Annonce
Esbjerg

Jens jagter lyset: Blandt lysende natskyer, himmeltotter og den perfekte domkirke

Jens Jørgensen elsker naturen omkring Ribe, og bruger ofte de tidligere morgener i marsken på alle sider af ribe med sol, fugle, får, vand og Domkirke i søgeren på sit kamera. Foto: Jacob Schultz
Mange gange om ugen tager Jens K. Jørgensen sin VW og drøner til marskområdet ved Ribes Kammersluse. Som oftest får den 63-årige naturfotograf udbytte med hjem fra sin jagt på de flotte skyer, den perfekte domkirke, lyset og alt det ind imellem.

Ribe: Lukker jeg øjnene, kan jeg ligeså godt være med to jægere på tur i marsken.

De snakker udstyr. Noget hænger over skuldrene, noget i bæltet, mens de fra Kammerslusens p-plads sniger sig vej op over diget for at skyde.

Det er gråt, men noget så sjældent som helt vindstille på toppen af diget.

Annonce

- OK, du har lige fået en 14-24'er. Ja, den er spændende.

De to mænd fortsætter med at diskutere trofæer. Fugle, en ræv, ørne. Måske et får. En kirke, og hvad de hver især har fået med hjem efter mange år med jagt.

De to mænd er ikke jægere i traditionel forstand.

Trofæerne er motiver. Udstyret er telelinser og kamerahuse og fotograf Jens K. Jørgensen deler i den lette regn ud af mange års erfaring til JydskeVestkystens fotograf, der gerne tilbringer en time i Jens K. Jørgensens jagtmarker i det flade marskland mellem Kammerslusen og Ribe.

Spildtid

- Jeg er herude fire eller fem dage om ugen. Det er nok accelereret de sidste fem-seks år med at tage til diget, men jeg nyder at være herude, fordi jeg ikke skal noget. Der er ingen bunden opgave, så når vejret er til det, tager jeg herud, siger fotografen, der ved siden af naturfotografierne ejer Ribe Fotocenter i byens gågade og et nyt galleri tæt ved.

Selv om han aldrig forventer at komme hjem med noget, sker der næsten altid.

Som oftest, fordi han er godt forberedt.

- Meteorologi er en stor del af det. Solopgang. Vejr. Vind. Skyer. Skal jeg fange solen bag Ribe Domkirke, er jeg nødt til at vide, præcis hvornår solen står op, og hvor jeg skal være. Jeg har mine favoritsteder, ved hvor jeg skal være på hvilke tidspunkter, så der er faktisk ingen spildtid.

Og er der spildtid, nyder han den. Særligt om morgenen.

- Der er stille tidligt om morgenen ved Vadehavet, men aldrig helt stille. Altid en fugl med en lyd, og når solen står op, kommer der mere, som minutterne går. Rævene kommer også tidligt om morgenen, siger han og fører os bag sin VW til det hemmelige sted på en af de små sideveje, væk fra diget.

- Det er hvalpene, der er nemmest at komme til. De er så nysgerrige.

Annonce

Domkirken

Ude i det flade land er Jens K. Jørgensen omgivet af fixpunkter, der ofte ses i hans billeder. Mod vest rager Esbjergværkets skorsten op. Så er der Tjæreborgs vindmøller mod nord og den altid rygende skorsten på Dansk Træ Emballage.

Ribe Domkirke har Jens K. Jørgensen fotograferet fra uendeligt mange vinkler og i uendeligt mange farver. Men han er endnu ikke blevet træt af det. Foto: Jens Karsten Jørgensen

Længst mod øst troner favoritmotivet, Ribe Domkirke.

Bliver du aldrig træt af at fotografere Ribe Domkirke?

- Ikke to motiver er ens, siger han og viser en række fotos på kameraets display, hvor himlen pakker kirken ind i nye toner af orange for hvert billede, han klikker frem.

- Jeg begyndte først at komme meget herude, efter fotografiet blev digitalt. Det var svært med filmruller, siger Jens K. Jørgensen, der blev uddannet fagfotograf i 1981 efter i 1977 at være flyttet til Ribe fra landsbyen Sdr. Hygum. I 1987 åbnede han egen fotobutik i Ribe, og fik senere også butikker i Tønder og Haderslev.

- Prøv og se der!

Han peger op i luften. Mens han fortæller om lukkede forretninger og satsningen på Ribe, har skyerne fået en ny farve. Grå himmeltotter glider til side og afslører et blåt felt, mens solen får skyerne til at ændre farve, hele tiden med Ribe Domkirke i baggrunden, som Jens Jørgensen gerne vil have på sit motiv.

- Vi var tre gutter, der altid kæmpede om, hvem der kunne få vores billeder med i avisen.

Skyerne var en pludselig indskydelse, og Jens K. Jørgensen fortæller videre om, hvordan han installerede et minimalistisk mørkekammer på loftet hos forældrene.

- Jeg var 15 år, da jeg for alvor begyndte at fotografere. Vi tog alle mulige billeder. Huse, byggefelter, byggerier, natur, og så vi løb tre gutter ned på den lokale JydskeVestkysten-redaktion for at se, om de kunne bruge nogen af dem.

Annonce

VW-vinduet

Tålmodighed er ofte en dyd for naturfotografer. Den har Jens K. Jørgensen ikke. Det har han ikke tid til.

- Jeg tror mange forestiller sig, at jeg sidder herude med camouflagetøj i timevis i et shelter,  men så mange timer har jeg ikke. Min tålmodighed rækker heller ikke til at ligge på lur, men det er alligevel helt vildt, hvad der er af motiver herude, siger han og forklarer, at mange ripensere kender til hans billeder fra marsken og fra østsiden af Ribe, hvor Sort Sol er det foretrukne motiv. Igen med Ribe Domkirke mod en ofte rød himmel i baggrunden.

- Skal jeg fotografere dyr, så er det fra bilen. Stiger jeg ud, forsvinder de, og når jeg står på diget virker det som om, de flyver uden om. De må kunne se, jeg står der, siger han og forklarer, at de bedste dyrefotografier er taget ud af et nedrullet vindue i hans VW.

Stjernehimlen er fantastisk, og man kan være heldig at se lysende natskyer. Man bliver næsten altid belønnet for at være oppe kl. lort om natten for at fotografere.

Jens K. Jørgensen

- Det er også sjovt at stå midt ude i Vadehavet om natten. Lige får nymåne, mellem kl. 23 og midnat, hvor det er helt mørkt. Stjernehimlen er fantastisk, og man kan være heldig at se lysende natskyer. Man bliver næsten altid belønnet for at være oppe kl. lort om natten for at fotografere.

Annonce

Skal lige prøve

Da vi siger farvel, sætter Jens Jørgensen sig ind i sin VW. Mens jeg skribler de sidste noter ned med koblingen presset ned, tæt på at starte bilen, stiger han igen ud af sin VW.

Han har kameraet med.

En smal og fedtet sti går mod syd, væk fra asfaltvejen. Der går Jens K. Jørgensen 20 skridt ud, og sætter sig ned det ene knæ bag de visne siv. Han tager kameraet op, venter. En flok gæs skræpper forbi, skyerne glider til side, og han forsøger sig med endnu et motiv.

Ribe Domkirke som baggrund, uskarpe siv i forgrunden, fugle og en tung, grågul himmel til at fylde billedet ud.

- Det er ikke sikkert, det bliver til noget, men der var lige noget jeg skulle prøve, råber han til mig, da han skutter sig i kulden, smutter tilbage i VW'en og tøffer tilbage til fotobutikken i Ribe.

Der er altid lige noget, han skal prøve, når han går på jagt efter lyset ved Vadehavet. Og som regel bliver det noget flot.

Nyt galleri

63-årige Jens Karsten Jørgensen - lokalt kaldet Foto-Jens - bor i Ribes gågade oven på sin fotobutik, Ribe Fotocenter.

I oktober 2020 åbnede han i den nærliggende Grydergade et nyt atelier med det mundrette navn "Ribe Fotocenter's Galleri / Atelier i Grydergade", hvor han blandt andet udstiller flere af sine naturfotografier, som også bruges i hans årlige kalender fra Ribe-området.

Man kan også se mange af hans billeder på hjemmesiden fotojens.com.

Tidlig morgen og sen aften kan man møde Jens K. Jørgensen i naturen omkring Ribe. Skal han fotografere dyr sker det som oftest fra vinduet i sin lille VW. Foto: Jacob Schultz


Der bliver holdt godt øje med skyerne, farverne, solen og lyset, når der er fotojagt i marsken omkring Ribe. Og ofte får han et godt resultat med hjem. Foto: Jacob Schultz


Der bor en rævefamilie nær Kammerslusen, som Jens K. Jørgensen ofte møder i de tidlige morgentimer, og som han efterhånden kan komme ganske tæt på. Foto: Jens Karsten Jørgensen
Annonce
Esbjerg For abonnenter

Kræftsyge Tanja har skreget på hjælp til sin retarderede søn i årevis: 8-årige Victor slår sine klassekammerater og kan hverken alfabetet eller tegne en sol – alligevel sidder han i en helt normal skoleklasse

Danmark

Lørdagens coronatal: Yderligere 25.034 coronatilfælde - antallet af indlagte falder

Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland For abonnenter

Jeg skød en impala på min 14-års fødselsdag: Det kunne have været mig, der var endt som en sag hos kommunen

Erhverv For abonnenter

10.000 biler i døgnet er ikke til at stå for: Vil bygge tank, vaskehal og fastfoodrestaurant

Aabenraa

Væltet borgmester har intet hastværk: Mulighederne er jo mange og eftervederlag sikrer økonomien

Sydjylland

Medbragte knojern med kniv: Udlænding stoppet i lufthavnen

Dall: Derfor frygter de andre blå partier DF's næste formand

Vejen For abonnenter

Line har hænderne skruet rigtigt på: Står selv for at renovere træskomandens gamle hus

Esbjerg For abonnenter

Fra at smide børnene ud af byen til at byde dem indenfor på skolerne: Fire vendepunkter for børn med særlige behov

Kolding For abonnenter

Børnefamilie er flyttet fra Frederiksberg og tilbage til Signes barndomshjem på landet: Nu skal de bo med alle bedsteforældre som nærmeste naboer

Redaktørens stol: Så meget tid må en kommune simpelthen ikke have

Aabenraa For abonnenter

Sådan får byrådsmedlemmer tingene til at hænge sammen: Nedsat tid, hurtige ben og køb af ekstra medarbejdertimer

Haderslev For abonnenter

Tre dybt kriminelle brødre venter på at blive sendt ud af landet

Esbjerg

Flere skoleelever har behov for særlig hjælp: Forældre føler sig svigtet - og kritiserer kommunen for at glemme børnene

Annonce