er vildt imponeret over lærernes engagement, for jeg ved, at det har været en udfordring for nogle. Jeg mærker børn, der trives megagodt, siger Tanja Vestergaard Skøtt.


Jeg er vildt imponeret over lærernes engagement, for jeg ved, det har været en udfordring for nogle. Jeg mærker børn, der trives megagodt.

Tanja Vestergaard Skøtt


Sådan var det ikke under den første nedlukning i foråret, hvor online-undervisning var nyt for alle.

- Rune var noget frustreret, og her skulle jeg undervise ham - når jeg vel og mærke ikke arbejdede, siger Tanja Vestergaard Skøtt.

Hun husker den første nedlukning i foråret som overvældende.

- I foråret blev vi i starten bombarderet af mails og en hulens masse links på Aula (kontaktplatform mellem forældre og skole, red). Det var ret overvældende samtidig med, at jeg skulle forholde mig til mit arbejde ved siden. Der kom vel 15-20 mails hver dag. Jeg husker det som 100 beskeder, selv om det måske kun var ti, siger Tanja Vestergaard Skøtt.


I foråret blev vi i starten bombarderet af mails ogen hulens masse links på Aula. Det var ret overvældende samtidig med, at jeg skulle forholde mig til mit arbejde ved siden af.

Tanja Vestergaard Skøtt


Enkelte fag kan være ekstra udfordrende.

- Det kan være svært at have hjemkundskab, hvis mor ikke lige er hjemme. Men så kan vi som forældre inddrage børnene i madlavningen. Vi er mere sammen som en familie under nedlukningen, siger Tanja Vestergaard Skøtt.

Annonce

Strukturen er fin

Hun beretter om en ny hverdag med fin struktur.

- Der er ét virtuelt rum, hvor eleverne mødes med deres lærere efter almindeligt skema, og her bliver de undervist. Det er ikke hjemmearbejde og en masse afleverings-opgaver. De bliver undervist, siger Tanja Vestergaard Skøtt.

Rune og Esben sidder klinet til skærmene med hørebøffer. De har et fast skema fra kl. 8-14 hver dag. Og både lærere og klassekammerater er obs på, hvis enkelte ikke får logget sig ind. Der arbejdes i et virtuelt rum, hvor der er kontakt mellem lærere og elever og også mellem elever og elever.

-  De er vant til at bruge sociale medier og arbejde på en pc, når de gamer. Jeg kigger lige over skulderen en gang imellem, når jeg arbejder hjemmefra., siger Tanja Vestergaard Skøtt.

Rune havde en kammerat på besøg den forgangne weekend. Ellers lever familien i en boble. Rune plejer at gå til svømning og fodbold. Esben gik også til svømning, inden det blev lukket ned i december.

- I stedet har vi sjippet lidt og tager armbøjninger. Drengene går en tur med hunden Pepsi, en FT Cocker Spaniel. Og hjemmeundervisningen har vitterligt ikke været det store problem denne gang. Vaccinen er her jo, og skal vi blive lidt længere hjemme endnu, så er det det, vi skal, siger Tanja Vestergaard Skøtt og fortsætter:

- Vi ser ikke så mange mennesker, men vi ved jo også, at det kun er for en periode. Og så længe drengene trives og får et fagligt løft, er alt jo godt. Skodborg Børnecenter har virkelig været gode. Flere it-dygtige lærere har været med til at løfte.


Så længe drengene trives og får et fagligt løft, er alt jo godt.

Tanja Vestergaard Skøtt


Annonce

Nu kan de sove længe

Der er enkelte fordele ved hjemmeundervisning. Drengene står normalt op klokken 6.10. Nu bobler de til 7.30.

- De kan godt lide at have god tid til morgenmad, inden de normalt cykler de 1-2 km til skole, siger Tanja Vestergaard Skøtt.

Rune har i dag indtil videre haft tysk, dansk og engelsk. Nu står den på billedkunst.

- Det er fint nok. Opgaverne er, som de plejer, siger Rune Vestergaard Skøtt og understreger, at han godt kan lide matematik.


Det er fint nok. Opgaverne er som de plejer.

Rune Vestergaard Skøtt


- Det er fordi, jeg er god til det, lyder det kækt.

Storebror Esben melder sig også på banen.

- Det sjove ved hjemmeundervisning er, at nu kan du snakke med dine venner i timerne, og du skal ikke lave lektier hver dag. Vi er også gode til hjælpe hinanden. Det knap så sjove er, at du ikke rigtigt kan komme ud og mødes med nogen. Nogen gange kan det også være irriterende at være så meget sammen, men så får jeg fred, siger Esben Vestergaard Skøtt.


Det sjove ved hjemmeundervisning er, at nu kan du snakke med dine venner i timerne, og du skal ikke lave lektier hver dag. Vi er også gode til hjælpe hinanden. Det knap så sjove er, at du ikke rigtigt kan komme ud og mødes med nogen.

Esben Vestergaaard Skøtt


Og det er næsten som at gå rigtigt i skole.

- Man markerer, når man vil sige noget. Læreren kan også mute dig (fjerne lyden, red.), siger Esben Vestergaard Skøtt.

Annonce

Og så skal der bages

Skoledagen i dag har indtil videre budt på historie, dansk og engelsk. Billedkunst byder på papirklip, hvor der skal klippes en figur.

Opgaverne er opfindsomme, og brugen af billeder kommer også i brug. En dag skulle der tages ti billeder - det ene skulle være af et dyr. Det blev så taget under den daglige gåtur med Pepsi. Idræt bød på yoga. Torsdag skal Esben bage chokolademuffins, som nydes i klassens time hver for sig. Lærerne er opfindsomme.

- Det er hyggeligt, og der er fokus på trivsel, roser Tanja Vestergaard Skøtt.

- Jeg glæder mig nu til vaccinen, og jeg kan være rigtigt sammen med mine venner igen, tilføjer Esben Vestergaard Skøtt, der i stedet holder kontakten ved lige med vennerne virtuelt.


Jeg glæder mig nu til vaccinen, og jeg kan være rigtigt sammen med mine venner igen.

Esben Vestergaard Skøtt


Esben og klassen skulle have været på tur til Sønderborg, men den blev aflyst. Pengene står dog på en bankbog, så de kommer småske afsted senere til et eller andet sted.

Inden den sidste nedlukning nåede Rune akkurat at komme på lejrskole. Og familien glæder sig, til der bliver åbnet op for at kunne rejse ud igen.

- Det vi glæder os mest til er, når vi kan tage et eller andet sted syd på, hvor det er trygt. Vi havde en plan om tage en tur til New Zealand, men de tanker blev sat på stand-by med corona, siger Tanja Vestergaard Skøtt og tilføjer:


Det vi glæder os mest til er, når vi kan tage et eller andet sted syd på, hvor det er trygt.

Tanja Vestergaard Skøtt


- Nu er vi også så priviligerede her i familien, at jeg har en svigermor, der har et sommerhus i Blåvand, siger Tanja Vestergaard Skøtt.

Det skal nok gå alt sammen.

Jagtstuen er blevet indrettet til et undervisnings-lokale. Her er Esben Vestergaard Skøtt i sving med dagens skole-undervisning hjemmefra. Foto: Brian Lindholt
- Jeg er vildt imponeret over lærernes engagement, for jeg ved, det har været en udfordring for nogle. Jeg mærker børn, der trives megagodt, siger Tanja Vestergaard Skøtt fra Skodborg, mor til Rune og Esben. Foto: Brian Lindholt
Esben Vestergaard Skøtt er glad for hjemmekundskab. Og så er en opgave med at bage chokolade-muffins ganske hyggelig. Privatfoto
- Det er fint nok. Opgaverne er, som de plejer, siger Rune Vestergaard Skøtt fra 5. klasse om den nye skolehverdag. Foto: Brian Lindholt
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce