Annonce
Erhverv

Jarlov: Danske Bank-sag truer hele finanssektoren

Erhvervsminister Rasmus Jarlov er ikke overrasket over de nye oplysninger om, at 960 milliarder kroner er strømmet gennem Danske Banks estiske filial.

Danske banker kan få et dårligt image over hele verden, siger erhvervsministeren om nye hvidvaskoplysninger.

Danske Banks hvidvasksag kan skade hele den danske finanssektor, lyder det fra erhvervsminister Rasmus Jarlov (K).

Torsdag fortalte The Wall Street Journal, at samlede pengeoverførsler på 960 milliarder kroner bliver undersøgt i Danske Banks hvidvasksag.

Det er en del mere end det beløb, Berlingske tidligere har omtalt på 53 milliarder kroner.

Selv om beløbets størrelse ikke kommer bag på erhvervsministeren, så er han bekymret for, at sagen kan ende med at ramme alle danske banker.

- Det er skadeligt for den danske finanssektor, hvis ikke vi kommer til bunds i det her og får fjernet det dårlige image, der kan ramme danske banker, når en så stor sag rammer Danmarks største bank, siger Rasmus Jarlov.

Danske Bank er på trapperne med en intern undersøgelse af sagen om hvidvask, der er foregået i bankens estiske filial.

Det er i forbindelse med den undersøgelse, at 960 milliarder kroner bliver kigget efter i sømmene.

Pengene er blevet ført ind og ud af banken i perioden 2007-2015, men det er uvist, hvor stor en del af transaktionerne, der er relateret til hvidvask.

Sagen har under alle omstændigheder fået erhvervsministeren til at ønske yderligere stramninger som tilføjelse til den hvidvasklov, der blev vedtaget sidste år.

Blandt andet vil Jarlov sikre, at det bliver endnu nemmere at holde koncernledelsen i danske banker ansvarlig.

Og så vil han arbejde for, at Finanstilsynet får flere redskaber til at føre effektivt tilsyn med bankerne, så hvidvask hurtigt bliver opdaget.

- Selv om vi allerede har fået en ganske stram hvidvasklovgivning, så er det ekstra vigtigt, når vi har en sag af denne her størrelse, at der ikke er nogen, som er et sekund i tvivl om, at vi ikke tolerere hvidvask i Danmark, siger ministeren.

I forbindelse med den konkrete sag om Danske Bank vil finansordfører Rune Lund (EL) have myndighederne til at overtage hele undersøgelsen.

Jeppe Kofod (S), som er ordfører for Europa-Parlamentets Særlige Skattesnydsudvalg, mener, at Danske Bank må fremlægge alle oplysninger med det samme.

Men det vil ministeren ikke gå dybere ind i.

- Jeg mener, at Danske Bank skal samarbejde med de danske myndigheder om at komme til bunds i sagen.

- Og så synes jeg først og fremmest, at det er vigtigt, at myndighederne (Bagmandspolitiet, red.) får foretaget deres efterforskning, siger Rasmus Jarlov.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Skampletten i Vejen

I Vejen ligger der en vej, som ingen har kunnet bruge i nu et år. 22. oktober er det nøjagtig ét år siden, at landmanden Martin Lund Madsen kørte bigballer og andet ind på Skovgårdsvej, der blev anlagt på hans jord, og spærrede den. Han har Højesterets ord for, at Vejen Kommune brugte den forkerte lovgivning til at ekspropriere den nødvendige jord til vejen, og med kommunens kritisable forvaltning in mente spærrede han altså det sorte asfalttæppe. Lige nu betaler borgerne i den nærliggende by Askov en meget høj pris for dette morads, for konsekvensen af lukningen er blandt andet, at tonstunge entreprenørmaskiner tvinges ind gennem byen til stor fare for bløde trafikanter. Spørgsmålet er, hvor længe vi skal være vidner til denne helt urimelige gidseltagning? Vejen Kommune er helt rigtigt blevet kritiseret for en amatøragtig sagsbehandling. Den private ejendomsret er ikke ukrænkelig, her er Grundloven meget klar. Når hensynet til almenvellet taler for det, kan man ekspropriere borgernes private ejendom, men man må synes, at det offentlige skal forberede sig bedre, end Vejen Kommune har gjort i den aktuelle sag. Ikke alene har man spildt skatteydernes penge, man har på et fejlagtigt grundlag foretaget en ekspropriation, der ikke var lovmedholdelig. Det er en skandale. Men man må også samtidig sætte kritisk lys på landmand Martin Lund Madsens rolle, for han er en del af gidseltagningen. Det vil være mærkeligt, hvis ikke Vejen Kommune får lov at ekspropriere til den allerede anlagte vej, hvis ellers man kan få gjort sit forarbejde ordentligt, for selvfølgelig skal det offentlige kunne anlægge veje, når behovet er tilstrækkeligt stort. Men det kommer til at tage år, hvis også denne proces - nu efter den rigtige lovgivning - skal hele retssystemet igennem, som man må forvente, at Martin Lund Madsen vil trække den, og imens holdes et helt samfund som gidsel. Skal det virkelig kræve ofre, før man som voksne mennesker sætter sig og forhandler en løsning på plads?

Sydjylland

Flertal vil skrotte succesfuld hjertestop-ordning: Peger i stedet på gratis alternativ

Annonce