Annonce
Livsstil

- Jeg ville rigtig gerne stå allerforrest med min notesblok og se One Direction-drengene give den gas endnu en gang!

Helene Hørlyck. Foto: Berit Jørgensen
Mig og kulturen: Helene Hørlyck
Annonce

- Hvad bidrager kulturoplevelser med i dit liv? - Kulturoplevelser i mit liv svarer nok lidt til iltpumpen i et akvarie. Hvis ikke jeg selv står på scenen og synger, er jeg til stede ved koncerter med de artister, som jeg coacher. Jeg oplever deres koncerter og publikum aften efter aften. Det bidrager til at opleve hele verden på en anden måde, til et tyndslidt pas, en garderobe, der 80 procent af tiden består af joggingbukser, hættetrøjer og praktisk rejsegear, og en evne til at gå gennem alverdens lufthavne på autopilot, fordi man kender dem bedre end sin egen dagligstue. I alle mine år som stemmetræner for One Direction rejste vi kloden rundt fem gange - og det bidrager med en forståelse for andre kulturer og andre måder at tage imod musikken. I Japan er publikum for eksempel mere stille og lyttende end i Sydamerika, hvor de nærmest er en del af koncerten, da indlevelsen er helt anderledes.

- Hvilken bog eller hvilken blad har givet dig en god oplevelse? - "3 Mint Lollipops" af Robert Sabatier er den smukkeste bog! Derudover fik Nora Ephrons "Heartburn" mig virkelig til at grine flere gange. Tragisk komedie og selvbiografisk på en helt fantastisk måde. Jeg har endeløse mængder bøger hjemme og har været så heldig, at min egen italienske stemmetræner er en litteraturfanatiker, som åbnede mine øjne for bøger. Da jeg boede i London, plejede jeg at finde alverdens skønne litteratur i genbrugsbutikkerne i Blackheath, som lå lige op ad bakken fra Hither Green, hvor jeg boede et stykke tid. Ellers var det i weekenderne på Greenwich Market, man kunne finde et kup eller to. Her fandt jeg alt fra Jean-Paul Sartre til Henry Miller, Francoise Sagan, Dostojevskij, Simone de Beauvoir, Steinbeck m.fl.

- Hvilket album eller hvilken koncert vil du gerne høre igen? - Det svar deler jeg nok med hele klodens unge piger! Jeg ville rigtig gerne stå allerforrest med min notesblok og se One Direction-drengene give den gas endnu en gang! Og så kunne jeg godt tænke mig at finde min gamle Rickie Lee Jones-cd frem og genforene mig med Chuck E og Company ...

- Hvilken film, hvilken tv-serie eller hvilket teaterstykke har gjort indtryk? - Jeg har to. "Xanadu" med en rulleskøjtende Olivia Newton John er den ene, for det blev starten på at gå med benvarmere, dyrke dans og sang. Den drømmende musik med ELO og selve biografoplevelsen gjorde stort indtryk på mig, og det fik mig til at tænke: "DET her vil jeg også!". Jeg har dog smidt rulleskøjterne og byttet dem ud med en mikrofon. Den anden er fra dengang, jeg blev tvunget med i Aarhus Teater for at se "Madam Butterfly" som 11-årig. Jeg syntes, det var en frygtelig jammer, og at det trak endeløst ud - jeg faldt vist endda i søvn i tredje akt. Men jeg blev dog alligevel grebet af lydstyrken på den klassiske sang, passionen og dramaet og begyndte derefter at studere operaen mere nøje. I dag står jeg jo selv og synger Puccini-arier for fulde gardiner, så helt dum var den teatertur nok ikke.

- Hvilket kunstværk eller hvilken udstilling tænker du tilbage på?

- Helt klart National Gallery i London, som ligger lige ved Charing Cross-stationen, hvor mit tog gik fra til mit hjem gennem mange år i Tonbridge. Tit gik jeg derind og sugede diverse malerier til mig. Min favorit er nok Canalettos Venetian Art. Jeg kunne sidde længe og kigge på alle detaljerne.

- Hvilket design eller kunsthåndværk sætter du mest pris på? - Mine forældre har en hel masse kunst, skulpturer, billeder og endda mursten (fra ørkenen) fra alle de år, vi boede i udlandet. Jeg kan godt lide at sidde inde i stuen og kigge rundt. Derfra kan jeg se den grønne lanterne-lampe fra Indien og sten og ornamenter, som vi har samlet sammen fra tiden i ørkenlejren og fra mine forældres tid på Grønland. Mest af alt er der min fars skulptur fra Indien, som vi kalder "slangedamen". Jeg ved ikke hvilken sten den er lavet af, men den går mig til over taljen nu - men da jeg var barn, var der nogle år, hvor hun var højere end mig, og med en slange om halsen og nøgen overkrop var hun en helt speciel cocktail af mystik og forførenhed. Nu er jeg ikke så bange for hende mere!

- Hvilken kulturoplevelse drømmer du om at få mere tid til? - Jeg vil ud på en ranch og være cowboy i et stykke tid! Om det så er i Colorado eller Montana er lidt ligegyldigt, men ud på steppen og fikse lidt hegn, ride på en hest og måske hjælpe en ko eller to. Køre rundt i en pickuptruck, komme helt ud i ødemarken og måske finde et godt issted, hvor jeg kan læse en bog eller kigge på mennesker.

- Hvad er den værste kulturoplevelse, du har haft? - Jeg vil ikke gå i detaljer her, men det inkluderede virkelig dårlig lyd og en sanger, der ikke kunne ramme tonerne. Sådan en oplevelse gør næsten fysisk ondt i mine ører. --- Fakta: Blå bog Helene Hørlyck (f. 1972) er født i Indien og vokset op i Irak, Kuwait og Danmark. Efter gymnasiet rejste hun til udlandet for at satse på en karriere som sanger og endte med at bo mere end 20 år i England, inden hun vendte hjem til Danmark. I mellemtiden har hun gennem ti år optrådt med det verdensomrejsende Abba-tribute band Bjorn Again, udgivet tre album og arbejdet sammen med navne som Basement Jaxx, Enigma og Apollo 440. Ud over sin egen sangkarriere har hun været stemmetræner på "X Factor" i England og siden 2010 været stemmetræner for den populære drengegruppe One Direction. Helene Hørlyck kan opleves i en særlig tv-koncert 27. marts klokken 22.25 på DK4.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Regionalt For abonnenter

Advokatundersøgelse uddeler kraftige tæv til tidligere VUC Syd-ledelse: Dårlig ledelse, inhabilitet og dokumentsjusk

Annonce