Annonce
Indland

Jeppe Kofod: Den regelbaserede verdensorden er truet

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Danmark kan gøre en forskel ude i den store verden, siger den nye udenrigsminister ved ministeroverdragelse.

Danmarks nye udenrigsminister, Jeppe Kofod (S), ser store muligheder for Danmark.

Det siger han ved ministeroverdragelsen torsdag i Udenrigsministeriet. Her tager han over fra den tidligere Liberal Alliance-leder Anders Samuelsen.

- Den regelbaserede verdensorden er truet. Men Danmark kan gøre en forskel, og jeg glæder mig til at stå i spidsen for det arbejde, siger Kofod.

Han er af statsminister Mette Frederiksen (S) blevet hentet ind udefra til ministerholdet.

26. maj blev Kofod genvalgt til Europa-Parlamentet. Men da han fik tilbuddet om at være udenrigsminister, slog han til.

- Det var en drøm, der gik i opfyldelse, da jeg fik opkaldet fra statsministeren.

- Jeg tænkte på Robert Kennedy, som sagde, at mange kigger på verden og tænker: Hvorfor? Men man kan også se på hvordan og sige: Hvordan kan vi skabe en forandring?

- Det er afgørende for mig og den måde, jeg arbejder på. Vi er et land, der har mange idéer. Vi kan forandre verden, og det skal vi fortsætte med at gøre, siger Kofod.

Han har tidligere siddet i Folketinget for Socialdemokratiet. Fra 2014 til 2019 har han repræsenteret partiet i Europa-Parlamentet.

Kofod var klar til endnu en valgperiode i Bruxelles. Ved valget til Europa-Parlamentet i maj blev han valgt ind med 188.757 personlige stemmer. Men så ringede statsminister Mette Frederiksen (S) til ham onsdag aften.

- Jeg er meget stolt og ydmyg over det. Jeg glæder mig til at møde Danmarks nye statsminister og være en del af holdet.

- Jeg har arbejdet fem år i Bruxelles og har et godt netværk. Det glæder jeg mig til at bruge, sagde Kofod tidligere torsdag.

Marianne Vind, der er næstformand i HK/Privat, er klar til at indtage det sæde i EU-Parlamentet, som Kofod efterlader sig. Vind var førstesuppleant. Hun har siden 2011 været næstformand i HK/Privat.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejen

Vejen Kommune vinder vigtigt slag om Skovgårdsvej: Har handlet efter bogen

Aabenraa

Kæmpe narkofangster ved grænsen

Leder For abonnenter

Skampletten i Vejen

I Vejen ligger der en vej, som ingen har kunnet bruge i nu et år. 22. oktober er det nøjagtig ét år siden, at landmanden Martin Lund Madsen kørte bigballer og andet ind på Skovgårdsvej, der blev anlagt på hans jord, og spærrede den. Han har Højesterets ord for, at Vejen Kommune brugte den forkerte lovgivning til at ekspropriere den nødvendige jord til vejen, og med kommunens kritisable forvaltning in mente spærrede han altså det sorte asfalttæppe. Lige nu betaler borgerne i den nærliggende by Askov en meget høj pris for dette morads, for konsekvensen af lukningen er blandt andet, at tonstunge entreprenørmaskiner tvinges ind gennem byen til stor fare for bløde trafikanter. Spørgsmålet er, hvor længe vi skal være vidner til denne helt urimelige gidseltagning? Vejen Kommune er helt rigtigt blevet kritiseret for en amatøragtig sagsbehandling. Den private ejendomsret er ikke ukrænkelig, her er Grundloven meget klar. Når hensynet til almenvellet taler for det, kan man ekspropriere borgernes private ejendom, men man må synes, at det offentlige skal forberede sig bedre, end Vejen Kommune har gjort i den aktuelle sag. Ikke alene har man spildt skatteydernes penge, man har på et fejlagtigt grundlag foretaget en ekspropriation, der ikke var lovmedholdelig. Det er en skandale. Men man må også samtidig sætte kritisk lys på landmand Martin Lund Madsens rolle, for han er en del af gidseltagningen. Det vil være mærkeligt, hvis ikke Vejen Kommune får lov at ekspropriere til den allerede anlagte vej, hvis ellers man kan få gjort sit forarbejde ordentligt, for selvfølgelig skal det offentlige kunne anlægge veje, når behovet er tilstrækkeligt stort. Men det kommer til at tage år, hvis også denne proces - nu efter den rigtige lovgivning - skal hele retssystemet igennem, som man må forvente, at Martin Lund Madsen vil trække den, og imens holdes et helt samfund som gidsel. Skal det virkelig kræve ofre, før man som voksne mennesker sætter sig og forhandler en løsning på plads?

Kolding For abonnenter

Ansatte skal væk: Mindst 100 stillinger på skoler og daginstitutioner ryger i sparerunde

Annonce