Annonce
Aabenraa

Jobpatruljen slog alarm: Sexchikane og manglende lønsedler

Jobpatruljen har besøgt Aabenraa, og langt de fleste arbejdspladser patruljen besøgte havde styr på tingene. Der var dog grelle undtagelser. PR Foto
Da Jobpatruljen besøgte Aabenraa, var der styr på tingene de fleste steder - men også grelle eksempler på, at reglerne for unge fritidsjobbere ikke altid overholdes.

Aabenraa: Jobpatruljen besøgte tirsdag 9. juli Aabenraa som led i den informationskampagne, der skal give unge bedre forhold på deres fritidsjob.

I alt 28 sønderjyske fritidsjobbere blev besøgt. For langt de fleste var arbejdsforholdene helt, som de skulle være.

Men der var desværre også grelle eksempler på det modsatte.

Jobpatruljen mødte blandt andet en ung sommerferiejobber i en jordbærbod, der stod alene og hverken havde set ansættelseskontrakt eller lønsedler.

En anden fritidsjobber havde 5-timers vagter uden pauser.

Annonce

Sexchikane fra kunde

- Vi mødte en ung pige, der havde oplevet sexchikane fra en kunde, men chefen havde ikke taget det alvorligt. Det er selvfølgelig vigtigt, at den slags tages alvorligt. Og det er også vigtigt, at vi som kunder behandler de unge fritidsjobbere godt og med respekt, når vi støder på dem i sommerlandet.

- Der er desværre en hel del af de unge, der føler sig utrygge ved at gå på arbejde, fordi kunderne ikke opfører sig ordentligt, siger HK Sydjyllands ungdomskonsulent Kathrine Møller, der står i spidsen for den sydjyske del af Jobpatruljen.

Kend din ret

Når Jobpatruljen oplever overtrædelser af reglerne, giver de sagen videre til fagforeningerne og melder det til arbejdstilsynet og eventuelt politiet.

Ofte kender de unge fritidsjobbere slet ikke deres rettigheder og ved derfor ikke, når de bliver snydt.

- Arbejdspladserne skal blive bedre til at informere de unge om deres rettigheder. Men i Jobpatruljen kan vi også kun opfordre alle forældre til at huske at tale med deres unge om rettigheder og pligter i deres fritidsjob. Og er man i tvivl, så kan man altid tage fat i Jobpatruljen og eventuelt den fagforening der passer til faget, siger Kathrine Møller.

Jobpatruljen består af grupper af fagligt aktive unge og er en landsdækkende aktion skabt af HK og 8 andre fagforbund.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Danmark skal hænge sammen

Kan man forestille sig en situation, hvor det offentlige dropper investeringen i vejnettet i dele af landet, så borgerne selv må i gang med asfalteringen? Nej selvsagt ikke. Men faktisk er det nogenlunde en parallel beslutning, vores regering har truffet ved at ikke at afsætte midler til bredbåndspuljen i sit udspil til finanslov. Danmark er på vej til at blive næsten 100 procent digitaliseret. Det rummer mange fordele. Både i dialogen med myndighederne og i privatlivet kan det meste hurtigt og bekvemt ordnes via nettet, der samtidig giver adgang til et uendeligt univers af information og underholdning. Forudsætningen for at være en del af det moderne Danmark er hurtigt, stabilt internet. Imidlertid er det fortsat steder i landet, hvor borgerne ikke har denne mulighed. Hermed er de berørte koblet af en central del af infrastrukturen. Konsekvenserne er logiske. Unge familier vælger landet fra, hvis der ikke er net af tilstrækkelig kvalitet. Man skubber således yderligere på den affolkning, der allerede er sat ind af andre årsager. Kreditinstitutternes uvilje til at yde lån til boligkøb i den knap så tæt befolkede del af landet er i forvejen et problem. Men er der heller ikke netforbindelser af en antagelig kvalitet kan boliger på landet blive usælgelige. Samtidig er det svært at drive virksomhed uden bredbånd. Både det lille mekanikerværksted i landsbyen og den moderne landmand er afhængig af computeren. Ansvaret for netforbindelser kan man ligeså lidt som byggeri af veje eller broer pålægge den enkelte. Et eksempel fra Fyn viser således, at det kan koste privatpersoner op til godt 270.000 kroner at få etableret en individuel forbindelse med fibernet. Naturligvis skal staten være sparsommelig. Men en pulje på 100 millioner kroner er ingen kæmpepost på statens samlede udgifter, der i 2018 var på næsten 700 milliarder kroner. For borgerne kan hurtig adgang til nettet til gengæld gøre en verden til forskel. Danmark skal hænge sammen.

Annonce