Annonce
Tønder

Jesper og Lene er vilde med geder: De er mere end bare myseost

Jesper og Lene Baggesø Fruerboel er gedeavlere på deres gård Helsegården i Arrild. Den største vædder på Helsegården vejer omkring 80 kilo. Foto: Matilde Bøjlund Andersen.
Jesper og Lene Baggesø Fruerboel er gedeavlere. På deres gård i Arrild plejer og passe de 22 mohairgeder med målet om at blive Danmarks største og bedste mohairavlere.

ARRILD: Halfdan, Zorro, Alma, Martinus og Ulrik. Det er navnene på nogle af de i alt 22 geder, som Jesper og Lene Baggesø Fruerboel har gående i foldene bag ved deres bolig Helsegården i Arrild.

De flyttede ind for seks år siden, hvor de valgte at blive mohair-gedeavlere - en ged der primært opdrættes på grund af dens fine hår, der bruges til fiberproduktion, som kan bruges til tekstilfremstilling såsom garn.

- Jeg har næsten altid haft med dyr at gøre på den ene eller anden måde. Jeg har også altid haft hund og kat, men det her var første gang, at vi prøvede geder, siger Jesper Baggesø Fruerboel, der er uddannet gartner.

Annonce

Gedernes hår ligner til forveksling et fåreskind med masser af hvide proptrækkerkrøller, men det er blødere. De bliver klippet to gange årligt, hvor hver ged giver mellem to og seks kilo hår - ej at forveksle med uld, som får har. Når håret er klippet, skal det renses grundigt, før det kan blive til for eksempel garn.

- Der er noget spild i produktionen, når det skal renses, så der skal klippes et par gange, før der er til et par underbukser eller en sok, griner Jesper Baggesø Fruerboel.

Det afklippede hår sendes til Sydafrika, hvor det bliver solgt på aktion. Derudover har parret også for nyligt indgået et samarbejde med Fynsk Mohair, som de håber at udbygge i fremtiden.


Der er noget spild i produktionen, når det skal renses, så der skal klippes et par gange, før der er til et par underbukser eller en sok.

Jesper Baggesø Fruerboel, gedeavler.


Ged på menuen

Gederne bliver fodret hver aften, og ellers går de på græs om dagen. Modsat får har de ikke underuld, og derfor holdes de inde det meste af vinteren.

Selvom hovedformålet med gederne er at producere hår, sker det også, at de ender på middagsbordet.

- Der findes jo også andre typer af geder, der er egnet til at producere mælk eller til slagtning. Der er vores mere til den fine side. Men du kan også spise dem. Selvom hovedformålet er deres hår, så smager kødet fortrinligt, siger Jesper Baggesø Fruerboel, der selv er opvokset på landet og altid har været vant til, at dyr kunne klappes den ene dag og spises den næste.

Jesper og Lene Baggesø Fruerboel begyndte som gedeavlere for seks år siden. Foto: Matilde Bøjlund Andersen.
Annonce

Præmie buk

Udover produktionen, der kommer fra klipningen, vil Lene og Jesper Baggesø Fruerboel også gerne på dyrskue med deres geder. Indtil videre har de været afsted en gang til Ribe, og her blev det til en førstepræmie til deres buk.

- Når man gerne vil etablere sig som seriøs avler, skal man jo ud at vise varen frem. Der går jo lidt sport i den, siger Lene Baggesø Fruerboel, der udover titlen som gedeavler også kan kalde sig kørelærer.

Det er særligt kvaliteten af mohairen, som dommerne kigger på, når man er på dyrskue. Her er der fokus på ensartethed i håret, samt hvor store krøllerne er.

Annonce

Klap en ged

Søndag den 1. august deltager parret for femte gang i Dansk Gede Unions årlige arrangement "Åben gedestald", hvor alle interesserede er velkommen til at kigge forbi gården i Arrild. Her kan man klappe og fodre gederne samt blive klogere på dyrene.

- Vi synes, det er vigtigt at udbrede kendskabet til vores geder og geder generelt. For der er ikke det store kendskab til hverken geder eller produktionen. Der er mange, der kun tænker på sådan noget myseost, der er helt gult, når de hører ordet ged, siger Jesper Baggesø Fruerboel.

Arrangementet begynder klokken 10.00 og foregår på Helsegården i Arrild.

Annonce
Tønder For abonnenter

Kommentar: Socialdemokraterne har århundredets mulighed ved det kommende kommunalvalg, men...

Danmark

Torsdagens coronatal: Antallet af indlagte falder med 14

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Aabenraa

Rapport lækket: Omstridt specialskole ramt af skimmelsvamp

Vejen For abonnenter

Forældre i oprør over politisk beslutning: - Jeg er bange for, at børnehavebørnene bliver klemt

Vejen

Landmænd dropper kærligheden: Samler ind på Brørup Marked

EfB

Tre potentielle startere er tilbage: EfB markant styrket mod Fremad Amager

Nordtyskland

Synet af deres dødskamp ophidsede ham seksuelt: 41-årig dræbte to prostituerede

Danmark For abonnenter

Plejekrævende kvinde efter måneders konflikt om videoovervågning af hjemmehjælpere: Jeg har ikke haft det bedre, end siden de private hjælpere kom

Tønder

Opfordring til unge: Lad jer nu vaccinere

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Aabenraa

Sag om snyd mørklægges: Golfspiller beskyldes for fusk af klubkammerater

Erhverv For abonnenter

Kasper Würtz trækker Christian Bitz i retten i ny sag: - Jeg er nødt til at gå hele vejen, ellers har det hele været forgæves

Haderslev For abonnenter

Se her, hvorfor kommunen valgte at politianmelde Sundplejen og læs advokatens svar

Esbjerg For abonnenter

Marvin og Christoffer har opfundet vandfanger, der skal redde klima, dyr og de fattige lande: Dyster mod ældre gymnasieelever om flere tusinde kroner

Varde

Begge er salgschefer i store, internationale virksomheder - nu vil de i byrådet

Annonce