Annonce
Sønderborg

- Jeg vil deltage i Sønderborgs spændende udvikling

Paul tager over efter Paul. Teichert (til venstre), der er idé-manden bag Torve-Hallen i Sønderborg, lader nu Loichtl få ansvaret for driften som forpagter og restauratør ved havnefronten. Arkivfoto: Kasper L. Roed

Restauratør Paul Loichtl overtager fra 1. oktober Torve-Hallen ved havnen i Sønderborg. Han glæder sig til at flytte til byen og blive del af den spændende udvikling, han ser på havnen.

Sønderborg/Aabenraa: Udenfor Holdbi Kro drøvtygger Hereford-kvæget i det lange våde græs. De bliver dog aldrig til ribeye- eller mørbradbøffer i A Hereford Beefstouw inde i den smukke hvide bygning med stråtaget. Efter 16 år forlader Paul Loichtl stedet for at overtage Torve-Hallen ved Sønderborg Havn. Men det bliver ikke et farvel til bøffer og rødvin. Tværtimod. Han forventer sig en del af skiftet - fra udsigt til grønne marker og træer til blåt saltvand og sejlskibe.

- Sønderborg er en dejlig by med charme, og jeg glæder mig meget til at blive en del af den fantastisk spændende udvikling, der er i byen. Ikke mindst på havnen, siger Paul Loichtl.

Han er 55 år. Født og opvokset i Østrig et halvt hundred kilometer vest for Wien. Han er uddannet kok og tjener - og har også en del efteruddannelse indenfor restaurant-management. Han har arbejdet på "Aubergine" i München, en restaurant med tre Michelin-stjerner.

- Her kom alle de kendte og rige fra hele Tyskland. Det var virkelig sjovt - en kæmpe oplevelse, fortæller han. Andre stjernesteder var Prinz Eugen i Wien og Park Hilton i München.

Annonce

Sønderborg er en dejlig by med charme, og jeg glæder mig meget til at blive en del af den fantastisk spændende udvikling, der er i byen. Ikke mindst på havnen.

Paul Loichtl, restauratør Torve-Hallen

Ville til England

Paul Loichtl har dog også erfaring fra andet end topgourmet-restauranter - for i syv år var han restaurantchef på Drehrestaurant i Olympiaturm i München, hvor han stod for en del store events som Grand Slam-tennis og Formel 1 på Hockenheim.

- Så var jeg faktisk på vej til England, men jeg kunne ikke få en arbejdstilladelse, fordi Østrig ikke var med i EU på det tidspunkt, fortæller Paul Loichtl.

- Det er sandt, og nu er England på vej ud?

- Ja, det er lige omvendt.

- Nå, men jeg mødte så en dansk pige i München. Tina fra Padborg. Vi blev forelsket. Hun ville gerne hjem til Danmark. Vi blev senere gift og fik to børn. Nu er jeg gift med Margrid fra Flensborg, fortæller han. Paul Loichtl havde på et tidspunkt overvejet at åbne en A Hereford Beefstouw i München, for han havde set en i Hamborg, og han kunne lide stilen.

- Så kontaktede jeg firmaet i Danmark, og jeg fik job i A Hereford Beefstouw i Tivoli. Efter tre år kom jeg hertil Holdbi Kro, og vi har haft 16 virkelig gode år. Men nu er tiden til, at jeg skal prøve noget andet, siger han.

Skulderklap fra gæster

De seneste uger har han grillet flere bøffer end normalt.

- Der har været ekstremt travlt. Vi har udsolgt - også på hverdage, og vi har sagt nej til mange. Vi har virkelig mange stamkunder, og vi er meget stolte og glade for, at de lige vil forbi en sidste gang, før vi lukker. Det er et skulderklap fra gæsterne, fortæller han. Paul Loichtl glæder sig over, at mande kunder har lovet at følge med til Sønderborg. For endnu er der ikke kommet en anden forpagter af bøfhuset i Holdbi.

- Vi vil fortsætte det koncept, de har nu i Torve-Hallen. For det fungerer godt, og så er der med tiden plads til at udvikle forretningen. Det bliver ikke en gourmetrestaurant. Vi ved, at danskerne godt kan lide en god bøf. Så det vil vi også servere, ligesom de gode pizzaer. Vi vil udvikle lidt på fisk, når vi nu ligger ved vandet - og gerne også servere flere småretter som delemad. Vi ser også muligheder i med tiden at lave en del catering - altså mad ud af huset til firmaet og større arrangementer, fortæller Paul Loichtl.

Han og Margrid har fået en lejlighed i Sønderborg, og hun vil hjælpe med det administrative. Ellers passer hun sit arbejde på kontor i et firma i Flensborg.

- Men vi skal naturligvis bo her. Jeg vil og skal bo tæt på der, hvor jeg driver min restaurant. Jeg vil stå og tage imod gæsterne siger Paul Loichtl.

Torve-Hallen er bygget op af Paul Teichert, der nu vil hellige sig andre projekter og familien.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Indvandreres efterkommere fornægter ytringsfrihed: Hvad bilder de sig ind?

Det skriger til himlen. Hundredtusinder på flugt har fået lov at opholde sig i Danmark, men langt fra alle siger tak ved at respektere vores demokrati. 48 procent af efterkommerne af ikke-vestlige indvandrere mener, at det skal være forbudt at kritisere religion. Det kan man læse i Udlændinge- og Integrationsministeriets årlige undersøgelse af ikke-vestlige indvandrere og efterkommeres medborgerskab. Det er rystende. De fleste af efterkommernes forældre har fået lov at være her, fordi de er flygtet fra diktaturer, hvor man kan risikere livet ved at ytre sig, tro på andet end islam, være homoseksuel eller i opposition til diktatoren. Lande, hvor individets frihed intet betyder. Vi giver deres børn alle muligheder. Og så fornægter halvdelen af efterkommerne helt grundlæggende rettigheder som at måtte kritisere alt, også religion. Hvad bilder de sig ind? Formanden for Rådet for Etniske Minoriteter, Halima El Abassi, siger, at efterkommere står uden for samfundet og ikke føler sig som en del af fællesskabet. Forfatter Tarek Hussein taler om "dagligdagens hetz" mod muslimer og siger, at den får dem til at hæve paraderne. Begge repræsenterer en offermentalitet, der ikke er til at holde ud. Den kan heller ikke begrundes i fakta. Dagen efter nyheden om efterkommernes mentale fravalg af Danmark kan Kristeligt Dagblad fortælle om en undersøgelse fra det amerikanske Pew Research Center. Man har interviewet 24.599 mennesker i 15 vestlige lande og kan konkludere, at danskerne er de tredjemest positive over for muslimer efter nordmænd og hollændere. Det er altså ikke danskerne, der ikke er tolerante. Tværtimod kan man nu med god ret spørge, hvor stor en andel af mennesker med foragt for demokratiske værdier vi vil acceptere i vores land. At stille spørgsmålet har intet med racisme at gøre, men alene med det allervigtigste: demokrati, ytringsfrihed og frihedsrettigheder. Værdier, vi skal insistere på som altafgørende i vores land. Også for vores gæster.

Sydjylland

134 klager på fem måneder: Tolkefirma har spændt ben for politiet i Syd- og Sønderjylland

Annonce