Annonce
Tarm

Jobfesten fusede ud for kystnært mølleprojekt

Den vestjyske jobfest fusede ud, da det viste sig, at langt de fleste arbejdspladser i forbindelse med Vesterhav Syd og Nord lå udenfor Danmarks grænser. Arkivfoto
Politikerne sagde, at der fulgte flere tusinde arbejdspladser i halen på Vesterhav Syd-møllerne. Men foreløbigt har jobfesten været begrænset.

Præcisering: Af artiklen fremgår det, at de 41 Vesterhav Syd og Vesterhav Nord-møller skal produceres i Tyskland. Siemens Gamesa oplyser, at man i dag ikke kan fortælle, hvor produktionen kommer til at foregå. Hvilke af koncernens fabrikker, som skal producere de kystnære møller afhænger af en produktionsplan, som bliver lagt et års tid før møllerne skal produceres.

Ringkøbing-Skjern: De kunne næsten ikke få armene ned.

Både byrådet og landspolitikere med hang til kystnære vindmølleprojekter var begejstrede, da et regeringsnotat i sin tid slog fast, at Vesterhav Syd og Nord-projekterne ville skabe 6.200 jobs i etableringsfasen.

Tallene blev hurtigt brugt til at slå fast, at der ventede en vestjysk jobfest at de helt store, hvis projekterne blev til noget. Skal Midt- og Vestjylland gå glip af 600 arbejdspladser, spurgte den radikale folketingspolitiker Andreas Steenberg i store annoncer, da projektet af forskellige årsager hang i en tynd tråd.

Det skulle dog vise sig, at der var tale om 6.200 årsværk i den fire år lange etableringsperiode, og at man ikke forventede en langvarig jobeffekt. De omkring 6000 årsværk svarer til 1500 arbejdspladser. Den lokale effekt fusede noget ud, da det det efterfølgende viste sig at de i alt 41 kystnære møller skulle produceres i Tyskland.

På havnen i Hvide Sande havde man en forventning om, at møllerne ville skabe 70 job. Om det bliver til virkelighed vil vise sig, når det forsinkede Vesterhav Nord og Syd-projekt for alvor går i gang.

Måske bliver der fremover mere håndfaste tal for både politikere, lokalbefolkning og erhvervslivet, når der nu for første gang skal laves en analyse af jobeffekten – denne gang for de kommende havmølleparker.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Drop skattemur for virksomheder

Skatteminister Morten Bødskov (S) pønser på at indføre en skat på, at virksomhedsejere overdrager aktierne i deres selskaber til en erhvervsdrivende fond - ofte i stedet for et traditionelt generationsskifte. Og det kan med det samme slås fast, at det er en ualmindelig dårlig idé. I Danmark har vi en mangeårig tradition for netop at drive selskaber i disse fondskonstruktioner, hvor aktierne fra ejerens holdingselskab skattefrit overdrages til en nystiftet erhvervsdrivende fond, og selskaber som Danfoss, A.P. Møller-Mærsk, Novo Nordisk, Lundbeck, Carlsberg og Grundfos drives netop efter denne model. Det er aldeles uvist, hvad der foregår i skatteministeriet, for forslaget er en del af udspil, der netop skulle lokke flere virksomhedsejere til at overdrage deres livsværk til erhvervsdrivende fonde, og det skorter heller ikke på eksperter, der slår fast, at vedtages Bødskovs forslag, bliver der ikke oprettet flere af den slags ejerkonstruktioner. Til Børsen siger indehaveren af Linak Bent Jensen, at han i en tid har overvejet at overdrage sine aktier til netop en erhvervsdrivende fond, men vedtages dette forslag, sker det helt sikkert ikke. De erhvervsdrivende fonde har vist sig anvendelige i Danmark, hvor mange selskaber konkurrerer globalt. Drives virksomheden gennem en erhvervsdrivende fond, sikrer man sig eksempelvis mod at blive købt af kapitalfonde og andre kortsigtede interesser. Man kan også sikre, at hovedsæder og dermed arbejdspladser bliver i Danmark, og det har mange virksomhedsejere interesser i. Så store, at de donerer hele eller dele af deres familieformuer uden at få en krone for det. Således har eksempelvis stifteren af Blue Water Shipping i Esbjerg, Kurt Skov, for ikke så lang tid siden givet 75 procent af aktierne i sit livsværk til en erhvervsdrivende fond, hvilket sikrer, at virksomhedens hovedsæde skal ligge i Esbjerg samt at virksomheden ikke kan blive opkøbt. Vi må håbe, at et erhvervsvenligt flertal i Folketinget får retvist skatteministeren.

Kolding

Død mand blev glemt i sin lejlighed: Ingen vil tage ansvaret

Sydjylland

Flysager hober sig op i byretter: SF vil have justitsministeren på banen

Annonce