Annonce
Aabenraa

Jesper Bank fra Mallorca: Der er blevet stille på marinaen

Da Jesper Bank for tre år siden fyldte rundt, besøgte JydskeVestkysten ham på havnen i Palma, hvor Elvstrøm Sails har base. Dengang var der stor aktivitet, i disse dage må den tidligere topsejler fra Aabenraa kun komme der, hvis han kan dokumentere, at han har et ærinde. Arkivfoto: Mette Christine Schulz
Den dobbelte OL-guldvinder Jesper Bank bor og arbejder på Mallorca, der som resten af Spanien er ramt af udgangsforbud. Det er den direkte vej mellem hjem og arbejde, og et aktivt udeliv er afløst af tosomhed indendøre.

Mallorca: Når han kører på arbejde, nærmest zig-zagger han mellem politikontrollerne. Skal han på marinaen, skal han kunne dokumentere sit ærinde. Og når han kommer hjem, ja, så er det det. Ingen cykelture i bjergene. Ingen frokost på en af byens pladser i weekenden. Ingen venner. Ingenting.

Den dobbelte OL-guldvinder og tidligere America's Cup-kaptajn Jesper Bank har sammen med hustruen Line de seneste syv år boet på Mallorca - udstationeret for Elvstrøm Sails, som han også er medejer af.

Som det gælder i hele Spanien, hvor coronasmitten raser, er også De Balariske Øer ramt af udgangsforbud. Fredagens opgørelse på de seks øer, hvor Mallorca er den absolut største, lød på knap 700 smittede og 25 døde.

- Her er bare helt stille. Der er nærmest ingen biler på vejene, og vi må kun gå ud for at købe ind - og kun én af os, fortæller Jesper Bank, der endnu ikke er blevet stoppet i kontrollerne, men det er nogle af Elvstrøms Sails' naboer på havnen.

Det viste sig, at de havde siddet to i en varevogn uden masker, og det blev der straks slået ned på.

Aktuel på Kanal 5

  • Jesper Bank kan lige nu opleves på Kanal 5 og Dplay i programmet "Over Atlanten", hvor landkrabberne tv- og radiovært Anders Lund Madsen, musiker Wafande, diamantdronning Katerina Pitzner, kok Jesper Vollmer, kunstner Kristian von Hornsleth og YouTuber Julia Sofia på 21 dage skal sejle over Atlanten under kyndig vejledning af Bank og en anden tidligere OL-guldvinder, Martin Kirketerp.
  • Det var i november, de 6000 kilometers sejlads fra Lanzarote til Saint Martin i Caribien blev gennemført, så coronavirussen nåede ikke at spænde ben for optagelserne.

Line blev stoppet

Også Line Bank er blevet holdt an. Det var på en gåtur på forbuddets første dag.

- Hun troede, det først var dagen efter, det trådte i kraft, så hun blev stoppet. Og som politimanden sagde "lad nu være med at skynde dig ud og købe en hund, for det får man snart heller ikke lov til mere", fortæller OL-guldvinderen og supplerer med, at der i en af kommunerne på øen allerede er nedlagt forbud mod, at man går længere væk end 50 meter fra sit hjem for at lufte hund.

At tage hjem til Danmark har dog ikke været inde i ægteparrets overvejelser.

- Nej, det er her, jeg arbejder, og så har jeg haft det som jo nok også mange andre - at "det må vi håbe, de får styr på ude i Kina". Og nu sidder man så pludselig i et land, hvor det udvikler sig så hurtigt, og det går op for en, at der er grund til at tænke sig godt om, siger Jesper Bank, der må indrømme, at skulle han blive alvorligt syg, så ville han helst blive det i Danmark:

- Men det er ikke, fordi der er noget i vejen med det spanske sundhedssystem - det er mere i forhold til sproget.

Annonce

En stille fødselsdag

Ikke overraskende er det almindelige salgsarbejde og opsøgende arbejde gået næsten i stå, men heldigvis har den sønderjyske sejlproducent stadig arbejde inde til to-tre uger endnu på sin spanske destination, og så kan Jesper Bank glæde sig over, at der stadig er internationale kunder, der planlægger lidt længere frem i tiden. Finanskrisen i 2008 var hård ved Elvstrøm Sails, så håbet er naturligvis, at skaden ikke bliver lige så stor denne gang.

- Jeg tror, det bliver anderledes, men jeg kan ikke sige hvordan. Det rammer jo worldwide, og alle er i knæ nu her, siger han.

Mandag den 6. april har den dobbelte olympiske mester fødselsdag. 63 år. Det bliver en stille en af slagsen. Den ældste af sønnerne, Rasmus, er lukket inde i en lejlighed i London, den yngste, Mikkel, sidder i Aarhus.

- Vi ser ingen i øjeblikket. Det er virkelig asocialt i forhold til, hvordan det plejer at være. Man mangler godt nok omgangen med andre mennesker, siger Jesper Bank - og er jo endda så heldig, at han i det mindste kan køre på arbejde.

Line Bank har slået sig ned som kunstner med eget atelier og galleri derhjemme, så "hun løber nærmest rundt på væggene nu", som hendes mand udtrykker det.

- Onsdag plejer at være den helt store dag, fordi der er marked i byen, men nu kommer der jo igen og kigger på hendes malerier. Jeg cykler normalt en del i bjergene, men det er heller ikke tilladt, selv om jeg gør det alene, siger Jesper Bank.

Han må nøjes med sin indendørs træningscykel foreløbig et par uger endnu.

Der er helt stille i gaden i Antratx på den sydvestlige del af Mallorca, hvor Line og Jesper Bank har slået sig ned. Privatfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland For abonnenter

0 kroner for en hel dags arbejde: Mens andre vagtlæger skovler 40.000 sammen på en vagt, har Michael prøvet det stik modsatte

Annonce