Annonce
Livsstil

Johnny fulgte lysten til et anderledes hjem: En rund drøm af et hus

Johnny Jensen, hustruen Marianne og datteren Josefine nyder naturen omkring det skønne, runde hus i Varming, som Johnny Jensen selv har tegnet og bygget over en periode på omkring fire år. Eneste hjælp var efter færdiggørelsen, hvor en indretningsarkitekt hjalp med husets indre. Foto: Kåre Welinder
Hvad gør man, hvis man kan lide runde byggeformer og elsker at kaste sig ud i nye projekter? Så bygger man sit eget runde hus i flere niveauer uden nogensinde at have muret før, og netop dette gjorde Johnny Jensen i Varming øst for Ribe i et fire-årigt byggeprojekt, der endte med en rund drøm af et hus.
Annonce

Varming: To små legehuse i skoven ved indkørslen til huset på Stavnagervej sætter standarden fra start.

De er runde.

På den store græsplæne ved gårdspladsen, der er rund, står havepavillonen.

Den er rund.

Både den østvendte og vestvendte terrasse går i buer ud fra selve huset.

De er runde.

Betonrørene med jord og jordbær på græsplænen er runde, mens potterne på den østvendte terrasse skiller sig ud.

De er firkantede.

Det er også noget af de eneste på Johnny Jensens store grund, der ikke er rundt, for idéen om for 20 år siden at bygge et rundt sommerhus ændrede sig stille og roligt til i stedet at bo i et hus, hvor alt skulle være rundt og buet, og efter at være flyttet til den naturskønne grund aller østligst i Varming øst for Ribe i år i 2000, begyndte byggeriet.

- Vi købte en tre en halv-længet gård, hvor en del var faldet sammen i stormvejr, og efter at have gjort huset beboeligt og bygget hestestald, begyndte jeg på det andet hus, fortælle Johnny Jensen om sit drømmehus, der stod færdigt i 2005.

Johnny Jensen

54-årige Johnny Jensen stammer fra Tjæreborg, er uddannet tømrer, og byggede i 1980'erne typehuse i Tyskland, ligesom han også har bygget krydstogtskibe i Italien.

Inden han begyndte på sit eget husbyggeri i Varming omkring år 2001, havde han, udover at have søgt inspiration, aldrig selv muret.

Han arbejdede fuld tid i et andet firma i de omkring fire år, byggeriet varede, og Johnny Jensen er i dag selvstændig tømrer med virksomheden Svanegaardens Tømrerforretning.

Annonce

Hobbit- og smølfehus

Huset er både blevet kaldt hobbithus og smølfehus, indianerhus og kvægstald.

Da familien flyttede ind i juledagene 2004, fik de besøg af en flok tyske turister, der uden blusel brød ind i julehyggen og spurgte, om de kunne få en rundvisning, og selv om huset er specielt, har det aldrig været andet end et helt normalt hjem for Johnny Jensen, hustruen Marianne og børnene Frederik, Emilie og Josefine.

- Da jeg begyndte at bygge, havde vi ingen børn. Da det stod færdigt, havde vi tre, siger Johnny Jensen, der derfor måtte bygge ud med børneværelser, der selvsagt også var i buede former og med hems.

Og der er en grund til, at Johnny Jensen bruger ordet "jeg", når han fortæller om, hvordan huset er blevet til. For han har helt selv bygget det.

- Jeg har selv tegnet det og selv bygget ud fra idéen om, at jeg gerne ville have naturen inden for, siger han og beretter om et lysindfald, der er anderledes på grund af højden af vinduerne.

- Men det har været skidebøvlet at bygge rundt. Normalt kan du trække en snor og måle ud fra det, men det kan man ikke her, og det har været spændende at arbejde med. Også fordi, jeg altid har været fascineret af stråtag og gammeldags, runde vognportsåbninger, som jeg har været meget inspireret af i byggeriet, siger Johnny Jensen og forklarer, hvordan drømmehuset også er blevet til virkelighed ud fra et ønske om at lave noget, der var anderledes, fordi alt i dag bliver stadig mere firkantet og stereotypt.

Annonce

Stjernehimmel

- Inden jeg begyndte, fik jeg priser fra flere murere, men de turde ikke bygge rundt. De vidste ikke, hvordan man gjorde, så det ville tage alt for mange timer for dem at lære det, og så måtte jeg jo gøre det selv. Jeg havde aldrig muret noget før, inden jeg begyndte, men jeg havde et billede inde i hovedet af, hvordan det skulle se ud, og altså, det er jo bare sten og mørtel hver anden gang, så hvor svært kunne det være, siger Johnny Jensen.

Centralt i husets største bygning står en enorm brændeovn, bygget op i sten og hvid cement. Den er opført et langsommeligt lag ad gangen med to låger nederst, og herfra kan man se til alle rum i huset, der er niveauinddelt med trapper op og ned til børneværelser, soveværelse, arbejdsværelser, bryggers og gæstetoilet, mens både stue og køkken er en del af det højloftede rum. Allerøverst sidder spots rundt om søjlen, der som en stjernehimmel lyser rummet op om aftenen, ligesom andre lyskilder sætter fokus på de mange sirlige detaljer, der er fordelt over samtlige af husets 249 kvadratmeter.

- Ulempen ved et rundt hus er selvfølgelig, at meget skal speciallaves, siger han og fremviser køkkenet, hvor køkkenbordet med de fintsvungne rundinger er lavet af små trækiler, der efterfølgende er sat sammen med lim og rustfri skruer, inden de til sidst er skåret til og pudset af.

- Det tog 14 dage bare at skære kilerne ud.

Væggen over komfuret er lavet med afpudsede sten, der har fået sin slebne, riflede form ved at hælde dem i en cementblander, og som stor fan af tv's Bonderøven kan Johnny Jensen kun opfordre folk til at gå igang med egne byggeprojekter.

Hele huset er bygget op omkring husets brændeovn, der dog kun bruges ganske få gange årligt på grund af jordvarme i resten af huset. Skorstenen var en af de runde hus' helt store udfordringer, men som med resten af byggeriet kastede Johnny Jensen sig ud i det uden at have prøvet kræfter med det tidligere. Foto: Kåre Welinder
Annonce

Ligger ikke på sofaen

- Det er klart, at et hus som vores kræver en gør-det-selv mand. Ellers går man ikke lige i gang med det her, men jeg elsker at lave mit eget.

Johnny Jensen mener, mange flere burde springe ud i egne projekter, men at problemet i dag er, at mange ikke tør gå i krig med noget nyt.

- Mit hus er faktisk blevet bedre, end jeg regnede med. Nok især fordi, jeg selv har bygget det over så lang tid, for jeg kunne selv følge med og nå at lave ændringer undervejs. Det er vanskeligere, hvis du får et firma til at gøre det.

Han nyder at bo i huset med sin store familie, og hvor han samtidig har tiden til at være kreativ både på egen og den tilkøbte nabogrund, hvor han hygger sig blandt dyr og skøn natur. Den natur, han selv synes, han har fået ind i sit runde hus med det særlige design.

- Jeg er ikke den, der lægger mig på sofaen, når jeg kommer hjem fra arbejde. Jeg elsker at bygge, og flere har spurgt mig, om jeg også ville bygge runde hus til andre, men det er aldrig kommet videre. Og skulle jeg gøre det igen, så ville jeg nok få andre til at gøre murerarbejdet og nøjes med tømrerarbejdet, siger han.

En ulempe i forhold til mere firkantede huse er, at meget skal speciallaves. Blandt andet har Johnny Jensen selv lavet køkkenbordet, der er udskårne trækiler, der er skåret til, sat sammen, savet og pudset indtil de fik den rette runding. Stenene over kogepladerne er slebet til i en cementblander. Foto: Kåre Welinder
Huset er både blevet kaldt smølfehus, hobbithus, indianerhuset og kvægstald, ligesom en flok tyske turister en dag bød sig selv inden for i huset i Varming og spurgte, om de kunne få en rundtur. Hverken hobitter eller smølfer har dog været inspiration, men derimod har ønsket været at få så meget som muligt af områdets natur med ind i huset. Foto: Kåre Welinder
Der venter gæster i huset på Stavnagervej i Varming en arkitektonisk oplevelse ud over det sædvanlige. Alt er tegnet og bygget af tømrer Johnny Jensen, der bor i huset med hustru, tre børn, to hunde og to katte samt vagtel, høns, hængebugsvin og heste andre steder på grunden. Foto: Kåre Welinder
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Regionalt For abonnenter

Trængte hoteller og campingindehaver raser over omstridt overnatningskrav: - Det er for let at snyde

Annonce