Annonce
Sydjylland

Jem & Fix i Vejen mærker intet til corona-krisen

Jack Paaske (th) hjælper sin stedfar med at få løftet klingbrædder op i deres trailer. Foto: Martin Rye.
Mens resten af Danmark lukker ned, er Jem & Fix i Vejen blevet en oase, hvor alt er som det plejer.

Byggemarked: Bestseller fyrer 750 medarbejdere, frisører og tatovører må lukke ned, og bgader ligger øde hen.

Men i Jem & Fix i Vejen er alt som det plejer.

Parkeringspladsen på Esbjergvej er halvfyldt af biler, og solen hænger ensomt på en blå himmel. I hjørnet af parkeringspladsen står Anders Herbst og hans stedsøn Jack Paaske. De er ved at slæbe 31 styks klinkbrædder op i deres trailer til Anders Herbsts nye carport. Jack Paaske er blevet sendt hjem fra skole, ligesom mange andre skolebørn i hans alder, og så kan han lige så godt hjælpe.

- Jeg har været i gang siden september, så nu er det dejligt endelig at blive færdig, siger Anders Herbst, der også hjalp politiberedskabet med at lukke de danske grænser.

Mellem plantesække og planteskolejord står Jonas Christensen, butikschefstrainee i Jem & Fix. Solen reflekterer på hans skallede isse. Normalt er det vind og vejr, der driver butikken.

- Vi mærker ikke den store forskel, det er som det plejer. Ligesom der kommer kunder, når der er solskinsvejr, siger Jonas Christensen.

Der er heller ikke sket nogen ændring i, hvad Jem & Fix-kunderne køber. På den her tid af året er jord, plantesække, frø, planter og kartofler øverst på listen over de mest solgte produkter.

Annonce

Vi mærker ikke den store forskel, det er som det plejer. Ligesom der kommer kunder, når der er solskinsvejr.

Jonas Christensen, butikschefstrainee ved Jem & Fix i Vejen.

Solen skinner

I den bagerste del af butikken står Søren Bruun. Han spejder efter facadebeklædning, til den udestue han skal have lavet færdig. Han har faktisk taget en selvbetalt fridag for at få lavet den færdig.

- Nu skinner solen endelig, så det vil blive nogle lange dage, hvis jeg skulle have siddet inde hele dagen, siger Søren Bruun.

På sin arbejdsplads hos Jørgen Hansen Biler i Skærbæk er de begyndt kun at arbejde to dage om ugen. Han har også måtte gå 40 procent ned i løn, men i det mindste har han et job, når corona-krisen er overstået, fortæller han, mens han går op til kassen.

Hans vogn med sort facadebeklædning kører over røde ’hold afstand’ mærkater. Ved indgangen er der stillet sorte plastichandsker frem med dertilhørende håndsprit. Det er de eneste ændringer, der er sket hos Jem & Fix, siden den danske regerings nye tiltag trådte i kræft.

God dag

På parkeringspladsen uden for Jem & Fix er Lars Herbst og Jack Paaske ved at have læsset de sidste klinkbrædder i den grå trailer. For Lars Herbst er det normalt for ham at være derhjemme på en arbejdsdag. Han er nemlig sygemeldt med scenebetændelse i skulderen og får kun arbejdet på carporten, når han er i godt humør. Og i dag er en god dag.

Anders Herbst og Jack Paaske tager fat i hver sin ende af det sidste klinkbrædde.

- Skal vi ikke gå den anden vej om traileren, spørger Jack Paaske.

- Du er da også så besværlig, siger Anders Herbst og smiler.

Inde i Jem & Fix er Jonas Christensen spændt på, hvad fremtiden bringer for butikken på Esbjergvej. En ting er sikkert. De er åbne så længe, at regeringen tillader det.

- Vi må vente og se, hvad udfaldet bliver, siger Jonas Christensen.

Plantesække og jord er nogle af de mest eftertragtede varer hos Jem & Fix i Vejen, oplyser Jonas Christensen.
Søren Bruun har taget en selvbetalt fridag, for at få sin udestue lavet færdig. Foto: Martin Rye.
Hylderne er fyldt. Ligesom de plejer. I Jen & Fix mærker de ikke meget til corona-krisen. Foto: Martin Rye.
Anders Herbst hjalp politiberedskabet med at lukke de danske grænser. Foto: Martin Rye.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Lisbeths corona-syge mand ligger bevidstløs i respirator: Pas på jer selv - og ikke mindst pas på andre

Leder

Kamp mod corona berettiger meget, men: Der er også en grænse

Regeringer verden over krænker fundamentale frihedsrettigheder for at bekæmpe corona. Værst i lande med udemokratiske regimer, men også Danmark kan være med. Det er en farlig udvikling. Krisen er så enorm, at vi selv i åbne demokratier må acceptere, at nogle af vores frihedsrettigheder sættes på pause. Det kan være retten til at måtte forsamle sig og bevæge sig frit. Det afgørende er ikke at gå for langt. Det har mange gjort. I Kina var og er det ikke sundt at kritisere diktaturets indsats mod corona. I Cambodia er 17 anholdt for at sprede "falske nyheder". I Tyrkiet er 19 anholdt for blandt andet at skrive, at corona var mere udbredt, end myndighederne sagde. I Ungarn er premierminister Viktor Orbán nu reelt diktator, efter at parlamentet har bemyndiget ham til på ubestemt tid at kunne regere per dekret, altså uden politisk flertal. Samtidig vedtog parlamentet en lov, som giver op til fem års fængsel for at offentliggøre "falske informationer". Så vidt er vi ikke i Danmark, men Mette Frederiksens regering er to gange blevet stoppet i forsøget på at gå for langt. I sit udkast til den første hastelov foreslog regeringen at bemyndige sundhedsministeren til at lade myndigheder trænge ind i private hjem uden dommerkendelse, hvis der var mistanke om smitte. I udspillet til den anden hastelov, som blev vedtaget sent tirsdag aften, ville regeringen give Styrelsen for Patientsikkerhed adgang til borgernes dankorttransaktioner for at spore potentielt coronasmittede – også uden dommerkendelse. Også dét blev heldigvis stoppet. I begge tilfælde demonstrerede Socialdemokratiet, hvad det har gjort siden sin valgsejr: Man er tilhænger af en meget stærk stat, som gerne må gribe dybt ind i borgernes private liv, hvis det tjener, hvad partiet opfatter som fællesskabets bedste. Men det sætter Grundloven faktisk grænser for, og det er godt, at nogle partier i Folketinget stadig har den som ledestjerne. Coronakrisen berettiger mange indgreb, men der er også en grænse.

Danmark

Live: FN-klimatopmøde udskudt på grund af coronavirus

Danmark

Lyt med: Har EU spillet fallit under corona-krisen? Nej, EU ender som sejrherre, siger ekspert

Annonce