Annonce
Livsstil

- Jeg har et narkotisk forhold til bøger

Jens Vilstrup er aktuel med samtidsromanen ”Lalandia”. Foto: Nicolas Tobias Følsgaard
Forfatter Jens Vilstrup: Har jeg fat i en god bog, og dem er der mange af, kan jeg ikke holde op.

- Hvad bidrager kulturoplevelser med i dit liv?

- De får mine følelser i kog. Jeg kan blive irriteret, hvis kulturoplevelser er elitære, ekskluderende eller selvopstyltede. Men er der en snert af noget fællesmenneskeligt og genkendeligt, kan jeg blive nærmest grådlabil. Til en film, en bog eller en teaterforestilling sidder jeg ofte og lader, som om jeg er forkølet, for at skjule, at jeg faktisk bliver rørt. Der skal ingenting til, før mine øjne fosser, og kindbenene bliver våde.


- Hvilken bog eller hvilket blad har givet dig en god oplevelse?

Annonce

- Min kæreste - og mine børn - synes, det er pinligt, at jeg render rundt i min slaskede sove-T-shirt for at stjæle Anders And-hæfter, som jeg læser for at kunne falde i søvn. Men jeg elsker Anders And og hele personuniverset, der aldrig ændrer sig ... og ja, mange af historierne er efter Carl Barks og Don Rosa slemt uambitiøse, og mange gange er de en skændsel mod grundidéen, der handler om held vs. uheld, rigdom vs. fattigdom og om nysgerrighed vs. dovenskab. Men de bedste Anders And-historier giver mig en misundelig fornemmelse af, hvordan man kan løse et vanvittigt plot, selvom karaktererne ikke flytter sig.


- Hvilket album eller hvilken koncert vil du gerne høre igen?

- Min første indskydelse er The Clash i 1985 på Roskilde. ”London Calling”-albummet var et af det bedste, jeg kendte, og når jeg hører sangen, tænker jeg tilbage på dengang, jeg tog til festivalen i tre dage uden andet end det tøj, jeg heppede og gik i. Vred og indigneret musik var nærmest mit et og alt, men efter en selvforskyldt skilsmisse kunne jeg ikke længere genskabe magien. Siden har jeg nærmest kun hørt soul. Gamle navne som for eksempel Marvin Gaye, Sam Cooke og Van Morrison. Sidstnævnte så jeg optræde i Fælledparken, og jeg ville virkelig gerne se ham igen.


- Hvilken film, hvilken tv-serie eller hvilket teaterstykke har gjort indtryk?

- Der er mange. ”Godfather” står måske over dem alle, fordi hovedkarakterens vendepunkt i den første film er så skide stærkt. Senest har ”Squid Game” klistret mig til skærmen. Det er splat og plat og uendelige mord i spekulativ langsom gengivelse, men den bagvedliggende historie om, hvordan de onde rige og de stakkels fattige deler de samme værdier, er virkelig fascinerende.


- Hvilket kunstværk eller hvilken udstilling tænker du tilbage på?

- Kunstværker og udstillinger er ofte som intellektuel grillmad. Man står der og tygger, og det smager godt, men bagefter kan man ikke rigtigt huske en skid. Engang så min kæreste og jeg en udstilling i Berlin, hvor kunstnere viste, hvor mange piller en virkelig patient havde slugt i løbet af et liv. Vedkommende havde en lidelse, som krævede medicin, der havde bivirkninger, der havde bivirkninger, der havde ... hver gang blev der udstedt nye piller. Og de fyldte sal efter sal. Som jeg husker det, var ”livs-antallet” over en million. Det glemmer jeg aldrig.


- Hvilket design eller kunsthåndværk sætter du mest pris på?

- Jeg har ikke forstand på design, og (kunst)håndværk for mig er en køkkenlåge, der lukker smidigt. Jeg insisterer på, at form aldrig må tage magten over indhold, og er derfor temmelig ligeglad med, hvordan ting ser ud.


- Hvilken kulturoplevelse drømmer du om at få mere tid til?

- At læse. Jeg har et narkotisk forhold til bøger og bliver nødt til at begrænse mig selv. Jeg kan ikke bare lige læse lidt. Har jeg fat i en god bog, og dem er der mange af, kan jeg ikke holde op, tiden forsvinder, nat bliver til dag, og jeg må læse videre, videre. ”Jens, Jee-eens, børnene skal i skole, kom nu op,” råber min kæreste om morgenen. Det går jo ikke.


- Hvad er den værste kulturoplevelse, du har haft?

- Elvis Costello i Falkoner på Frederiksberg, hvor han sang højtideligt og skingrende akustisk til sine hurtige, engang for mig vigtige og vrede numre i et facadeforsøg på at nå et nyt, midaldrende publikum. Og Bob Dylan, der de seneste mange år har sunget som en coronasyg zoombie. De aldrende, kulturelitære snobber slubrer hans lydmæssige koncert-snotklatter i sig, som var det en særlig form for østers, men jeg siger nej tak. Please, face the music. /DB

Jens Vilstrup

Født i 1964 og er uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole i 1994.

Han har siden arbejdet for blandt andet Politiken og Jyllands-Posten, ligesom han også har været ansat som først journalist, siden ansvarshavende redaktør og til sidst redaktionschef på Euroman, som han forlod i 2018 for at blive chefredaktør på Ud & Se.

Sideløbende med det journalistiske arbejde har han udgivet en række af sine klummer i ”Villers verden” og ”Bliv voksen Viller” og udgivet en række romaner, ”Tilt”, ”Natfeber” og ”Opland” - og flere børnebøger.

Jens Vilstrup er aktuel med samtidsromanen ”Lalandia”.

De aldrende, kulturelitære snobber slubrer hans lydmæssige koncert-snotklatter i sig, som var det en særlig form for østers, men jeg siger nej tak. Please, face the music.

Annonce
Livsstil For abonnenter

Spørg advokaten: Hvad er reglerne for samvær i sommerferien?

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland

Nyd den 182 kilometer lange rute: Denne video tager dig med på Tour de France-stjernernes 3. etape hele vejen fra Vejle til Sønderborg - se om de kommer forbi dit hjem

Varde For abonnenter

I 12 år lå Heidi bundet til sin seng af smerter: Pludselig fik hun et syn og hørte en stemme – og nu er hun helbredt

Esbjerg For abonnenter

Efter 45 år i strandvejs-villa med havudsigt er tidligere minister flyttet ind i penthouselejlighed i indre by med sin hustru: Nu har han et godt råd til andre

Aabenraa

Politiet søger ung mand med rød kasket efter mystiske brande: - Vi er interesserede i at tale med ham

Jørn frygter, han dør, før han får svar: Nu tager patienter sagen i egen hånd

Kolding For abonnenter

Beboer i kolonihave, hvor lig blev fundet nedgravet: Gerningsmænd kan have efterladt seddel om gravearbejde

Erhverv For abonnenter

Nabo til populært naturområde fandt døde havørreder i massevis på sin gåtur: Her er forklaringen

For abonnenter

Fynbo med fem robotfirmaer: Søren Juul køber op og skyder mange flere penge ind i robotterne

Kultur

For 50 år siden fik grand prix-stjernen fra Ansager sin debut i barndomsbyen: - Jeg spillede og sang af hjertets lyst, og det er jo aldrig en dårlig indgang til tingene

Skoleskydernes yndlingsvåben i USA er som et legosæt og fås også i lyserød

Aabenraa

To brande anmeldt tæt på hinanden med 10 minutters mellemrum: Politiet søger vidner

Sønderjylland For abonnenter

Mindre sønderjysk by er blevet tre nye reality-stjerner rigere: Deres familier rammes også af det

Kolding

Uhyggeligt solouheld: To unge mænd påkører træ

Annonce