Annonce
Danmark

Jo, vi kan godt finde 1000 nye sygeplejersker - hvis vi vil.

Mette Frederiksen

Sygeplejersker:Vi ved alle sammen, hvordan det føles ikke at kunne nå alt det, vi skal. Pulsen er højt oppe, og du knokler for at bevare overblikket. Det er ikke noget, man skal opleve hver dag. Alle har for travlt nogle gange, men ingen kan holde til at have for travlt hele tiden. Ikke desto mindre, er Socialdemokratiet og Dansk Sygeplejeråd bekymret for, at det er blevet virkeligheden for mange af landets sygeplejersker. De mangler kolleger og tid til patienterne.

Forskellen på antallet af sygeplejersker og omfanget af opgaver har fået lov til at vokse sig større og større, og de sidste år er det gået rigtig stærkt.

For os at se har Danmark hårdt brug for flere sygeplejersker, og det er helt afgørende, at vi sætter alt ind på at komme i mål med at ansætte 1.000 flere så hurtigt som muligt.

Det bliver ikke nogen let opgave, men det kan lade sig gøre, hvis vi sætter politisk handling bag ambitionen.

Vi skal afsætte penge til, at sundhedsvæsenet kan følge med, når flere får brug for det. Det er Socialdemokratiet parat til, og Dansk Sygeplejeråd bakker op. Ellers kan der ikke ansættes personale nok til at løfte opgaverne. For vi har ikke kun brug for flere sygeplejersker. Der er også brug for flere sosu-assistenter, læger, jordemødre og andre sundhedsprofessionelle, hvis sundhedsvæsenet skal følge med.

Sygeplejersker er eftertragtede, og ledigheden er meget lav, så der skal uddannes flere, hvis vi vil have hænder nok i sundhedsvæsenet.

Heldigvis er uddannelsen populær. I år søgte over 5.000 om at læse til sygeplejerske som deres førsteprioritet. Men sygeplejerskeskolerne måtte kun optage 3.800 af dem. Med andre ord blev døren lukket for 1.200 håbefulde unge, der gerne ville være sygeplejerske. Ved at øge optaget på sygeplejerskeuddannelsen, kan vi løse en del af problemet. I hvert fald på længere sigt. Men da det tager 3 ½ år at uddanne en sygeplejerske, er det også nødvendigt at gøre andre ting for at skaffe flere sygeplejersker.

For eksempel skal vi gøre noget ved det høje frafald på sygeplejerskeuddannelsen. Hver fjerde studerende stopper, før de har færdiggjort uddannelsen. Hvis det for eksempel lykkes at mindske frafaldet fra 25 pct. til 15 pct., får vi 380 flere nyuddannede sygeplejersker hvert år. Her hjælper regeringens årlige besparelser på uddannelse ikke. Tværtimod. Færre penge til vejledning og fastholdelse af de studerende risikerer at gøre problemet større. Socialdemokratiet og Dansk Sygeplejeråd er enige om, at besparelserne på to pct. om året - det såkaldte omprioriteringsbidrag - skal afskaffes.

Samtidig vil vi gøre det mere attraktivt at arbejde som sygeplejerske på sygehuset, i kommunen og i almen praksis. I øjeblikket har 7.000 - eller ca. hver tiende - sygeplejerske et arbejde, som ikke har noget med deres uddannelse at gøre. Og selvom flere hundrede hvert år vender tilbage til faget, er der desværre endnu flere, som forlader det.

Vi er overbevist om, at rigtig mange i virkeligheden gerne vil fortsætte arbejdet som sygeplejersker eller vende tilbage, hvis arbejdsforholdene var bedre.

Det kræver, at vi tilbyder nogle ordentlige arbejdsforhold, hvor der er tid til tryghed og sygepleje, og tid til at tale med patienterne og deres pårørende. Sygeplejerskerne på både sygehusene og i kommunerne skal have lov til at bruge deres kompetencer fuldt ud og i det hele taget lade de forskellige faggrupper i sundhedsvæsenet fokusere på det, de er gode til. Hvis tempoet og vilkårene på arbejdspladserne bliver bedre, er der også større sandsynlighed for, at flere sygeplejersker igen vil ønske at arbejde på fuldtid.

Der er hårdt brug for 1.000 flere sygeplejersker i Danmark - heldigvis findes løsningerne, hvis der er politisk vilje.

Annonce
Grete Christensen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Billund

Brandvæsenet pumper løs: Oversvømmelser rammer lufthavnsparkering

Leder For abonnenter

Hvad bilder ministeriet sig ind?

I 2014 besluttede et flertal i Folketinget, at man ville have 14 års dansk indsats i Afghanistan undersøgt med særlig vægt på det civilt-militære samarbejde. Forsvarsakademiet, Dansk Institut for Internationale Studier samt et konsulentfirma skulle står for opgaven, men nu viser aktindsigter til Berlingske, at man i Forsvarsministeriet langt hen ad vejen ikke var tilfreds med især en række kritiske passager i udkastet til den endelig rapport. 14 kritiske passager er enten blevet fjernet eller ændret, således at slutresultatet tegner et mere rosenrødt billede af den danske indsats i Afghanistan, end det oprindeligt var tiltænkt, inden Forsvarsministeriet kom med forslag til, hvor man skulle have slettelakken frem. Nu bliver der i denne verden helt generelt lavet alt for mange rapporter, men denne havde dog det ædle formål at orientere Folketinget om, hvad der var gået godt og skidt. En rimelig idé, skulle man synes, al den stund, at danske soldater sendes ud i livsfarlige missioner, ligesom det danske samfund bruger milliarder af kroner på disse opgaver. Men Forsvarsministeriet syntes åbenbart ikke, at det var nødvendigt for vores folkevalgte eksempelvis at få at vide, at et fælles sekretariat mellem Forsvarsministeriet og Udenrigsministeriet ikke fungerede. Ej heller skulle det frem, at velkendte indretninger som offentlige udbud, der på vores breddegrader er med til at forhindre korruption, faktisk gjorde det modsatte i Afghanistan. Folketinget er altså blevet forholdt væsentliger oplysninger, og det er en skandale, også selv om ministeriet meddeler, at man jo bare kom med forslag til, hvad der skulle ændres eller slettes. Den har man hørt før, og den bliver ikke mere sand af at blive gentaget. Denne sag vidner om, at Forsvarsministeriet og nogle ansatte der har haft mere travlt med at pleje eget ry og karrierer end at oplyse Folketinget sandfærdigt om, hvad der er foregået i Afghanistan. Det er ikke bare uhæderligt, det er at sætte sig over landets øverste parlamentariske forsamling.

Esbjerg

Video: Molboarbejde med massive vandmasser: Bilka-kryds oversvømmet da store regnmængder blev pumpet i ring

Annonce