Annonce
Udland

Jehovas Vidner skal sikre databeskyttelse ved dør til dør-besøg

Jehovas Vidner deler blandt andet medlemsbladet Vagttårnet ud, når der skal forkyndes. EU-Domstolen slår fast, at noter fra Jehovas Vidners dør til dør-besøg skal behandles som persondata under EU's regler for databeskyttelse.

Jehovas Vidner tager noter om hver husstand efter besøg. Det får EU-Domstol til at løfte pegefinger.

Trossamfundet Jehovas Vidner skal overholde EU's regler for databeskyttelse, når medlemmerne går fra dør til dør for at forkynde.

Det slår EU-Domstolen fast på baggrund af en sag fra Finland.

Her har Jehovas Vidner haft en praksis, hvor medlemmerne noterede oplysninger om hver enkelt husstand efter et besøg. For eksempel navne, familiestatus og religiøs overbevisning.

- Et religiøst trossamfund som Jehovas Vidner er sammen med sine medlemmer, som tager del i forkyndelsen, ansvarlig for behandling af persondata, som medlemmer indsamler ved dør til dørbesøg, skriver domstolen i sin afgørelse.

En finsk domstol havde spurgt EU-Domstole til råds om spørgsmålet.

EU's dataforordning (GDPR - General Data Protection Regulation) skal sikre, at persondata bliver indsamlet og opbevaret uden risiko for misbrug. Det gælder oplysninger på nettet såvel som i interne arkiver.

Reglerne trådte i kraft 25. maj. De stiller krav til samtykke og opbevaring af data.

I Danmark går 14.700 medlemmer fra Jehovas Vidner jævnligt fra dør til dør for at forkynde deres tro. Det fortæller talsmand for trossamfundet i Skandinavien Dag-Erik Kristoffersen.

- Det gør vi meget. Vi følger befalingen fra Jesus Kristus om at forkynde og gøre disciple. Det er en del af det kristne liv at fortælle andre de gode nyheder om guds rige, siger han.

Også i Danmark noterer Jehovas Vidner oplysninger efter dør til dørbesøg.

- Hvis forkyndere mærker interesse hos nogen, der har lyst til at lære om biblens budskab, så kan det være, at de skriver det ned for at kunne huske det, for de møder jo mange. Men det er jo kun til privat brug, siger han.

Jehovas Vidner vil nu se nærmere på dommen for at finde ud af, om der skal ændres i praksis, siger talsmanden.

Dag-Erik Kristoffersen vil ikke svare på, om nye skærpede regler for databeskyttelse, der trådte i kraft 25. maj, har givet anledning til ændringer. Han henviser til en vejledning, som tidligere er udsendt til medlemmerne om persondataloven.

Den lyder blandt andet:

- Disse regler er ikke nogen hindring for at føre notater, men der er ingen grund til at notere mere end nødvendigt. En god rettesnor er, at man ikke skal skrive noget, som man ikke vil kunne vise den pågældende.

Overtrædelser af dataloven kan straffes med bøder på op til 20 millioner euro, svarende til 150 millioner kroner, eller fire procent af den årlige globale omsætning.

Det er Datatilsynet, der er ansvarlig myndighed. Her lyder det, at man er opmærksom på afgørelsen fra EU-Domstolen, som tilsynets jurister nu skal nærlæse.

Herefter kan tilsynet selv vælge at tage sagen op med Jehovas Vidner i Danmark.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Kan vi i det mindste få ærlig kommunikation?

Det lover simpelt hen ikke godt for regeringens troværdighed. I ni ministerier har man skiftet kommunikationschef efter valget. I syv tilfælde er der blevet ansat en kommunikationschef, der træder ind ad døren med et cv præget af tætte personlige eller politiske relationer til den socialdemokratiske minister, der netop har sat sig til rette i ministerkontoret. Der er tale om tidligere personlige rådgivere, valgkoordinatorer og politisk frivillige i valgkampe. Det er dog et tilfælde, insisterer regeringen. Et helt ufatteligt tilfælde, fristes man til at tilføje. Alt er gået rigtigt til. De bedste er valgt, i hvert eneste tilfælde. Og ministrene har overhovedet ikke blandet sig. Hedder det sig. I Danmark er embedsmandskorpset ikke politisk udpegede. Der er godt nok en tendens til, at politikere omgiver sig med flere og flere rådgivere, men kommunikationschefer i ministerier er ikke rådgivere. De er embedsmænd, de arbejder for staten og dermed for borgerne. De får løn af statskassen. De er ikke socialdemokrater eller noget andet - de er upolitiske. Det er derfor, at ansættelserne af de syv kommunikationschefer stikker sådan ud. Det er derfor oppositionen - ført an af Ole Birk Olesen, Liberal Alliance, i en stadig mere og mere kontant retorik insisterer på at få svar fra ministrene på spørgsmålet: Er alt gået rigtigt til? Man forstår den stigende irritation, som bortforklaringerne fortsætter. Det er en dybt beklagelig udvikling. Det er muligt, at politikere har brug for mere og mere politisk rådgivning, og derfor har behov for politiske rådgivere. I så fald er det rådgivere, de skal ansætte, og det skal selvfølgelig ske transparent for alverden. Stå ved det, tag det efterfølgende politiske slagsmål i Folketinget, for ærligt talt vil det være en kamp, der er til at klare. Uanset hvad der siges lige nu på tværs af folketingssalen, vil den næste regering formentlig ansætte endnu flere politiske rådgivere, end denne har gjort. Sådan er trenden. Men vær dog ærlig. Drop skuespillet. Hellere politisk udvalgte kommunikationschefer end fordækte udnævnelser, der skaber tvivl om afsenderen på de budskaber, som vil komme ud af samtlige ministerier de kommende år.

Annonce