Annonce
Aabenraa

Rigmand opkøber jord for at give naturen plads: Flytter 1000 salamandere over vej

Med hjælp fra en række frivillige bliver der flyttet i alt 1000 bjergsalamandere fra Skubbæk og Årup skove over på den østlige side af Flensborgvej. Foto: Jesper Tofft
Markus Jebsen ejer 232 hektar jord omkring Aabenraa, hvor han med konsulent Jesper Tofft som administrator forsøger at genskabe tidligere tiders biologiske mangfoldighed. Den slags tager tid, men allerede nu er der registeret et større dyre- og planteliv.

Felsted/Hostrupskov: I 2010 købte forretningsmanden Markus Jebsen ejendommen Rønhøj og de 42 hektar landbrugsjord, der hørte til. Formål: At genskabe en natur med plads til frøer, padder og fugle i området lige nord for Sønderborgvej.

De tidligere kornmarker er nu afløst af nyplantet skov, små vandhuller og enkeltstående træer, der med tiden skal vokse sig store og give et indtryk af park i det kuperede landskab.

Da Markus Jebsen gennem sit danske selskab Tanganyka A/S i forvejen ejede jord i området og siden har købt mere til, strækker projektet sig i dag over i alt 150 hektar op mod Hostrupskov, og selv om der ikke er lavet en decideret optælling af hverken dyr eller planter, kan Jebsen og Toftt med tilfredshed konstatere, at indsatsen allerede har nyttet.

Lappedykkere, grågæs, gråænder, blishøns og vandriske er begyndt at yngle i området, både fiskehejre og traner har været på besøg, og så har Jesper Tofft konstateret, at arten grøn frø har sluttet sig til de øvrige frøer og padder. Den har ellers holdt sig syd for Sønderborgvej.

Projekt kan blive større

  • Markus Jebsen ejer også mindre lodder jord ved blandt andet Genner, Stubbæk og Varnæsvej.
  • Han er ikke interesseret i at købe mere jord op - med mindre det ligger i tilknytning til hans hovedprojekt omkring Rørdam og Rønhøj - Hostrup Skov Naturreservat, som han har døbt det.
  • Ravnhøj Consult har udarbejdet en rapport over Markus Jebsens danske naturprojekter. Den kan læses på: issuu.com/jyskemedier/docs/markus_jebsen

Hjælper naturen lidt på vej

- Der er også sortspætter, og fiskeodderen er blevet set igen, forklarer en begejstret Markus Jebsen, der også kan glæde sig over, at den naturlige vegetation skyder op omkring vandhuller og vådområder.

Det er dog ikke alt, der skal skyde alt for meget op. Pilekrat, brændenælder og siv står på spring for at få overtaget, så nogle af de åbne områder bliver slået, mens andre bliver afgræsset af 50 stude, der går på skift i tre folde.

- Vi hjælper naturen lidt på vej, som Jesper Tofft forklarer det.

Og det er ikke det eneste sted, Tanganyka-projektet giver naturen en hånd med. Miljøstyrelsen givet tilladelse til, at den sjældne bjergsalamander, der i Danmark ellers kun lever ved Aabenraa i skovene vest for Flensborgvej, kan sættes ud i de nyetablerede vandhuller i Agsø og Rørdam skove på Jebsens jord.

- Vi har argumentet med, at hvis ikke Flensborgvej lå der, ville salamanderen naturligt have spredt sig til det område, forklarer Jesper Tofft, der forventer, at der over tre år vil blive samlet omkring 1000 individer ind i Stubbæk Skov og Årup Skov af frivillige.

- Vi transporterer dem så videre i kasser med vand. Flest unger, men vi har også samlet enkelte voksne ind, så de skulle gerne have ynglet.

Annonce

Folk skal tilbage i naturen

Det nyeste område – Nørballe 8 – kom til for fem år siden, og her er der rejst skov på ti hektar, mens der på de resterende 20 er plantet trægrupper til småskove, gravet otte søer, og så er der sået 15 forskellige slags urter og græsarter.

Området er planlagt, så der er noget nyt at se på, hver gang man når til en ny bugtning i landskabet. Og alle er velkomne til at kigge, understreger Markus Jebsen:

- Ja, man må rigtig gerne gå ture herude. Vi skal jo have folk tilbage i naturen.

Der er gravet flere vandhuller på den store 150 hektar store grund mellem Sønderborgvej og Hostrupskov, og det har trukket et rigt dyreliv til, kan Jesper Tofft og Markus Jebsen fortælle. Foto: Timo Battefeld
Annonce
Sydjylland For abonnenter

54-årige Per fik aldrig nok af fest og selskab: Han døde alene - lige så hurtigt, som hvis man slukker for en stikkontakt

Danmark

Lørdagens coronatal: Antal indlagte når højeste niveau i en måned

Sydjylland

Følg med her: To biler kørt sammen - vej helt spærret

Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg For abonnenter

Millionfabrik med flere eksplosionsbrande i bagagen har kurs mod Esbjerg

Erhverv For abonnenter

Lokal virksomhed med knald på købt af stor svensk koncern:  - Ingen skal frygte for deres job

Varde

Hun bor i sommerhus, han bor på plejehjem: Da Jørn og Bente skulle nyde deres otium, kunne han pludselig ikke få vejret

Sønderborg For abonnenter

Grethe, Jønne og Ole var med til at bygge Alssundbroen

Haderslev

Der var en gang, det tyske mindretal sad i Folketinget

Vejen For abonnenter

I Andst står de på venteliste for at tage ansvar: "Socialminister" Susanne Pedersen udvikler fremtidens ledere

SØNDERJYLLAND For abonnenter

Katja og konservatorerne giver historien forlænget levetid

Sydjylland

Følg med her: To biler kørt sammen - vej helt spærret

Sønderjyske Herrehåndbold

JV erfarer: Thomas Mogensen stopper karrieren og fortsætter i SønderjyskE i ny rolle

Kultur For abonnenter

- Min fars sygdom har lært mig at være til stede med det besværlige i stedet for at flygte

Billund For abonnenter

Nyt boligkvarter får cirka en kilometer til fremtidig motorvej: Støjberegninger viser, at støjen går til kanten af det tilladte

Tønder For abonnenter

Tønders store industrivirksomheder hårdt ramt af corona-krisen: Dumper ned ad Top1000-liste

Haderslev

Indsamling til Hjertegaven: Nu kan du danse i den gode sags tjeneste

Annonce