Annonce
forside

Jobfest begynder i Nordsøen: Firmaer mangler folk i hundredtal til Tyra

For Esbjergs olieindustri har udsigterne været lange, men dette forår begynder første kapital af jobfesten i forbindelse med genopbygningen af Tyra-feltet i Nordsøen. Lige nu mangler to firmaer op imod 200 mand. Arkivfoto

For Esbjergs olieindustri har udsigterne været lange, men dette forår begynder første kapital af jobfesten i forbindelse med genopbygningen af Tyra-feltet i Nordsøen. Lige nu mangler to firmaer op mod 200 mand.

Esbjerg: Ventetiden er ovre. Esbjergs hårdt prøvede olieindustri har lige siden indgåelsen af Nordsøen-aftalen i marts sidste år sukket efter, at genopbygningen af gasfeltet Tyra, 225 kilometer ude i Nordsøen, vil materialisere sig i et øget aktivitetsniveau og ny jobskabelse.

Det sker nu. Firmaer som Semco Maritime og Muehlhan er i øjeblikket på intensiv jagt efter op imod 200 mand, fortrinsvis stilladsarbejdere og svejsere, som allerede i marts og april skal sendes på arbejde på Nordsøen, hvor de skal være med til at forberede nedtagningen af de tontunge stålkonstruktioner på Tyra-feltet.

- Man kan godt sige, at det er Tyra-eventyret, der starter her, konstaterer Verner Andersen, Vice President, Operation Support, Semco Maritime, der lige nu leder efter cirka 85 mand, hovedsageligt rørtrådssvejsere.

Tyra-tidslinjen


  • 2017-2019: Den store opgave med at få gjort platformene klar til at lukke produktionen ned og klargøre platformene til, at kranskibene kan hente dem.
  • 2019, 4. kvartal: Tyras produktion lukker helt ned. Allerede fra begyndelsen af 2019 begyndes nedlukningen, der sker trinvist med stort fokus på sikkerhed og operationel effektivitet.
  • 2020: De seks nye topsides til brøndhoved- og stigrørsplatforme bliver færdige og sejles ud til feltet. Første topside løftes af og lægges på et transportskib, mens det nye installeres på den eksisterende jacket med forlængede brønde. Sådan fortsætter man, indtil samtlige seks topsides er blevet udskiftet.
  • 2021: Installation af det nye procesanlæg og den nye beboelsesplatform.
  • 2021-2022: De eksisterende proces-og beboelsesanlæg nedtages og bortskaffes.
  • 2022: Det nye Tyra-felt indvies, og gasproduktionen genoptages.

Omskoling

Hos muehlhan søger Head of Operation, Lasse Møller Strandby, cirka 85 stilladsarbejdere, og i det hele taget skal han foruden folk til Tyra-opgaverne bruge mandskab i tilknytning til den almindelige sommeropmanding, så der i alt skal bruges omkring 100 mand, heriblandt også overfladebehandlere og isolatører.

Og det haster. Derfor havde de to firmaer forleden allieret sig med jobcenter Esbjerg og AMU-Vest, som vil sikre en eventuel omskoling og nødvendige certifikater.

- Vi ønsker som udgangspunkt kandidater med stilladsbyggererfaring, men vi ved godt, at det er svært at skaffe i så stort antal, så vi søger også efter håndværkere, som vil omskoles, fortæller Lasse Møller Strandby.

Annonce

Historisk lavt

Ved et møde på AMU-Vest i sidste uge deltog i alt omkring 130 kandidater, og fordi rekrutteringsopgaven er så stor, er det næppe muligt udelukkende at skaffe arbejdskraften lokalt. Således har jobcentrets såkaldte Energiteam, der er specialiseret i at formidle kontakt mellem ledige og virksomheder indenfor olie-, gas- og vindenergi, annonceret opgaven bredt i landet, og blandt deltagerne kom cirka 75 personer fra andre dele af landet.

Det kan dog også blive nødvendigt at hente hænderne uden for landets grænser.

- Vi prioriterer naturligvis dansk arbejdskraft, men det er også en stor opgave, vi står overfor, forklarer Verner Andersen.

Semco Maritime og Muehlhan vandt sidste forår den store mandskabskontrakt, som betyder, at de to firmaer de næste fem år skal levere mandskab til Maersk Oils operationer i den danske del af Nordsøen.

Opgaverne med genopbygningen af Tyra-feltet falder lige nu et tørt sted, eftersom flere år med lav oliepris og heraf følgende lavt investeringsniveau samt ejerskifter blandt olieoperatørerne på dansk sokkel har medført en historisk lav bemanding. Aktuelt har Semco Maritime 200-250 mand på Nordsøen, mens tallet hos Muehlhan er cirka 300 mand.

Annonce
Sydjylland For abonnenter

Pers bedste ven døde af at blive smittet på sygehuset: Nu har den 77-årige opfundet et våben til at udrydde smitsomme og livsfarlige bakterier

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Vejen

Fester tager overhånd og det flyder med glasskår og affald: Nu spærrer vikingerne område af for privatfester

Aabenraa For abonnenter

Kom med indenfor: Unikt eller kitsch - Johanns hus er ikke som alle andres

Esbjerg

Mystisk blomstertyveri: Alle friske skud fra Eriks havekrukker klippet af – gerningsmænd jagter måske farlig rus

Sydjylland

Avisens journalist endte på Tour de France-etape ved et rent tilfælde: Nu deler han ud af sine tips og gode råd, så du selv kan cykle turen

Elektricitet på de ædlere dele kan hjælpe en stor patientgruppe med et udbredt problem

Varde For abonnenter

Frygteligt syn mødte landmand: Skambidt kvie aflivet efter formodet ulveangreb på Skallingen

Erhverv For abonnenter

Medejer af konkursramt svinegigant erklærer eget selskab konkurs: Selskabet ejer kun værdiløse aktier i konkursboet

Frø-virksomhed er blevet en blomstrende forretning: Vækstkurven er stejl, fortæller direktør

Navne For abonnenter

Morten har brugt 250.000 kroner på sin sportsvogn: Nu tør han ikke at køre i den

Pengeregn over statskassen: Når priserne stiger, følger momsen med

Sønderborg For abonnenter

Direktøren faldt pladask for frisøren: Jeg måtte ha' hende

Tønder For abonnenter

Efter 13 udsendelser med Forsvaret tog Lars på dannelsesrejse - nu har hans liv fået ny mening

Navne For abonnenter

Forfatter Jakob Hero maler med ord: Inspirationen kommer fra en sønderjysk provinsby

Annonce