Annonce
Tønder

Joakims barndomsminder findes i anlægget i Tønder: - Vi følte os som konger

Joakim Okkels har altid ønsket at have sit eget sted, hvor han kunne sidde og reflektere i fred og ro. Dog er han tilsyneladende ikke den eneste, der har taget ejerskab på anlægget i Tønder. På bænken står der: "VORES. Vi så den først". Foto: Mikkel Hausted Hansen
Lige så længe Joakim Okkels kan huske, har han brugt sin fritid i anlægget, der er Tønders store, grønne område. Som teenager brugte han stedet for at komme væk fra alt det trælse i skolen og for at tænke. Ud af tankerne kom en af hans første sange "Vintervarm".

Tønder: Nogen gange, så ser man alt i sort

nogen gange, så bliver livet lidt for stort

hvis nu du har det ligesom mig

Annonce

så lad os dele denne vej.

Joakim Okkels var 15 år, da han skrev en af sine første sange "Vintervarm" ved anlægget i hjertet af Tønder. 11 år senere synes Joakim også, at det var et stort emne, sangen behandlede.

- Den handler om, at når det hele går i sort, men man lige kan se et eller andet lys, så skal man bare tage det og sige ja til at få det bedre i stedet for bare at blive i det trælse, siger Joakim Okkels, der er fra Tønder.

Som teenager brugte Joakim Okkels meget tid på at reflektere og tænke på alt i livet - lige fra kæresteproblemer til verdenskonflikter. Han havde brug for at være alene et sted, og for Joakim Okkels var parken ved anlægget stedet for ham.

- Hvis jeg har taget herned, har det oftest været fordi, at jeg ville væk fra det hele. Jeg følte mig måske også nogle gange ensom - især i mine tanker. Tit ville jeg bare sidde og kigge på fuglene. Så kunne jeg blive afledt fra mine tanker, da jeg havde nogle fine ting at kigge på, siger Joakim Okkels.

At leve med uretfærdighed

Kys livet og sig ja

tag alt hvad du skal ha'

og giv det dobbelte tilbage, tilbage.

Den i dag 26-årige mand husker, at skolegangen ikke altid føltes lige retfærdig. Og da han som barn sprang en klasse over, blev det heller ikke med det første lettere med de ældre klassekammerater, som godt kunne finde på at drille ham.

På et tidspunkt var der nogle fra 9. klasse, der i vintersæsonen vaskede eleverne fra de mindre klasser med sne. Joakim Okkels husker stadig, at han så en dreng fra 2. klasse græde.

- Så råbte jeg på dem, at de skulle lade ham være. Og så kom de efter mig for at vaske mig. Og så tog jeg herned i parken bagefter. Når man oplever noget uretfærdigt som det, så kan det godt føles ensomt, siger Joakim Okkels.

Uretfærdighed har altid været svært for ham at leve med. Hvis nogle blev drillet, eller hvis læreren var efter en af eleverne i klassen, blev han påvirket af det.

- Jeg har lært hjemmefra, at det er vigtigt, at man skal passe på dem, som har det svært. Når man er i den alder, så kan skolen være en krigsskueplads. Det var indgroet i mig især efter, at jeg selv havde sprunget en klasse over, siger han. 

Til daglig er Joakim Okkels tømrer og bådbygger. Så er han også musiker i bandet Mallemuk. Foto: Mikkel Hausted Hansen 
Annonce

Minderne hænger ved

En forårsbrise i mit vindue

en vinterkulde lurer lige derude

en masse lyde som gør livet til noget larm

det er i den her tid, at jeg er vintervarm.

Selvom nogle trælse episoder har ledt Joakim Okkels ned i parken ved anlægget, har han mest af alt gode minder fra det grønne område. En af hans bedste kammerater mødte han i børnehaven, og de har leget meget i parken. En populær leg var hemmelige agenter med legetøjspistoler.

- Jeg kan huske, at vi klatrede helt op i et stort bøgetræ, og så kiggede vi bare ned på folk. Vi følte os som konger. Men når jeg kigger på det i dag, var det måske lidt vild at gøre som 10-årig, siger Joakim Okkels.

Jo ældre han blev, jo mere tid brugte han i parken ved åen. Han plejede gerne at tage en kæreste med ned til en bænk, og med kammeraterne fiskede og svømmede de om sommeren. En tidlig lørdagsmorgen i gymnasietiden lå Joakim og en kammerat på broen. De havde begge fået rigeligt indenbords, og de var begge eventyrlystne. De var også lige i den alder, hvor de havde fundet ud af, at de bare kunne tage ud at rejse.

- Vi bestemte os for at tage til Ukraine den dag. Så vi steg på et tog, der gik til København, og så havde vi tænkt os at finde et fly derfra. Men vi nåede kun til Bramming, hvor vi vågnede op og havde det mega dårligt, griner han.

Siden da har Joakim Okkels også prøvet at bo i Norge, hvor der er mere vild natur. Dog er anlægget med fuglene, træerne og roen det tætteste, man kommer på vild natur i Tønder, mener Joakim. Derfor nyder han stadig at gå og cykle igennem parken.

- Når man er yngre, har man en anden forståelse af størrelse, og jeg har det stadig sådan, at det her er et stort sted, selvom det jo egentlig ikke er tilfældet. Men det er nok fordi, at minderne fra min barndom hænger ved, slutter Joakim Okkels.

Kys livet og sig ja

ta' alt hvad du skal ha'.

Joakim Okkels tager ofte stadig turen gennem anlægget, som han anser som værende det område i Tønder, hvor der er den vildeste natur. Foto: Mikkel Hausted Hansen
Annonce
Tønder For abonnenter

Friske regnskabstal: Her er ugens regnskaber fra Tønders virksomheder

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Billund

Susan og Hans Jørgen byggede historisk villa om: Nu er de pensionister og vil ned i ét plan. Men nabohuset skæmmer

Erhverv For abonnenter

Køreskole er pludselig lukket: Tidligere direktør er sygemeldt, og elever kan ikke få pengene igen

Varde

Alvorlig sag om blufærdighedskrænkelse på skole: Tre mandlige elever anmeldt for at krænke pige

Team Esbjerg For abonnenter

Nu er der pres på: Team Esbjerg er pisket til at vinde på lørdag

Formand for landdistrikter om penge til sportshaller i bytte for flere vindmøller og solceller: - Det er slet ikke nok

Varde

Campingfamilie med sjælden ros til myndighederne efter brand løb løbsk: Derfor er der glæde efter drama i strid blæst

Erhverv For abonnenter

Total tavshed om Ecco-fadæsen: Konservative-toppolitikere nægter at tale om Niels Flemming Hansens farvel til ordførerpost

Lærlingen Carl Emil gider ikke mere bullshit: Skolens maskiner er ældre, end min far

Billund For abonnenter

Cassandra stod frem efter lumre beskeder fra chefen: Hvis ikke jeg gjorde noget, ville det bare blive ved

Færre fugle, døve marsvin og flere invasive arter ved Vesterhavet: Forsker kalder planerne om 10.000 vindmøller i Nordsøen for 'verdens største marinbiologiske eksperiment'

Esbjerg For abonnenter

Drukfest for skoleelever bliver ikke lavet om: Mens dele af landet forbyder alkohol på sidste skoledag, holder Esbjerg fast i de gamle traditioner

Kultur For abonnenter

Vejen Kunstmuseum har været lukket i halvandet år: - Jeg ser det ikke som et problem, at vi ikke har åbnet

Rejser

Millioner vil have de billetter, der kan sende danskere på månedlang ferie i hele Tyskland for 68 kroner

Annonce