Annonce
Vejen

Jens Juhls store bog om alle husene

Efter mange års intenst arbejde har Jens Juhl afsluttet sin ejendomshistorie. Omtale og fotos af samtlige godt 250 huse og landbrug i Stenderup Kirkedistrikt er blevet til 410 siden. Bogen er endnu ikke kommet fra trykkeren, men det er den med garanti til præsentationen i Stenderup Forsamlingshus lørdag den 14. december. Bogen trykkes i 100 eksemplarer og koster 250 kroner. Foto: Steen Rasmussen
En gammel drøm om at samle Stenderup ejendomshistorie i én bog er takket være en enorm indsats gennem en snes år blevet til virkelighed. Undervejs døde den ene forfatter.

STENDERUP: I et sort øjeblik har Jens Juhl måske tvivlet på, om han nogen sinde nåede i land med sin drøm om at samle alt om alle godt 250 huse og landbrug i Stenderup Kirkedistrikt. Det har nemlig været en kolossal opgave begravet i gamle dokumenter og arkiver i hundredvis af timer, men det er lykkedes at fuldende værket efter næsten 20 års graven.

Lørdag den 14. december kl. 10-12 kan han med stolthed præsentere værket i Stenderup Forsamlingshus. Her vil han fortæller om sit projekt, om baggrunden for bogen og om dens tilblivelse. Det er lykkedes ham at finde oplysninger om samtlige kendte bygninger, og han har oven i købet også nogle stykker med, som ikke længere kan ses. De er rykket ned, men bliver nu levende igen i Juhls bog.

- Der er nogle af ejendommene, som kun er omtalt ganske kort, fordi der simpelthen ikke findes flere oplysninger i arkiverne, men samtlige ejendomme er omtalt, fortæller Jens Juhl.

I mange tilfælde har han ringet til tidligere ejere af gårde for at få suppleret informationerne fra arkiverne. 15-20 gange har han taget turen til Rigsarkivet i Viborg og bladret ældgamle dokumenter igennem på jagt efter bestemte ejendomme. Nogle gange lykkedes det. Andre gange var der ikke bid.

Overraskelser

Det har bl.a. overrasket Jens Juhl, at mange fynboer gennem årene slog sig ned i Stenderup. Han mener, det skyldes, at jorden i Vestjylland er billig sammenlignet med Fyn. Også mange sønderjyder købte landbrug i Stenderup - mange af dem for at komme væk fra den tyskbesatte hjemegn.

Ideen til bogen blev undfanget for en snes år siden i lokalarkivet. Tanken var at skrive én bog om samtlige ejendomme i Føvling, Tobøl og Stenderup, men man fandt hurtigt ud af, at den bog ville blive alt for tyk. I stedet blev det aftalt at skrive en ejendomshistorie for hvert skoledistrikt. Nu er Stenderup-udgaven altså færdig og sendt til trykkeren.

Jens Juhl samarbejdede i de første år med Hans Peter Hansen fra Holsted St., men halvvejs gennem processen blev Hansen syg og døde. Juhl fik ikke nogen ny makker. Efter en pause på et par år tog han sagen i egen hånd og har selv gjort arbejdet færdigt. Han har også selv samlet pengene til udgivelsen - 25.000 kroner bl.a. fra nedlagte foreninger.

Arbejdet med de to bøger om Tobøl og Føvling er endnu ikke kommet i gang. Om det sker, skal vise sig. Det vil under alle omstændigheder være et omfattede arbejde.

Den 80-årige Jens Juhls egen verden udgår fra den gamle bondegård på Lundtoftevej ved Stenderup syd for Holsted. Han og konen overtog for adskillige år siden landbruget efter hans forældre, og her har de boet lige siden og har ingen akutte planer om at flytte til byen.
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

3F Kolding er uforstående over for at Danfoss flytter fabrik til Polen

Leder For abonnenter

JV mener: Uvenlig behandling af tyskere skal stoppe

Det er en gevinst for den danske del af grænselandet, når tyskere og andre EU-borgere beslutter sig for at købe et hus i Sønderjylland. Sidste år solgte EDC i Rødekro og Nybolig i Padborg i alt 55 huse til udenlandske EU-borgere, hvoraf langt de fleste var tyskere. Det er med til at skabe udvikling i en landsdel, der ellers i mange områder kæmper med faldende befolkningstal. Derfor er det meget bekymrende, at både advokater og ejendomsmæglere i Sønderjylland oplever, at servicen over for de udenlandske huskøbere er blevet forringet i en grad, så det kan risikere at få mulige tilflyttere til at opgive deres forehavende. Den oplevede forringelse er sket i forbindelse med, at den statslige Styrelse for International Rekruttering og Integration siden 1. april har overtaget opgaven med at udstede EU-opholdsbevis til de udlændinge, som vil flytte til Danmark, fordi de er ved at købe et hus i Danmark. Forinden var det Statsforvaltningen, der stod for opgaven. Dengang var oplevelsen hos advokater og mæglere, at udlændingene fra andre EU-lande, inden de flyttede hertil, kunne få det opholdsbevis, der er betingelsen for at kunne gennemføre huskøbet. Men det er ulovligt at gøre det på den måde, mener den statslige styrelse. Den kræver, at udlændingene har bopæl her i landet først, og dermed skal de leje en bolig, før de kan købe én. Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) bør i en fart finde ud af, om det virkelig kan passe, at det pludselig skal være så besværligt for en EU-borger at købe et dansk hus. Selv om hans styrelse benægter, at der er lavet om på praksis, er der en række kilder, som har fortalt JydskeVestkysten, at behandlingen af sagerne foregik meget smidigere, da det var Statsforvaltningens opgave. Det må kunne lade sig gøre at genskabe den situation, så Danmark igen kan blive opfattet som et venligt værtsland for EU-medborgere, som kan forsørge sig selv og som har lyst til at købe et hus i vores land.

Haderslev

Klosterkirkegården mister toppen

Annonce