Annonce
Debat

Johnny Nim: Døden skal jo have en årsag

Folketingskandidat Anders Kronborg får ikke uventet støtte fra fagbevægelsen til sit forslag om at fjerne fradraget på kontingenter til "gule" fagforeninger som Det Faglige Hus.

Hjælpen kom i form af læserbreve fra formanden for LO Vest, Brian Lyst, og forbundssekretær i 3F, Henning Overgaard, der indtil sidste efterår var formand for 3F Transport i Esbjerg og byrådsmedlem for Enhedslisten i Esbjerg.

Skattefradraget på fagforeningskontingenter betyder, at staten i realiteten betaler 28,1 % af driften af landets fagforeninger, og staten er dermed også med til at finansiere fagbevægelsens tilskud til nogle politiske partier og fortrinsvis det parti, som Kronborg repræsenterer.

Det Faglige Hus er på enhver måde uafhængig af partipolitiske interesser, så allerede her sparer medlemmerne og samfundet en del penge.

LO-forbundene og ikke mindst 3F mister hvert år medlemmer i tusindvis, og døden skal jo have en årsag. I stedet for at kigge indad og revurdere sine egne roller og organisationer, forsøger man at bilde sig selv og læserne ind, at det i skattemæssig henseende er lovligt at sondere mellem fagforeninger og deres ret til skattefradrag. Mistede vi fradragsretten, ville det for øvrigt stadig være fire-seks gange dyrere at være medlem af et LO-forbund - efter skat!

Og hvem skulle i øvrigt foretage denne sondering, og hvilke kriterier skulle være gældende? Hvis det var et krav, at det enkelte forbund skulle være underlagt en hovedorganisation, var det også slut med skattefradrag til ex. journalister, maskinmestre, kirkegårdsansatte og fængselsfunktionærer.

De to læserbrevsskribenter synger videre på deres sædvanlige sang om kollektive overenskomster som værende årsagen til, at det er så dyrt at drive et LO-forbund. De kollektive overenskomster er vigtige, men hvornår kommer I med åbne og gennemsigtige regnskaber for, hvad det reelt koster at klare denne opgave.

Kernen i hele denne debat er jo, at LO og dets medlemsforbund fortsat bruger alt, alt for mange penge set i forhold til, hvad potentielle medlemmer vil betale i kontingent hver måned.

3F råder over 65 selvstændige afdelinger med valgte og lønnede formænd, ligesom de fleste også har både en næstformand og valgt a-kasseleder på lønningslisten. Dertil kommer kontorpersonale, så man kan bemande de i alt 116 3F-kontorer landet over.

Derudover viser en optælling på 3F's hjemmeside, at der er over 500 ansatte i forbundshuset i København.

Jeg har ikke belæg for at påstå, at nogle af disse rigtig mange valgte og lønnede medarbejdere er overflødige. Ordet ligger dog på tungen, når det gælder LO Vest-formand Brian Lyst og hans kolleger i de over 30 øvrige +LO-lokalafdelinger. Det er i hvert fald ualmindelig svært at gennemskue, hvordan alle disse lokalformænd og deres medarbejdere skaber en reel værdi for medlemmerne i de 18 LO-forbund?

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg

En af Esbjergs rigeste familier vil bygge nyt sportsanlæg på historisk grund

Haderslev For abonnenter

Cecilie Haaland vil i byrådet: - Jeg kan godt frygte, at folk vil tænke, at jeg ikke ved noget om, hvordan tingene hænger sammen

Varde For abonnenter

Seniorforsker: Ingen tager vare på børnene i asbestsag – politikere må på banen

Billund

Mellem 25 og 35 hektar berørt af hedebrand: - Vi har været begunstiget af vejret

Annonce