Annonce
Trekantområdet

Jette er kickbokser, linedancer og skomager på 6. Julivej

Jette Matthiesen har overtaget skomageren på 6. Julivej, hvor hun i sin tid lærte faget. Foto: Peter Friis Autzen
Nogle tror, at skomageren er lukket - men det er en misforståelse, lyder det fra den nye ejer.

Fredericia: Et hul i sålen - intet problem. En sko, der strammer - ingen problem.

Jette Matthiesen har overtaget skomageren på 6. Julivej, som fremover hedder Hos Matthiesen.

Faktisk har den 48-årige kvinde huseret i den kendte butik i længere tid, fordi hun tidligere på året begyndte at gå til hånde hos den daværende ejer.

- Men nu har jeg overtaget. Og det er bare dejligt, siger Jette og tysser på to meget snakkesalige undulater, Udbryderkongen Kalle og Kaffe-Karen.

Fuglene deler et stort bur i baglokalet. Og de kan tydeligt lide at være der. Det kan Jette også. Faktisk er hun så vild med skomager-jobbet, at hun tager det med hjem. Også helt bogstaveligt.


Køb dine sko i en rigtig butik - ikke på nettet. Jeg oplever en hel del mennesker, der må have net-indkøbte sko ordnet, før de kan bruge dem. Nej, så hellere handle i en rigtig butik

Jette Matthiesen, skomager


- Jeg har haft en skomager-butik i Middelfart, men lukkede den for godt et halvt år siden. Jeg tog hele værkstedet med hjem og reparerer stadig sko, der indleveres i Elmegade, siger Jette.

Da hun hørte, at der var ophørsudsalg på 6. Julivej, rykkede hun og gav en hånd med, indtil hun kunne overtage 1. juli.

- Det er en dejlig og kendt butik. Af en eller anden grund tror mange, at her er lukket, men det er altså ikke rigtigt, siger Jette, som har valgt at beholde butikkens gamle skilt med den røde støvle.

- Det skilt hører simpelthen til her. Skiltet og butikken må ikke skilles ad, siger hun.

Annonce

Mesterlære i samme værksted

Jette blev skomager for snart 10 år siden, hvor ledighed fik hende til at opsøge et nyt fag.

- Jeg kom i lære hos Jørgen her i butikken, siger hun med henvisning til den daværende ejer, Jørgen Mulberg.

Hun blev hurtigt bidt af faget og har gjort det til sin levevej siden da.

- Jeg elsker det her arbejde og kan også nogle gange drømme om det om natten. For eksempel om limninger der går op, eller om maskiner der går ned, siger hun og tysser igen på Kaffe-Karen, der har fået sit navn, fordi hun kvidrer som en uendelig kaffeslabberas.

Jette holder især af at hjælpe kunder af med deres problemer. For eksempel ved at skifte en sål eller lime en sko eller sætte en ny lynlås i en støvle.

Butikken har åbent tirsdag-fredag fra klokken 11-17 og lørdage fra 10-13. Men Jette kan sagtens være i gang på værkstedet både før og efter åbningstid. Foto: Peter Friis Autzen

- Og så kommer der faktisk ret mange, der har købt et par sko på nettet og ikke synes, at de passer. Så skal skoen blokkes og udvides. Det tager tid og indebærer også en risiko for at ødelægge skoen - men det kan lade sig gøre, siger Jette, som i den forbindelse opfordrer folk til at købe sko i en rigtig butik, hvor de kan prøve den på stedet.

- En sko skal passe fra første øjeblik. Og det kan man ikke vide, om den gør, hvis man handler på nettet, siger hun.

Annonce

Kickboksning og linedance

Jette bor i Smidstrup med mand og to sammenbragte børn.

Når hun ikke lige reparerer sko eller tryller med farvestrålende bånd og knapper, der syes på tøj, går hun til den med hårdtslående sport.

- Jeg dyrker kickboksning. Det er en herlig sport, som ikke ret mange kvinder går til - men så får jeg jo lov at slå og sparke mændene, siger Jette med et tilfreds smil.

Også linedance er en stor interesse for hende, så mon ikke holdet fremover får deres skosåler og støvler fornyet Hos Matthiesen på 6. Julivej?

Undulaterne Udbryderkongen Kalle (til venstre) og Kaffe-Karen bor i butikkens baglokale, hvor de gerne deltager i enhver snak. Foto: Peter Friis Autzen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Varde

Spejdercenter efterspørger den gode gerning fra Vejdirektoratet i grotesk skiltesag

Annonce