Annonce
Vejen

Jens Juhls store bog om alle husene

Efter mange års intenst arbejde har Jens Juhl afsluttet sin ejendomshistorie. Omtale og fotos af samtlige godt 250 huse og landbrug i Stenderup Kirkedistrikt er blevet til 410 siden. Bogen er endnu ikke kommet fra trykkeren, men det er den med garanti til præsentationen i Stenderup Forsamlingshus lørdag den 14. december. Bogen trykkes i 100 eksemplarer og koster 250 kroner. Foto: Steen Rasmussen
En gammel drøm om at samle Stenderup ejendomshistorie i én bog er takket være en enorm indsats gennem en snes år blevet til virkelighed. Undervejs døde den ene forfatter.
Annonce

STENDERUP: I et sort øjeblik har Jens Juhl måske tvivlet på, om han nogen sinde nåede i land med sin drøm om at samle alt om alle godt 250 huse og landbrug i Stenderup Kirkedistrikt. Det har nemlig været en kolossal opgave begravet i gamle dokumenter og arkiver i hundredvis af timer, men det er lykkedes at fuldende værket efter næsten 20 års graven.

Lørdag den 14. december kl. 10-12 kan han med stolthed præsentere værket i Stenderup Forsamlingshus. Her vil han fortæller om sit projekt, om baggrunden for bogen og om dens tilblivelse. Det er lykkedes ham at finde oplysninger om samtlige kendte bygninger, og han har oven i købet også nogle stykker med, som ikke længere kan ses. De er rykket ned, men bliver nu levende igen i Juhls bog.

- Der er nogle af ejendommene, som kun er omtalt ganske kort, fordi der simpelthen ikke findes flere oplysninger i arkiverne, men samtlige ejendomme er omtalt, fortæller Jens Juhl.

I mange tilfælde har han ringet til tidligere ejere af gårde for at få suppleret informationerne fra arkiverne. 15-20 gange har han taget turen til Rigsarkivet i Viborg og bladret ældgamle dokumenter igennem på jagt efter bestemte ejendomme. Nogle gange lykkedes det. Andre gange var der ikke bid.

Annonce

Overraskelser

Det har bl.a. overrasket Jens Juhl, at mange fynboer gennem årene slog sig ned i Stenderup. Han mener, det skyldes, at jorden i Vestjylland er billig sammenlignet med Fyn. Også mange sønderjyder købte landbrug i Stenderup - mange af dem for at komme væk fra den tyskbesatte hjemegn.

Ideen til bogen blev undfanget for en snes år siden i lokalarkivet. Tanken var at skrive én bog om samtlige ejendomme i Føvling, Tobøl og Stenderup, men man fandt hurtigt ud af, at den bog ville blive alt for tyk. I stedet blev det aftalt at skrive en ejendomshistorie for hvert skoledistrikt. Nu er Stenderup-udgaven altså færdig og sendt til trykkeren.

Jens Juhl samarbejdede i de første år med Hans Peter Hansen fra Holsted St., men halvvejs gennem processen blev Hansen syg og døde. Juhl fik ikke nogen ny makker. Efter en pause på et par år tog han sagen i egen hånd og har selv gjort arbejdet færdigt. Han har også selv samlet pengene til udgivelsen - 25.000 kroner bl.a. fra nedlagte foreninger.

Arbejdet med de to bøger om Tobøl og Føvling er endnu ikke kommet i gang. Om det sker, skal vise sig. Det vil under alle omstændigheder være et omfattede arbejde.

Den 80-årige Jens Juhls egen verden udgår fra den gamle bondegård på Lundtoftevej ved Stenderup syd for Holsted. Han og konen overtog for adskillige år siden landbruget efter hans forældre, og her har de boet lige siden og har ingen akutte planer om at flytte til byen.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sønderborg

Bojesen-figurer stjålet

Aabenraa For abonnenter

Afstandskrav er lempet: Skolerne er klar til næsten normale skoledage

Annonce