Annonce
Tønder

Ny på scenen i prisbelønnet projekt: Jeg er åben for alt - bare ikke hovedrollen

Instruktør Kristian Hald (i forgrunden) har stået i spidsen for de seneste mange egnsspil. Søndag introducerede han de fremmødte frivillige i Zeppelinbasens flyhangar om planerne for 2020-spillet. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Teaterprojektet "Højt til himlen" har taget fat på egnspillet 2020. Flere nye og mange kendte ansigter mødte op til det første intro-møde i Zeppelinbasens flyhangar ved Tønder, der bliver den unikke ramme om årets forestilling, der får premiere på en for hele Sønderjylland meget historisk dag.
Annonce

TØNDER: - Igen står vi i et historisk sted, og vi står med en unik mulighed for at fortælle Tønders historie under første verdenskrig.

Sådan lød velkomsten fra formanden for teaterprojektet "Højt til himlen", Henrik Dahlmann, da han søndag eftermiddag bød velkommen til de omkring 60 personer, der havde fulgt invitationen til at høre om og være med til næste års egnsspil.

Det opføres i flyhangaren til Tønders tidligere Zeppelinbase, der under første verdenskrig var bemandet med tyske soldater. Og det er netop samspillet og modspillet mellem dansksindede og tysksindede, der bliver omdrejningspunkt for det Genforeningsspil, som forfatter Lars Thelonius har skrevet.

- Det er en fiktiv historie, der hviler på historiske kendsgerninger. Vi følger et antal mennesker fra 1913 og frem til 1920, fortalte Lars Thelonius, der debuterer som forfatter i egnsspils-sammenhæng.

Højt til himlen

Teaterprojektet "Højt til himlen" opfører egnsspil, for at udbrede det historiske kendskab til den egn, der geografisk ligger inden for Tønder Kommunes grænser.

2020-spillet med titlen "Sammen" bliver det 15. i rækken. Det første blev opført på Trøjborg i 1999.

Blandt flere andre udmærkelser fik "Højt til Himlen" tildelt JydskeVestkystens kulturpris i 2016 og Tønder Kommunes kulturpris i 2018.

Annonce

Kendte ansigter

Blandt de kendte ansigter i den fremmødte skare ragede den over to meter høje Per Johanning fra Øster Højst op. Per Johanning debuterede som skuespiller, oven i købet i en bærende rolle, under dette års spil, Sorgargre, der med Bodil Jørgensen i hovedrollen blev opført i Ballum i september. Med den gode oplevelse fra forestillingen i Ballum i frisk erindring var der ingen tvivl om, at Per Johanning skal være med igen.

- Emnet for det nye spil, det dansk-tyske, er meget interessant. Det er jo en del af vores historie og vores kulturarv. Og så er det kun hundrede år siden. Vi kommer tæt på noget af det, som vores bedsteforældre har rodet med, sagde han.

Et af de nye ansigter under flyhangarens høje tag var Svend Wind fra Tønder. Han var blandt tilskuerne i Ballum i september, og selv om han aldrig har stået på en teaterscene, rykkede det i ham.

- Sorgagre var fantastisk flot. Jeg har meldt mig, fordi jeg synes, at det er sjovt at være med til noget nyt, sagde han.

Om det ender med en talerolle, eller en mere diskret optræden, vil først blive afgjort, når instruktør Kristian Hald har gennemført sin casting. Svend Wind tager det som det kommer.

- Jeg er åben for alt - bare ikke hovedrollen, sagde han.

Annonce

Unge mænd

Henrik Dahlmann var som formand for "Højt til himlen" fint tilfreds med fremmødet.

- Men vi mangler nogle unge mænd. Spillet foregår jo delvis på Zeppelinbasen. Hvis ikke vi får flere unge til at melde sig, så får vores sminkør travlt.

Også Kristian Hald, der har været fast instruktør i efterhånden mange år under vesteregnens høje himmel, håber på flere unge mænd, og han er meget begejstret for flyhangaren og de muligheder, de historiske rammer byder.

- Det er et helt vidunderligt og inspirerende lokale. Der kan ske mange ting herinde, sagde han til de fremmødte, og opfordrede alle til at gå på jagt efter mænd.

- Egnsspil er spændende, lærerigt og det er sjovt. Og så får man venner for livet, lød det fra instruktøren.

Svend Wind, Tønder, var en af de nye ansigter, der mødte frem. Alle, der mødte frem, blev fotograferet, så instruktøren har mulighed for at overveje, hvem der er mest egnet til de forskellige roller. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Annonce

Seks forestillinger

Efter intro-mødet i flyhangaren går det praktiske arbejde for både skuespillere, scenefolkene og kostumeafdelingen for alvor i gang i januar. Prøveplanen er klar. Generalprøven er fastlagt til 3. maj, og der bliver premiere den 5. maj 2020. Dagen er langt fra tilfældigt valgt.

Den 5. maj 1920 var dagen, hvor de danske soldater efter afstemningen i februar vendte tilbage til Sønderjylland/Nordslesvig og dermed forberedte landsdelens tilbagevenden til Danmark.

Ifølge Henrik Dahlmann bliver der plads til 450 tilskuere, og der er planlagt i alt seks forestillinger. Dermed er det samlede antal billetter 2700, og forsalget er allerede begyndt.

- Vi starter nu, måske er der nogle der synes, at det er en god julegaveidé, lyder det fra formanden.

Forsalget foregår via teaterprojektets hjemmeside www.hoejttilhimlen.dk

Forfatter Lars Thelonius fra Vejle er debutant i egnsspils-sammenhæng. Spillet "Sammen" er en fiktiv historie, der hviler på historiske kendsgerninger, fortæller han. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Der var råkoldt i Zeppelinbasens flyhangar søndag eftermiddag. Derfor var der rift om den varme kakao, der blev serveret. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Formanden for "Højt til himlen", Henrik Dahlmann, glædede sig over fremmødet, men håber, at flere unge mænd vil melde sig. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Per Johanning debuterede som skuespiller i en bærende rolle i spillet Sorgagre. Nu ser han frem til at blive en del af Genforeningsspillet, der får premiere i flyhangaren nord for Tønder den 5. maj næste år. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Alle, der mødte frem, blev fotograferet, så instruktør Kristian Hald (til venstre) har mulighed for at overveje, hvem der er mest egnet til de forskellige roller. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Forfatter Lars Thelonius har skrevet 2020-spillet. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Instruktør Kristian Hald. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Zeppelinbasens flyhangar bliver den både historiske og unikke ramme om 2020-spillet. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding For abonnenter

Villy udfordrer Kolding-borgmester: - Jørn vil have en svævebane - jeg vil have stærke skoler og daginstitutioner

Sønderborg For abonnenter

Dagplejer efter kritik: - Vi skal nok gøre rent, men ikke gratis

Annonce