Annonce
Udland

Boris Johnson vil præsentere brexitlov i denne uge

Pool New/Reuters
Den britiske regering arbejder på at have en brexitaftale inden jul, så Storbritannien kan forlade EU.

Den britiske premierminister, Boris Johnson, håber allerede inden jul at komme videre med sin brexitaftale.

Det siger en talsmand for regeringen til BBC.

- Vi planlægger at starte processen før jul og vil gøre det på den rigtige forfatningsmæssige måde i samtale med Underhusets formand, siger Johnsons talsmand.

Fredag vil regeringen ifølge talsmanden præsentere lovforslaget, der baner vejen for brexit, i Underhuset.

- Vi vil fremlægge et lovforslag, der skal sikre, at vi får brexit stemt igennem inden udgangen af januar. Lovforslaget vil afspejle de aftaler, der er indgået med EU om vores tilbagetrækning, siger talsmanden.

Johnson går i det hele taget en travl uge i møde. Torsdag åbnes parlamentet formelt af dronningen efter det britiske valg, der blev afholdt torsdag.

Her sikrede Det Konservative Parti og partiets leder, Boris Johnson, sig 365 af de 650 sæder i Underhuset.

Med de konservatives stærkeste flertal siden 1987 forventes det, at parlamentet vil godkende loven, der skal implementere brexitaftalen.

Aftalen skal opfylde Johnsons løfte om, at Storbritannien vil forlade EU senest den 31. januar.

Det kommer efter et langstrakt forløb, hvor parlamentet i flere omgange har nedstemt en brexitløsning.

Modsat de konservative havde det største oppositionsparti, Labour, et katastrofevalg torsdag. Partiet tabte 59 mandater og endte med kun at få 203 kandidater valgt.

Det er det ringeste resultat for partiet siden midten af 1930'erne.

Partiets formand, Jeremy Corbyn, sagde på valgnatten, at han ikke agter at lede partiet i fremtiden.

/ritzau/AFP

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener: Regeringen gør for lidt ved giftgrunde

Et forbavsende bredt flertal af partierne i Folketinget kunne i december blive enige om ét af de største politiske eksperimenter i nyere tid. Det var, da de indgik aftalen om klimaloven med dens mål om 70 procents reduktion af CO2-udledningen i 2030 i forhold til niveauet i 1990. Prisen er endnu uvis, men den kan blive tårnhøj. Til gengæld er det sikkert, at det ikke vil kunne mærkes på det globale klima, om målet bliver nået eller ej. Dertil er den danske udledning af klimagasser for beskeden. Til sammenligning er det lige så forbavsende, at der i finansloven ikke kunne skaffes flertal for at finde flere penge til oprensning af de ti største giftforureninger i Danmark. Her er den mulige pris kendt. Den bliver på op imod fire milliarder kroner. Og effekten af en oprydning vil være mærkbar for både natur og de mennesker, der bor ved de giftramte områder. Her kunne nogle af de penge, vi som samfund risikerer at skulle brænde af på at nå klimamålet i 2030, gøre gavn. Det er regionernes opgave at stå for oprydningen på giftgrundene, men de har slet ikke penge nok til at løse opgaven. Derfor skal der mange flere penge til fra staten, hvis giften skal væk fra blandt andet Kærgård Plantage, Grindsted og Himmark Strand på Als. De tre steder er alle blandt landets ti største forureninger. Desværre lader miljøminister Lea Wermelin (S) ansvaret forblive hos regionerne. Hun har meddelt dem, at de må komme med en samlet plan, og så må de se, hvad de kan få ud af deres årlige økonomiforhandlinger med staten. Det er meget uambitiøst af en regering, som ellers har meget høje ambitioner på naturens vegne. I stedet er der brug for en bred politisk aftale i Folketinget, som fastlægger et mål for, hvornår de såkaldte generationsforureninger skal være fjernet. Med tilhørende finansiering. Den nuværende situation med dens uvished for de giftramte områders fremtid er helt uacceptabel.

Sønderborg

Åbent hus på EUD & EUX Business

Danmark For abonnenter

Liste med banditter i habitter vokser til nye højder: - Flere handler groft uforsvarligt, end nogen havde forestillet sig

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];