Annonce
Sydjylland

Jehovas Vidne som ung: Folk skal ikke have ondt af os

Foto: André Thorup

For unge Jehovas Vidner er de vilde forfester byttet ud med bibellæsning og mange eftermiddage bliver brugt på at gå fra dør til dør og fortælle om Gud. JydskeVestkysten har mødt fire unge Jehovas Vidner, der har valgt at vie deres liv til Gud.

Rundt om bordet sidder fire unge. Det er ikke til at se, at de ikke er som danske unge er flest. Men deres liv er væsentligt anderledes: De har nemlig viet deres liv til at tjene Gud. Også kaldet Jehova.

De drikker sig ikke fulde, har ikke et flæng af ekskærester bag sig og har ikke sex før ægteskabet. I stedet bruger de flere timer om ugen på at læse i Biblen og på at banke på folks fordøre og fortælle om deres tro.

- Forskellen på unge, der ikke er Jehovas Vidner, og os må være vores moral. Selvom vi ikke drikker os i hegnet, er vi stadig unge mennesker, der gerne vil have det sjovt. Folk skal ikke have ondt af os, for vi går ikke glip af noget, siger 16-årige Veronica Nissen.

Veronica er i gang med sit sabbatår, som hun bruger på at arbejde som pioner. 70 timer om måneden går hun fra dør til dør og fortæller om sin gud. Og det er vigtigt af en helt særlig grund.

- I Biblen står der, at Jesus forkyndede. Derfor gør vi det også, siger hun.

- Vi tror på, at Biblen er Guds ord. Vi vil gerne tjene Jehova og gøre ham glad, og det gør vi ved at følge Biblen, indskyder Veronicas storebror Victor Nissen.

En øl eller to for meget

- Mange tror, at man ikke må så meget som at slå en prut forkert, og så ryger man ud. Men sådan er det ikke, konstaterer Mathias Sønderskov, der er 25 år og den ældste af de fire Jehovas Vidner, som JydskeVestkysten snakkede med i rigssalen på Marievej i Esbjerg.

Tidligere Jehovas Vidner er vel blevet udstødt, fordi de har gjort noget forkert?

- Jeg ser på det sådan her: Hvis du har en god ven, der gør noget forfærdeligt, som personen ikke angrer, så vil du jo ikke være venner med personen mere. Det samme gælder, hvis man ikke følger Biblen og ikke føler anger. Det handler meget om ens indstilling, understreger Mathias’ kone, Mille Sønderskov.

Hvis man ikke må lave fejl, ville Mathias ikke sidde her nu, påpeger han.

- Jeg har drukket mig fuld, og det var forkert. Jeg fik rigtig dårlig samvittighed, og derfor gik jeg til de ældste. Det er ikke sjovt at skulle snakke med dem, men de tager kærligt mod én og hjælper folk på rette spor igen.

For Mathias er det vigtigt at kunne skelne mellem rigtigt og forkert. Og at drikke sig fuld er forkert.

- Vi må godt drikke alkohol, så længe det er inden for rimelighedens grænser. Det er vigtigt at holde vores moral intakt, og det hjælper Biblen og Jehova os med at gøre.

Ikke alt handler om sex

For godt fire år siden blev Mathias gift med Mille, der dengang var 18 år.

- Mange bliver gift ungt, fordi vi har den moral, vi har. Vi går ikke i seng med hinanden, inden vi er gift. Vi bliver ikke kærester med det formål at være det i 16 år. Vi ser frem mod ægteskabet, fortæller Mille Sønderskov.

Mathias og Mille var da heller ikke kærester i mange år, før de blev gift. For selvom de sagde ’ja’ til hinanden på grund af kærlighed, var der også en anden parameter, der spillede ind.

- Det er dejligt at blive gift med den, man elsker. Det handler ikke kun om sex, siger Mathias, inden han bliver afbrudt af sin kone:

- Men sex spiller en rolle i, at vi bliver gift relativ tidligt. Det er på grund af vores moral, at vi venter indtil, vi er gift. Der er jo en fysisk tiltrækning mellem os, det er ingen hemmelighed, siger hun.

Undgik lejlighed

Netop den fysiske tiltrækning betød også, at Mille ikke var i Mathias’ lejlighed alene, mens de var kærester. I stedet var de hjemme ved Milles forældre – når de også var hjemme.

- Mathias var flyttet hjemmefra, da vi begyndte at være kærester. Jeg gik ikke op i hans lejlighed selv. Vi ville gerne undgå at stille os selv i en træls situation, så vi tog vores forholdsregler og var hjemme ved mine forældre i stedet, fortæller Mille.

For parret var det en selvfølge, at de ikke skulle flytte sammen, inden de var gift.

- Vi skulle jo først finde ud af, om vi var enige om, hvilke rammer for livet, der er de rigtige. Det synes vi, at Biblen er, siger Mathias, mens han kigger over på sin kone.

Mathias er da heller ikke i tvivl om, hvordan hans liv sammen med Mille bliver.

- Jeg er sikker på, at vi får et godt liv. Vi læser Biblen sammen, og der får vi en masse råd til, hvordan vi kan have det så godt med hinanden som overhovedet muligt.

Find svarene i Biblen

Den moral som Mille og Mathias holder sig til, har de fået fra Biblen. En bog de mener, der også fortæller, hvad Gud ønsker, folk gør og ikke gør. Netop derfor vil de fire vidner hverken give eller modtage blod.

- Blod er urent, og Biblen siger, at vi skal holde os fra det. Jeg synes, det er forkert at holde blod eller død op mod hinanden. Det er ikke sådan, at blod er lig med liv. Bare fordi du får blod er det ikke sikkert, at du overlever, siger Mille, mens der bliver fundet et citat fra Biblen frem på en mobil.

"At I afholder jer fra det der er ofret til afguder og fra blod og fra kvalte og fra utugt. Hvis I omhyggeligt holder jer fra disse ting, vil det gå jer godt. Lev vel!" Apostelgerninger 15:29

Kan jeres fortolkning af ikke at vil modtage blod ikke være en ud af flere mulige fortolkninger?

- Nej, det jeg ikke se, at det kan. Det står jo i Biblen, konstaterer 17-årige Victor Nissen.

Sjov uden tømmermænd

De fire unge vidner bruger mange timer på at læse i Biblen. To gange om ugen tager de til bibelaftener i Rigssalen og derudover har de en aften derhjemme, hvor familier læser og snakker om Biblen.

Selvom livet som Jehovas Vidne ifølge de fire unge er en livsstil er der også plads til at have det sjovt på en lidt anden måde.

- Da jeg gik på handelsskolen var jeg med til nogle af festerne med min klassekammerater. Bare for at vise at jeg også kan være med og have det sjovt uden at drikke. Men jeg sagde også nej til arrangementer mange gange, fordi det er så langt fra min tro, fortæller Mille Sønderskov.

Har I haft lyst til at være med til flere af festerne?

- Da jeg gik i skole, var jeg ikke med til skolefesterne. I stedet er der mange, der fester sammen med andre Jehovas Vidner, fortæller Veronica, der er i gang med sit sabbatår.

I dag er Mille færdig med handelsskolen og arbejder som receptionist, og det har haft betydning for, hvem hun nu omgås i hverdagen.

- Jeg ses mest med andre Jehovas Vidner. Det er nemt at være sammen med dem, for vi deler vores tro og mange af vores holdninger.

Venner med Gud

Det er ikke kun moralen de unge vidner skal holde intakt. Det skal venskabet med Jehova også.

- Vi tror på, at vi er venner med Gud. Og det er vigtigt at sørge for at vores venskab med Gud er godt, fortæller Mille.

"Og han vil tørre hver en tåre af deres øjne, og døden skal ikke være mere, heller ikke sorg eller skrig eller smerte skal være mere. Det som var før er forsvundet." Åbenbaringen 21:4
Et godt venskab med Jehova gør ifølge de fire unge ikke kun, at man får et godt liv, men også er liv i paradis.

- At leve efter Biblen er en stor beskyttelse. Det giver også håb for fremtiden, hvor vi kan leve under fantastiske forhold, siger Milles mand, Mathias.

- Alle tror på et eller andet. Hvis jeg lever 70 år og Den nye Verden ikke er der endnu, så har jeg i det mindste troet på noget godt i stedet for, at der ikke er noget, siger Mille.

Livreddende arbejde

Det bliver betegnet som ”livreddende arbejde”, når Veronica og de andre vidner går fra den ene dør til den anden og fortæller om Jehova.

- Vi mener jo, at vi kan redde liv ved at forkynde. Få folk til at se sandheden. Så det er fint nok at tage en lang uddannelse, men mens du gør det, kan det være svært at finde tid til forkyndelsen. Og det er altså det, der kommer først i vores liv, siger Victor Nissen, Veronicas bror.

"For Jehova elsker ret, og han forlader ikke sine loyale. Til fjerne tider skal de bevares; men de ugudeliges afkom skal udryddes. De retfærdige tager jorden i besiddelse, og de skal bo for evigt på den." Salme 37: 28-29.
Mener I så, at alle der ikke er Jehovas Vidner, er onde mennesker?

- Vi dømmer ikke, og vi er ikke ude i nogen forklaring af, hvem der er gode og onde. Men vi tror på, at vi har fundet sandheden. Resten er op til Jehova.

Annonce
Veronica Nissen er 16 år og bor i Esbjerg. Hun er i gang med et sabbatår, som hun vil bruge på at være pioner. Til december tager hun til Den Dominikanske Republik, hvor hun vil forkynde et halvt år. Foto: André Thorup
17-årige Victor Nissen læser til daglig til teknisk designer på teknisk skole. Victor var 15 år, da han blev døbt. "Det gode ved voksendåben er, at ved man ikke nok om sin tro, bliver man ikke døbt. Man tager selv beslutningen". Foto: André Thorup

Det tror Jehovas Vidner på

Jehovas Vidner er udsprunget af kristendommen. Der bliver holdt ugentlige møder med emner, der kan behandles af Biblen. Jehovas Vidner har, i modsætning til folkekirken, en voksendåb. Man kan først blive døbt efter en lang oplæring.

Når tiden er inde kommer Jesus og udsletter de onde. Altså dem der ikke kender Jehova. Der bliver efterfølgende skabt et nyt paradis på jorden uden sygdom, død og sorg.

Kilde: Religion.dk

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener: Bander har kun fortjent foragt

Det er en politisk dom, der fredag faldt ved byretten i København, mener Loyal to Familia. Det er selvfølgelig noget vrøvl. Men det kan egentlig ikke undre, at bandemedlemmerne med deres systematiske lovovertrædelser ikke har respekt for, at vi lever i en retsstat. Her er det heldigvis sådan, at det er uafhængige domstole, der frikender eller dømmer de tiltalte. Fredag var dommen, at et midlertidigt politiforbud mod Loyal to Familia blev gjort permanent, og at banden blev opløst som forening. Og som det er i en retsstat, kan dommen ankes, hvilket Loyal to Familia har gjort. Så sagen fortsætter i Landsretten 1. september, og det er sandsynligt, at den tabende part i den sag vil forsøge at få en endelig afgørelse i Højesteret. Men uanset det videre forløb er det en meget opsigtsvækkende dom, da det er første gang, at en domstol opløser en forening. At danne en forening er en grundlæggende frihedsrettighed i Grundloven. Men Grundloven siger også, at foreninger, der virker ved vold eller søger at nå deres mål med vold, kan opløses ved dom. Det er heldigvis meget svært at få forbudt og opløst en forening i Danmark. Og når det gælder rockergrupper og bander, er det kompliceret for anklagemyndigheden at bevise, at de er foreninger i Grundlovens forstand. Derfor er det ikke domme som den, der fredag faldt mod Loyal to Familia, som kommer til at løse problemet med den den organiserede kriminalitet. Det kræver en konstant kamp fra myndighedernes side, og at vi som samfund ikke falder for fristelsen til at forherlige bander. De har kun fortjent fordømmelse og foragt. Forhåbentlig vil dommen dog øge trygheden for landets øvrige borgere. Det er der brug for. Kriminelle bander skaber masser af ulykke og utryghed med deres tyranniske adfærd i form af trusler, vold og afpresning. At omfanget af ugerningerne er stort, viser det skræmmende store antal medlemmer af bander og rockergrupper, som lige nu er varetægtsfængslet eller afsoner en dom: 372.

Kolding

Se video: Hør Danfoss-par fortælle om lukningen og planer for fremtiden

Annonce