Annonce
Tønder

Jobpatruljen rykkede ud i Tønder: Vigtigt at vi er der

Peter Kroman og Frederik Enevoldsen rykkede onsdag ud med jobpatruljen i Tønders gader for at tage temperaturen blandt de unges arbejdsforhold. Foto: Michael Ehrhorn
Overalt i Tønder Kommune kan man finde ungarbejdere, men arbejder de egentlig under de forhold, de skal? Det rykkede jobpatruljen onsdag ud for at kontrollere.
Annonce

TØNDER: "Hvad tjener du", "hvad er din arbejdstid" og "hvor lange er dine pauser?" Det var nogle af de spørgsmål, man onsdag kunne høre, når man bevægede sig rundt på gågaden i Tønder.

Stærkt bevæbnet med Ipad, pixibøger og skarpe spørgsmål var Jobpatruljen rykket ud, og onsdagens destination var Tønder, Skærbæk og Rømø.

Patruljen i Tønder bestod af to unge mænd i skikkelse af Peter Kroman og Frederik Enevoldsen.

- Vi er her som del af vores store sommertur rundt i hele landet. Her møder vi tusindvis af unge, som vi tager en snak med. Vi taler om deres forhold og rettigheder som ungarbejdere, og det hele ender ud i data til en stor analyse, fortæller Frederik Enevoldsen fra Jobpatruljen.

Annonce

Stolte traditioner

Peter Kroman og Frederik Enevoldsen har baggrund i henholdsvis HK og Fagbevægelsens Hovedorganisation.


Mange af dem skal jo arbejde, til de er over 70 år. De kan risikere skader, der kan følge dem resten af livet, hvis de ikke passer på sig selv og kender reglerne.

Peter Kroman, Jobpatruljen


Opgaven i Tønder onsdag er at opsøge ungarbejdere og spørge ind til deres forhold, som så noteres på en Ipad.

- Det virker som om, at der er godt styr på tingene. Jobpatruljen har været ude i 40 år, og efterhånden er der kommet godt styr på tingene, fortæller Peter Kroman, der bakkes op af Frederik Enevolden.

- Det er mest småbrud som eksempelvis tunge løft, vi typisk møder.

Selvom der er godt styr på tingene, er det dog ikke blevet mindre afgørende med tiden at følge udviklingen i de unges arbejdsforhold.

- Mange af dem skal jo arbejde, til de er over 70 år. De kan risikere skader, der kan følge dem resten af livet, hvis de ikke passer på sig selv og kender reglerne, understreger Peter Kroman.

Annonce

Mere end en skærm

Udover sommerturen kan de unge fange Jobpatruljen på telefon eller ved at skrive med en chat-robot.

Under et af onsdagens besøg mødte Jobpatruljen Isabella Nielsen, der sælger is i Tønders gågade. Foto: Michael Ehrhorn

Og selvom de unge ofte er at finde netop online, giver det bare noget andet at komme ud og møde dem i virkeligheden.

- Det er klart det bedste, mener Frederik Enevoldsen, der hurtigt bakkes op af patrulje-kollegaen.

- Det at komme ud og sætte ansigt på hinanden, giver bare så meget mere, end hvis du skriver og ringer. Så får de unge også et andet forhold til os, lyder det fra Peter Kroman.

Jobpatruljen

Jobpatruljen indsamler data og undersøger ungarbejdernes arbejdsforhold.

Blandt andet spørges der ind til Arbejdstid, løn, ferie, skader, pauser og trivsel.

Udover sommerturen kan Jobpatruljen fanges på telefon og gennem en chat-robot.

For de to unge mænd betyder turen også meget personligt.

- Vi føler begge, at det er et vigtigt stykke arbejde, vi udfører. Vi møder småfejl, og hver eneste gang bekræfter det os i, at det er vigtigt, at vi er der, siger Frederik Enevoldsen.

Annonce

Knokler på

Dagens tur rundt i Tønder er en klar passion for Jobpatruljen, og deres øjne lyser op blot ved tanken om det, der er i vente.

Det er dog langt mere end blot en hyggetur.

- Typisk mødes vi til en gang frokost ved middagstid, og så tager vi ud derfra. Vi går så rundt indtil en gang ud på aftenen. Vi er nødt til at starte lidt sent ud, for er vi for tidligt på den, møder vi ikke de ungarbejdere, der som regel først møder ind ud på eftermiddagen, slutter Peter Kroman.

Frederik Enevoldsen (tv.) og Peter Kroman (th.) fortalte onsdag om rettigheder i Tønder, mens de hørte ind til de unges arbejdsforhold. Foto: Michael Ehrhorn
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Regionalt

Næsthøjeste smittestigning nogensinde: De fleste kommuner rammes

Esbjerg

Retsordfører efter tilmelding af folketingsmedlem som sæddonor og huskøber: Chikane skal gøres strafbart

Annonce