Annonce
Rejser

Jernhatten på Mols: Klima, flora og fauna, som var det stepperne i Østeuropa

Bakkedraget Arnakke, hvor Jernhatten er højeste punkt, ligger på Djursland på kysten ud til Kattegat. Foto: Lasse Pedersen
På et bestemt sted på Mols opfører det lokale klima og floraen og faunaen sig, som var det stepperne i Østeuropa. Og på toppen at hatten er en mystisk troldeskov.

Rødbenet ninja - og nej, den har intet at gøre med tegneserien med Ninja Turtles, som indtog alverdens børneværelser for 30 år siden. Denne ninja er en lille edderkop med rødlige ben, under en centimeter lang og relativ sjælden i Danmark. Den lever på Jernhatten.

Den er dog ikke så sjælden som jagtedderkoppen Arctosa lutetiana, som også findes her - som det eneste sted i Danmark.

Udlandet i Danmark

Når vi nu ikke kan rejse ud for at opleve noget fremmedartet eller ligefrem møde noget eksotisk, kan vi heldigvis gå op opdagelse efter noget tilsvarende - måske i mindre målestok - i Danmark.

I en artikelserie vil vi besøge nogle af disse steder.

Jernhatten er et helt specielt naturområde på Djursland. Området er, selv om det ligger et godt stykke fra selve Mols Bjerge, en del af Nationalpark Mols Bjerge. Hatten ligger ud til Kattegat-kysten omtrent midtvejs mellem Ebeltoft og Grenaa, hvor den imponerende bakke rejser sig i en stejl sydvendt skrænt fra kysten.

Annonce

Jernhattens højeste punkt er 49 meter over havet, og her fra toppen er en flot udsigt over Kattegat og øen Hjelm - pudsigt nok samme navn, for en jernhat er også betegnelse for soldaternes beskyttende hovedbeklædning.

Kattegat-området er det tørreste område i Danmark, og den ringe nedbør sammen med den sydvendte skrænt, hvor solens stråler bager ekstra, giver området et helt unikt lokalt klima og et levested for sjældne dyr i Danmark - for eksempel de varmekrævende små edderkopper og planter, som ellers har deres hovedudbredelse i Sydøsteuropa.

Sjældne blomster

På skrænten og på strandoverdrevet - det er området mellem skrænten og selve sandstranden - svirrer insekterne i det tidlige forår, når solen får magt, mellem hvide og blå anemoner og slåens duftende hvide blomster.

– Den sjældne edderkop rødbenet ninja er knap en centimeter lang og svær at få øje på. Men den lever på Jernhatten. Foto: Slimguy/Wikimedia Commons

Et par måneder senere nikker hulkravet kodrivers gule blomster (Primula på latin) i vinden. Blomsten er ikke truet, men findes dog ikke så mange steder, hvorimod den lille undseelige hvide trekløftstenbræk er sjælden herhjemme ligesom den fine rosa knopnellike, der stammer fra middelhavsområdet.

Orkideen tyndakset gøgeurt er også sjælden i Danmark. Den er udbredt i Tyrkiet og Kaukasus, men findes enkelte steder i herhjemme. Den har vokset på Jernhatten, men nationalparkens personale frygter, at den nu er forsvundet.

Den vilde orkide tyndakset gøgeurt er sjælden og er måske forsvundet fra Jernhatten. Foto: Molslaboratoriet

Er man sommerfugleinteresseret, er Jernhatten også et godt sted at besøge. Her er observeret den sjældent sete gråbåndet bredpande.

Annonce

Troldeskoven

Fra stranden er en trappe op til toppen af Jernhatten og til troldeskoven med træer, der vrider sig mystisk og lidt uhyggeligt.

Den specielle naturoplevelse er formentlig opstået i en kombination af skovhugst, vind og vejr. Træerne er bøgetræer og en gammel art, som kan danne stubskud, efter at stammerne er blevet fældet. Og ved gentagne gange fældning dannes de specielle træer, som vind og vejr har sat deres ekstra mystiske præg på.

Vejen dertil

Bakkepartiet Arnakke, hvor Jernhatten er toppunkt, ligger på Djursland i den sydlige Mols-del på kysten ud til Kattegat mellem Ebeltoft og Grenaa (cirka 25 kilometer syd for Grenaa).

Nærmeste landsby er Hyllested Skovgårde.

Jernhattens skrænter er mest spændende i foråret og om sommeren, hvor der er blomster og planter. Troldeskoven er derimod spændende året rundt, både med og uden blade.

Forvredne bøgetræer breder sig mystisk og lidt uhyggeligt som en troldeskov på toppen af Jernhatten. Foto: Lasse Pedersen

Og stranden er også interessant året rundt - også i regnvejr. Det er en stenstrand, og sten er som bekendt kønnest, når de er våde. Går man langs stranden mod nord mod Rugaard Gods er der gode muligheder for at finde forsteninger, og vandet er krystalklart, og sandbunden lidt ude giver den flotteste turkise farve.

Fra Jernhatten kan man gå gennem området ved Ulstrup Ådal til Stubbe Sø, hvor man kan være heldig at se odder, havørn og fiskeørn. Og er man klar til den helt lange tur, kan man vandre videre mod sydvest til Mols Bjerge.

Læs mere på www.nationalparkmolsbjerge.dk.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg

Kvinde anholdt med favnen fuld: Sigtet for at stjæle indbo og ejendele fra sammenstyrtet hus

Tønder

Bragede igennem med 139/t på landevejen: Bilist fik betinget frakendelse af kørekortet

Annonce