Annonce
Læserbrev

Joblussing til Syd Danmark

Læserbrev: Kraftigt varsel og signal til hele Syddanmark: Arbejdskraften er for dyr. For ineffektiv. I kan ikke konkurrere internationalt. Det må være hovedkonklusionen, hvis man skærer det ud i pap, ovenpå det chokbudskab som industrigiganten Danfoss netop nu er kommet med. Danfoss sender rystelser gennem hele Sydjylland.

Danfoss fyrer og nedlægger nemlig ikke mindre end 335 stillinger i Kolding. Danfoss stopper ganske enkelt hele industriproduktionen i Kolding og flytter hele piv-tøjet til Grodzisk i Polen. Danfoss tror åbenbart på, at polakkerne kan tilbyde billigere og lavere lønninger mere effektivt. Tillidsmanden er dybt rystet, mens Koldings borgmester Jørn Pedersen (V) er nogenlunde optimist. Borgmesteren tror, de mange fyrede hurtigt kan finde nyt job.

Længe leve optimismen, men hele Sydjylland mister i øjeblikket traditionelle industriarbejdspladser. De flytter ud. Væk. Den triste og hårde Danfoss-dom stiller det overordnede politiske spørgsmål: Hvad skal Sydjylland leve af i fremtiden. Skal regionen satse på at blive et nyt Frilandsmuseum, hvor lavtlønnede turistarbejdere skal forsøde tilværelsen for rige tyske turister. Der er noget helt galt. Den synger hårdt: Joblussingen til Syddanmark.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

JV mener: Der bliver brug for hjælpepakker sommeren over

Meget tyder på, at vi nu er vidne til det største og mest voldsomme tilbageslag, der nogensinde er registreret i USA. Det skrev Dansk Erhvervs cheføkonom, Tore Stramer, i en økonomisk kommentar, organisationen med hovedsæde i den gamle Børsen-bygning i København sendte ud torsdag eftermiddag. Lige ovre på den anden side af gaden ligger Finansministeriet, hvor det torsdag formiddag på et pressemøde blev slået fast, at andet kvartal i år ser ud til at blive det sorteste kapitel i dansk økonomis historie. Til sammen tegner det et dystert billede, der gør det nødvendigt, at vi i et helt usædvanlig grad står sammen om at redde, hvad reddes kan i dansk erhvervsliv. De meget omfattende hjælpepakker rækker formentlig ikke. Derfor er det fornuftigt, at den socialdemokratiske regering torsdag indledte politiske forhandlinger om et såkaldt serviceeftersyn af hjælpepakkerne. Finansminister Nicolai Wammen sagde efter pressemødet, at han kunne forestille sig en forlængelse af hjælpepakkerne til 9. juli. Men det er ikke usandsynligt, at det ikke engang er lang tid nok, hvis ikke for mange ellers sunde virksomheder dør af pengemangel. Det er desværre realistisk, at hjælpepakkerne helt eller delvist skal vare sommeren over for at få den ønskede effekt. Blandt de mange årsager er den hurtigt voksende krise i USA og den meget langsomme genåbning af Danmark. USA er vores største eksportmarked, som op imod 900.000 danske job er direkte eller indirekte afhængige af, så den amerikanske nedtur kan ramme danske virksomheder meget hårdt. Dertil kommer, at regeringen valgte den dyreste løsning, da første fase af genåbningen blev meddelt i mandags. Eksperter præsenterede regeringen for tre mulige modeller for en genåbning. Den valgte model vil ifølge tænketanken Kraka koste et månedligt tab på 14 milliarder kroner, mens mellemløsningen ville have været fem milliarder kroner billigere uden, at den nødvendigvis havde kostet flere menneskeliv.

Annonce