Annonce
Tarm

Jobpatruljen kom forbi: 14-årig pige arbejdede helt alene

Jobpatruljen har atter været ude i det vestjyske sommerland og tage temperaturen på ungarbejdsernes arbejdsforhold. Arkivfoto: Morten Stricker.
I Vestjylland ser forholdene for ungarbejdere nogenlunde fornuftige ud, men der er stadig mangler på nogle områder. Det kan Jobpatruljen konstatere efter besøg i Ringkøbing-Skjern.

Ringkøbing-Skjern: Sommertraditionen tro har fagbevægelsens Jobpatrulje været ude i ferielandet og tjekke forholdene for ungarbejderne. Også i Ringkøbing-Skjern har patruljen været ude, og her har 152 virksomheder fået besøg. Jobpatruljen snakkede med 73 fritidsjobbere om deres forhold.

Faktisk ser det forholdvist fornuftigt ud med forholdene for ungarbejderne i det vestjyske ferieland, lyder det fra Daniella Østergaard Roslev, der er ungdomskonsulent i HK Midtvest.

- I jeres område blev vi som udgangspunkt taget meget godt imod, både af fritidsjobbere og arbejdsgivere. Dog oplevede vi ofte arbejdsgivere, der sagde nej til vores besøg, da de havde for travlt, selvom arbejdspladsen var tom for mennesker, siger hun til Dagbladet.

- Af grelle sager har der ikke været mange, men derimod har vi oplevet flere steder, hvor ansættelseskontrakten var manglende, selvom fritidsjobberen havde været ansat i mere end 1-3 måneder. Ansættelseskontrakten er vigtig, da det er heri, aftalen mellem fritidsjobber og arbejdsgiver ligger. Arbejdgiver kan så vidt derudover også få en bøde, hvis ikke han/hun har kontrakt på de ansatte.

Annonce

Tør ikke melde sig syge

Patruljen oplevede desuden mange eksempler på, at ungarbejderne selv skulle finde afløser under sygdom, og det er altså i strid med reglerne. Nærmere bestemt 38 af de 73 interviewede unge - mere end halvdelen - skulle selv sørge for, at en anden møder på arbejde, hvis de bliver syge.

- Vi ser desværre tit unge fritidsjobbere, der ikke tør melde sig syge, selvom de oprigtigt er syge og burde blive hjemme, og det er simpelthen ikke godt nok. Fritidsjobberen skal have den bedste start på arbejdslivet, og derfor er der altså regler, der er til for at beskytte fritidsjobberne, siger Daniella Østergaard Roslev.

!4-årig helt alene

Jobpatruljen stødte også på et grimt eksempel af brud på reglerne.

- I et enkelt tilfælde i jeres område var der en fritidsjobber, der var helt alene på arbejde, selvom hun kun var 14 år, og her er det altså igen ikke godt nok, slår ungdomskonsulenten fast.

Jobpatruljen varetages af fagforeningerne 3F og HK med støtte fra flere andre fagforeninger under Fagbevægelsens Hovedorganisation.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sønderborg

Kommunaldirektør ville skjule oplysninger i forureningssag: Det får ingen konsekvenser

Kolding

Partier dropper havneaftale: Vil beholde virksomheder på en del af havnen

Annonce