Annonce
Livsstil

Musiker Nikolaj Nørlund: - Jeg kunne godt tænke mig snart at få set noget opera

Nikolaj Nørlund er aktuel med albummet ”Hverdag i Paradis”. Foto: Nicolai Bejder
Annonce

- Hvad bidrager kulturoplevelser med i dit liv?

- Det er en helt uundværlig del af dagligdagen: musik, serier, film, mad, litteratur, poesi, kunst, design, fodbold osv. Det ville være en lidt tyndbenet omgang uden det, synes jeg nok.

- Hvilken bog eller hvilket blad har givet dig en god oplevelse?

- ”Morgenstjernen” af Karl Ove Knausgård. Det lykkedes mig at komme igennem alle 666 sider i juleferien, og det var første gang, jeg fik knækket Knausgård, hvilket er en bedrift i sig selv. Det føltes som en blanding af von Triers ”Melancholia” og Altmans ”Shortcuts” med ”den nye stjerne”, der hænger lige over byen, og et galleri af figurer, hvis historier langsomt flettes sammen. Jeg ser frem til toeren.

- Hvilket album eller hvilken koncert vil du gerne høre igen?

- Jeg glæder mig meget til det nye Lana Del Rey-album, som kommer til marts, ”Chemtrails Over the Country Club”. Hun er så vild, jeg elsker alt ved det projekt: originale produktioner, historiefortællingen, personaen.

- Hvilken film, hvilken tv-serie eller hvilket teaterstykke har gjort indtryk?

- Jeg havde det meget vildt med ”I Know This Much Is True” på HBO. Den har fantastiske Marc Ruffalo i en dobbelt hovedrolle, hvor han spiller to tvillinger. Den ene er autist, og den anden skal prøve at passe på ham - samtidigt med, at han har en masse af sine egne problemer at slås med. Det er meget rørende og medrivende. En anden serie er ”DEVS”, som er et virkelig godt bud på en science fiction-serie med parallelle virkeligheder og det hele. Og så var vi inde at se ”Livstidsgæsterne” af Line Knutzon på Betty Nansen, og den var helt perfekt. Højt tempo, humor, skarpt skuespil. Knutzon er altid fremragende, jeg tror, den er blevet forlænget.


Jeg kunne godt tænke mig snart af få set noget opera, og så kan det vel lige så godt være Wagner.


- Hvilket kunstværk eller hvilken udstilling tænker du tilbage på?

- Tegners Museum på en varm septemberdag. Eller det kunne egentlig også være en råkold oktober. Det er bare et fantastisk sted, det virker hele året, og jeg må snart tilbage. Museet består af en statuepark og et egentligt museum. Jeg tror, statueparken med Rudolph Tegners skulpturer er åben hele året. Det er helt fantastisk, det ligger i Rusland, syd for Dronningmølle.

- Hvilket design eller kunsthåndværk sætter du mest pris på?

- Vi har hængt Josef Frank-tapet (Sagoträdet) op på en væg i soveværelset (klassisk corona-projekt). Det gør noget ret vildt at kunne vågne op til det hver morgen. Man bliver aldrig helt færdig med at prøve at regne ud, hvor mønstret begynder og slutter.

- Hvilken kulturoplevelse drømmer du om at få mere tid til?

- Jeg kunne godt tænke mig snart at få set noget opera, og så kan det vel lige så godt være Wagner. Er det ikke det mest ”all in”? Omvendt har der under lockdown været god tid til at nørde med maden. Der er jeg kommet godt igennem den seneste Ottolenghi, ”Smag”, som vender tilbage til de lidt mere tidskrævende retter (hvor han i ”Enkelt” gik lidt mere til benet), og det kan også noget, som for eksempel en født klassiker som krydret svampelasagne. NYTCooking er en app og en service fra New York Times, som er helt vildt sejt. For det første kan man søge på alle retter og få en masse bud, som i andre mad-apps, men der en redaktion, som løbende sender nyhedsbreve med forslag til retter, som bare er ret gode, fordi de passer til årstiden og i det hele taget har en moderne, frisk og relativt global tilgang til mad.

- Hvad er den værste kulturoplevelse, du har haft?

- Nu er jeg jo et MEGET positivt menneske, så den er svær at knække. For man skal have forventninger for at blive skuffet. Ellers er det bare bekræftelse. Men måske er det, hver gang jeg slår ind på P3, men det er vel meningen, tænker jeg, jeg har forladt målgruppen for længe siden, det er bare min erkendelse, som halter langt efter. /DB

Nikolaj Nørlund

Født i 1965 og er sanger, sangskriver og producer.

Han startede sin karriere i gruppen Trains and Boats and Planes i begyndelsen af 90’erne og har siden spillet i gruppen Rhonda Harris.

Som solist debuterede han i 1996 med albummet ”Navnløs” med fortolkninger af Michael Strunge-digte, og han har siden udgivet adskillige soloalbums.

Desuden ejer han pladeselskabet Auditorium og har arbejdet som producer for danske kunstnere som blandt andre Ulige Numre, Steffen Brandt, Niels Skousen og Jens Unmack.

I 2003 vandt han en Danish Music Award for Årets Producer og i 2006 en Steppeulv i samme kategori.

Han har også arbejdet sammen med forfatteren Naja Marie Aidt, og sammen har de udgivet ”Det naturlige” og ”Housewarming”.

Nikolaj Nørlund er aktuel med albummet ”Hverdag i Paradis”.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg

Udvalg vrager planer for 180 meter høje møller i Tjæreborg Enge: Byråd skal dog træffe den endelige beslutning

Annonce