Annonce
Rejser

Jenalderlandsbyen Odins Odense: En sommer i forfædrenes fodspor

I Jernalderlandsbyen Odins Odense er alt lavet så autentisk som muligt. Maden bliver lavet i lerkrukker og med træskeer eller redskaber fra smedjen. - Vi kan godt bruge moderne redskaber, men så fortæller vi om, hvorfor vi gør det. Og mange redskaber har ikke udviklet sig nævneværdigt siden jernalderen, siger daglig leder Annette Bøge Huulvej. PR-foto: Jernalderlandsbyen Odins Odense
Ved Stavis Å i Odense-forstaden Næsby ligger Jernalderlandsbyen Odins Odense. I jernalderlandsbyen kan familier flytte ind for en uge og spise, samle og leve som jernalderfolk, men for dagsbesøgende er der også en lang række aktiviteter hen over sommeren - som noget nyt har frilandsmuseet målrettet en række aktiviteter til voksne.

Høvdingefruen har styr på de gavnlige urter og planter, som kan samles i naturen i området omkring Jernalderlandsbyen Odins Odense. Der er de velsmagende og nærende planter, dem, der er bedst til te, og et hav af planter med medicinske fordele, som for eksempel røllike, der også kendes som soldaterurt, fordi den gamle lægeplante har en sårhelende virkning.

- Vi plukker urter og fortæller om, hvad de kan bruges til. Hvilke er gode, hvis man har ondt i halsen, eller hvilke er gode mod hovedpine, fortæller høvdingefruen, som til hverdag går under navnet Annette Bøge Huulvej og er daglig leder i Odins Odense.

Høvdingefruens urtetur er en af de mange aktiviteter, som finder sted i jernalderlandsbyen i løbet af sommeren, og i år har frilandsmuseet lavet en række nye aktiviteter, som er målrettet det voksne publikum.

- Vi appellerer meget til børnefamilier, og det vil vi blive ved med. Oven i det har vi tænkt ud af boksen for at finde nogle aktiviteter for voksne og par, som gerne vil af sted uden børn, fortæller Anne Marie Hybschmann, som er historieformidler i Odins Odense og har tilrettelagt en del af de nye aktiviteter.

Odins Odense

Jernalderlandsbyen Odins Odense er et foreningsdrevet kulturhistorisk formidlingscenter.

Frilandsmuseet har åbent alle dage fra klokken 10 til 16 fra 27. juni til 30. august.

Entré for voksne er 60 kroner og 30 kroner for børn.

Adressen er Jernalderlandsbyen Odins Odense, Store Klaus 40, 5270 Odense N.

Læs mere på www.odinsodense.dk.

Kun for kvinder

En af de nye ting på plakaten er en “Girls’ night out”, hvor kvinderne indtager de domæner, som i jernalderen tilhørte mændene.

- Vi sniger os ind i smedjen og laver kvindekrigertræning og andre aktiviteter. Det er frivilligt, hvad man deltager i, så man skal kun kæmpe, hvis man har lyst. Om aftenen laver vi noget god mad, smager på noget mjød og hygger ved bålet, siger Anne Marie Hybschmann.

Ud over de nævnte aktiviteter vil der også blive kigget i naturens beautyboks, hvor historieformidleren præsenterer nogle af de remedier, som blev brugt til at smukkesere sig i fortiden.

- Vi ser på, hvordan man sminkede sig i vikingetiden, og sætter hår som i jernalderen, siger Anne Marie Hybschmann.

Arrangementet finder sted 31. juli, og arrangementet er for kvinder over 18 år.

Annonce

Jernalderdate for to

Et andet nyt tiltag i jernalderlandsbyen er det, som museet kalder en romantisk getaway. Her kan par besøge jernalderlandsbyen og selv lave en picnickurv med retter og ingredienser, som var almindelige i oldtiden.

- Vi laver friskost og mad på bålet, som parrene kan tage med ud i naturen og nyde sammen, siger Anne Marie Hybschmann.

Om aftenen er der mjødsmagning og godnathistorier for voksne om bålet. Jernalderlandsbyen samarbejder med Mjødladen, som kommer og fortæller om sin mjød, og de lidt frække godnathistorier er inspireret af nordisk mytologi.

- Den romantiske getaway foregår tidligere på dagen, og hvis man har lyst, kan man gøre det til en helaftensforestilling, siger Hybschmann.

Annette Bøge Huulvej agerer høvdingefrue, når hun tager besøgende i jernalderlandsbyen med på urteture. PR-foto: Jernalderlandsbyen Odins Odense
Annonce

Arkæolog for en dag

De nye voksenaktiviteter betyder dog ikke, at der sker færre ting for børn. De lidt ældre børn kan for eksempel lege oldtidsdetektiver og være med til at opklare en forbrydelse og derigennem lære mere om jernalderen.

- En arkæolog er jo en slags detektiv, som skal finde ud af, hvad der er sket for mange år siden. Oldtidsdetektiverne finder et lig og skal finde ud af, hvornår det er fra, fortæller Annette Bøge Huulvej.

Det finder detektiverne blandt andet ud af ved at grave efter rekonstruerede oldtidssager som potteskår eller knogler.

- Vi laver undersøgelser og fortæller, hvordan man ved at se på potteskårene kan finde ud af, hvilken tidsperiode de er fra, siger den daglige leder.

I år arrangerer Odins Odense en række begivenheder for den voksne del af sit publikum. Blandt andet romantisk getaway og en aften kun for kvinder. Anne Marie Hybschmann står for arrangementerne. PR-foto: Jernalderlandsbyen Odins Odense
I jernalderlandsbyen ligger en række værksteder. Der bliver malet mel, lavet redskaber i læder og smedet. PR-foto: Jernalderlandsbyen Odins Odense
Annonce
Danmark

Lørdagens coronatal: 749 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Billund

Efter måneder med utrøstelig datter opgav Maja at få hjælp i Danmark: - Det føltes ulovligt at tage til udlandet

Kolding For abonnenter

17-årige Seval står overfor et stort valg: Drømmer om det danske landshold, men har fået tilbud fra den tyrkiske landstræner

Aabenraa

Jebsen-arvinger holder hånden under passion: Nyt naturcenter består

Kultur For abonnenter

Sommerserie: Knud Erik Langhoff vender altid tilbage til Alsace - og nyder gerne vin derfra til sommermaden

Sydjylland For abonnenter

Lille Heidi forsvandt i den blå luft - stedfaderen blev senere fængslet for børnemishandling

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Rejser For abonnenter

Storbyferiens modsætning: Her er fem af verdens flotteste ørkener

EfB

Mads Larsen glæder sig over klar strategi og central rolle på holdet: Ny EfB-anfører er i sit livs form

Sport

Mens du sov: Få nattens danske OL-højdepunkter her

Kolding

Beruset mand anholdt: Kørte i den gale retning på motorvejen

Varde For abonnenter

Hun søgte aktiv dødshjælp, før en kostomlægning befriede hende fra et liv i smerter

Aabenraa

Har været forsvundet siden lørdag eftermiddag: Politiet beder borgere om hjælp med at finde savnet 68-årig kvinde

Annonce