Annonce
Udland

Johnsons telefonmøde med EU-chef kan afgøre brexit-drama

Et telefonmøde lørdag mellem premierminister Boris Johnson og EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, kan komme til at afgøre det langvarige brexit-drama. Foto: Olivier Matthys/Ritzau Scanpix
Vi bevarer roen som altid. Om der stadig er mulighed for en aftale, får vi at se, udtaler EU's chefforhandler.
Annonce

- Brexit-dramaet står foran afgørelsens time.

Sådan lyder det i en analyse lørdag i Süddeutsche Zeitung, som senest mandag forventer klarhed om, hvorvidt en handelsaftale mellem EU og briterne er realistisk eller ej.

Analysen om den måske afgørende slutfase i brexit-dramaet kommer umiddelbart før et telefonmøde mellem premierminister Boris Johnson og EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen.

EU's chefforhandler, Michel Barnier, siger lørdag, at han vil fortsætte med at søge efter vejen frem til en handelsaftale med Storbritannien.

Men han afstår fra at love noget resultat.

- Vi bevarer roen som altid. Om der stadig er mulighed for en aftale, får vi at se, udtaler Barnier.

Süddeutsche Zeitung vurderer i analysen, at det i det næste døgn bliver klart om forhandlingerne om en handelsaftale mellem briterne og EU vil briste eller bære.

Briterne forlader EU sidst i januar. Men allerede ved nytåret slutter brexit-overgangsfasen, hvor Storbritannien stadig er en del af det indre marked og toldunionen.

Hvis det ikke lykkes at få en handelsaftale i stand, så bliver der i januar indført told og toldkontrol, hvilket vil skade økonomien hos alle parter.

Forhandlingerne i weekenden er også under voldsomt tidspres, fordi et EU-topmøde indledes torsdag.

Både Barnier og hans britiske modpart, David Frost, har efter en uges intense forhandlinger sagt, at betingelserne for en aftale ikke er indfriet. Denne erklæring blev publiceret på Twitter fredag aften.

De to chefforhandlere henviste til betydelige uenigheder om betingelserne for konkurrence på lige vilkår, uenigheder om fordelinger af retter og pligter samt stridigheder om fiskeri.

Sidstnævnte handler navnlig om et fransk krav om fiskerettigheder i britisk farvand.

Men Barnier gjorde det klart, at der forberedes en ny, intensiv forhandlingsfase, da han lørdag formiddag tog tilbage til Bruxelles fra London.

Forhandlingerne gælder en aftale om årlig handel for næsten en billion dollar (omkring 6400 milliarder kroner).

Hvis forhandlingerne afbrydes uden resultat, er det ensbetydende med en kaotisk afslutning på Storbritanniens næsten 50 år lange medlemskab af den europæiske klub.

/ritzau/Reuters

Annonce
Annonce
Annonce