Annonce
forside

Jens Peter Thestrup holder de nordiske faner højt

Jens Peer Thestrup været alle de steder, flagene her bliver hejst. Arkivfoto: Birthe Juul Mathiasen

Sønderborg: Han har stadig Grønland til gode. Og Færøerne. Men ellers har Jens Peter Thestrup i Sønderborg rejst over alt i Norden. Lige nu planlægger han en tur til Vestnorge med Foreningen Norden i Sønderborg/Gråsten, som han gennem mange år har været formand for.

- Os, der er oppe i årene, har måske ikke kræfter til gåturen ud til Prædikestolen. Men det skal ikke hindre de unge i at komme afsted. Vi andre må bare finde andet at lave i Stavanger, siger Jens Peter Thestrup.

Prædikestolen er et imponerede klippemassiv, der hænger ud over Lysefjorden 604 meter over havets overflade. Det tager flere timer at gå turen derud, og stien går stejlt opad

Den 30. januar fylder Jens Peter Thestrup 80 år. Hans interesse for Norden blev skabt, da han som lærer på Ulkebøl Skole i Sønderborg gennem en årrække rejste med de ældste klasser på udvekslingsophold i Sundsvall, der var Sønderborgs venskabsby i Sverige.

Siden er stort set alle sommerferier gået nordpå:

- Sommeraftenerne og det nordiske lys er da noget helt særligt, synes han.

Nordens lokalforening i Sønderborg/Gråsten har omkring 175 medlemmer, der deler begejstringen. Så Jens Peter Thestrup og hans kone Grethe har nok at gøre med dels at planlægge årlige busture, dels samle medlemmerne i vinterhalvåret i læsekredse og til foredrag, der ofte arrangeres i samarbejde med biblioteket.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Godda' mand solcellelov

Lovgivningsdanmark har vundet endnu en sejr. Med et hidtil uset krav til bureaukrati og dokumentation er det lykkes at bremse stor set alle landets kommuner i at få oprettet solcelleanlæg i forbindelse med kommunale bygninger og derved bidrage til den grønne omstilling. Og tillykke med det. For grundet en i særklasse ubegrundet og uigennemskuelig lovgivningsjungle er det nemlig lykkes at gøre kommunale solcelleanlæg til egentlige forsyningsvirksomheder med deraf følgende krav til selvstændige bestyrelser, regnskabsaflæggelse og meget andet af det, som i stigende grad DJØF'iserer denne nation. Alt sammen krav, der æder gevinsten ved og idéen med disse anlæg. Resultat: Flere steder er eksisterende kommunale solcelleanlæg lukket ned, ligesom planer om anlæg er droppet. Lige så uigennemskueligt er det, hvorfor så regionernes sygehuse, der jo er akkurat lige så offentlige, er fritaget for dette nonsens, og ingen kan give en bare nogenlunde gangbar forklaring. Begrundelserne er det rene volapyk og et eksempel på, hvad der sker, når lovgivningsmaskinen snurrer, uden at nogen griber ind med brugen af deres sunde fornuft. Lad os håbe, at den for tiden ganske tavse klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) også ser dette som en vanvittig indretning, i hvert fald ligger der lige til højrebenet her serveret en sag, som man skal være godt dum for ikke at spark i mål. Især når man skal være instrumental i en regeringssatsning, som ingen har bare den fjerneste idé om hvad ender med at koste. Sådan er det nemlig med det fromme ønske om at reducere nationens menneskeskabte CO2-udledning med 70 procent i forhold til 1990-niveau inden 2030. Man ved end ikke, om det overhovedet kan lade sig gøre, men man ved, at det bliver utroligt dyrt. Her står vi med en sag, der, som megen anden klimasnak, ikke er fugle på taget, men miljøgevinster lagt lige i hånden på Dan Jørgensen, hvis han ellers vil tage imod dem. Lad os få fjernet disse bureaukratiske forhindringer - hellere i dag end i morgen.

Annonce