Annonce
Esbjerg

Jeg tolker at man vil flytte arkivets pengekasse

Læserbrev: Da jeg erfarer, at man overvejer at lægge Esbjerg Byhistorisk Arkiv (BYA) ind under Sydvestjyske Museer (SM), vil jeg gerne have lov at give min indsigelse imod dette.

Jeg stiller mig uforstående overfor ovenstående ”sammenlægning”, idet jeg mener, at det betyder farvel til en velfungerende institution, som BYA er blandt andet ved daglige kundeforespørgsler vedrørende gamle Esbjerg og mange bogudgivelser f.eks. den seneste ”DENGANG UNDER KRIGEN” af Lars Hyldahl Brockhoff, utrolig god bog.

Man går åbenbart med overvejelser omkring en omorganisering, som kan indebære f.eks. udskillelse af private arkivalier og overladelse af dem til Esbjerg Museum/Sydvestjyske Museer og dette tolker jeg, som at man blot vil have fat i den pengekasse BYA sidder på og flytte den over i Museets slunkne kasse (overforbrug?).

Annonce

Jeg ved ikke hvordan det er kommet i stand, men nogle mennesker har en evne til at besnakke bestyrelser, så de tror, at det er det rigtige vedkommende gør. I dette tilfælde handler det om museumsdirektør Flemming Just, som jeg tror, at han gør det udelukkende for at få mere magt og flere penge at gøre godt med ved SM.

Han har en baggrund som fhv. prorektor Syddansk Universitet, fhv. formand Esbjerg Gymnasium, fhv. medlem af Esbjerg Havns bestyrelse, fhv. viceborgmester (R), og selvom han har taget en cand.mag. i historie og dansk, er der ikke noget, der tyder på, at han har arbejdet med andet end administration siden eksamen.

Ved en overtagelse kunne jeg godt være bange for, at BYA som en velfungerende institution, med tiden vil blive nedprioriteret måske endda nedlagt.

Ved en overtagelse kunne jeg godt være bange for, at BYA som en velfungerende institution, med tiden vil blive nedprioriteret måske endda nedlagt.

Sydvestjyske Museer og Esbjerg Byhistorisk Arkiv er to vidt forskellige størrelser. Den ene varetager den ældre fysiske del, mens den anden del varetager den skrevne, talte og filmiske del, helt op til nutiden. Jeg har på fornemmelsen at den omsætning, man har hos BYA, er mere nærværende rent historisk, end det man sælger fra souvenirbutikken på Museet!

Hvis man agter at sælge Torvegade 47, hvor BYA har til huse, hvad vil man gøre af alle de arkivalier, der PT fylder huset?

Jeg kan godt forestille mig, at det bliver en dyrere løsning end den kortsigtede gevinst, man får ved salget, men det skal jo nok tages af en anden kasse og dermed et andet regnskab, og så ser alt jo umiddelbart godt ud, I øvrigt får man ikke en mere præsentabel og praktisk bygning til formålet end den gamle Tekniske Skole i Torvegade.

Som jeg ser det, handler det hele om en persons spidse albuer og råderum, ikke om hvad der er bedst for bevarelsen af byens historie, som pt. er i god forvaring af dygtige og kompetente medarbejdere, der af publikum/borgerne, er særdeles vellidte.

De er svære at erstatte lige fra fotograferne til det administrative og arkivpersonalet. Men det kan jo være at SM også skal overtage disse poster og dermed smide al erfaring gennem mange år, på gulvet, jeg har min store tvivl, om de magter dette.

Mit råd: Lad dog BYA forblive en selvstændig velfungerende institution!

SVAR: Forslaget om en fusion mellem Sydvestjyske Museer og Esbjerg Byhistoriske Arkiv er en beslutning, Esbjerg Byråd traf ved budgetforliget i efteråret 2019.

Som delvist offentligt finansieret museum efterlever vi naturligvis, hvad et stort byrådsflertal måtte beslutte. Bortset fra et par orienterende møder i begyndelsen af 2020 mellem kommunen, arkivet og museet har Sydvestjyske Museer imidlertid ikke på nogen måde været involveret. Vi har også først nu gennem JydskeVestkysten erfaret, at sagen rejser så mange udfordringer, at fusionen fra kommunens side synes at være skrinlagt.

Flemming Just, direktør, Sydvestjyske Museer

Annonce
Esbjerg For abonnenter

Lykkelig dag: Nygift provst blev fejret på sin 60 års fødselsdag

Danmark

Onsdagens coronatal: Nu er over 74 procent af befolkningen færdigvaccineret

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Sønderborg

Første spadestik til logistikcenter taget: Nu kan byggeri til 130 millioner gå i gang

Esbjerg For abonnenter

Fængselsdom: 21-årig mand voldtog hash-lammet kvinde to gange efter at have givet hende en stærk joint

Aabenraa

Om et år går det løs: Lokal vognmand skal hente de nye affaldsbeholdere

Aabenraa For abonnenter

Sønderjyder udfordrer myndigheder: Vil have regnvandsbassin i beskyttet område

Sønderborg

Sådan skal Sønderborg blive vildere: Næsten 800.000 kroner til at hjælpe naturen

Kolding For abonnenter

Voldtægtssag skaber utryghed hos beboere i ungdomsboliger: - Jeg føler hele tiden, jeg skal gå og holde øje med, hvem der render rundt her

Team Esbjerg For abonnenter

Hun fik chancen på en uvant position: Tyrkiske Türkoglu og norske Reistad lyste op og sørgede for den forventede sejr

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Tønder

Butikscenter står snart halvtomt: Kommunen arbejder på femte år videre med at etablere lyskryds i området

Danmark

Hun så sin konto gå i nul, mens hun talte i telefon med svindleren

Team Esbjerg

En glædelig nyhed: Bomstærk Team Esbjerg-profil nærmer sig et comeback

Sønderjyske Fodbold For abonnenter

Islænding sparkede bolde i kassen, anfører efterlod et hullet forsvar, og SønderjyskE var ved at smide stor pokalføring

Varde

Se billederne af Arnbjergs nye kæmpesatsning: Største sal i Varde Kommune og allerede nu aftaler med flere store navne i løbet af efteråret

Annonce