Annonce
Aabenraa

Borgmester efter nederlag: Klagenævn har fået for stor magt

Sagen om jollehavnen ved Loddenhøj er blot en af flere, hvor diverse klagenævn har spændt ben for kommunens lokalplaner. Foto: Kaj Verner Sørensen.
Planklagenævnets afvisning af lokalplan for jollehavnen i Loddenhøj får borgmester Thomas Andresen til at tage planloven op til debat i Kommunernes Landsforening.

AABENRAA: Det er fortsat uvist, hvad der skal ske med den knap et år gamle jollehavn ved Loddenhøj, efter at Planklagenævnet har ophævet den lokalplan, der muliggjorde en havn i området.

Men sagen har fået borgmester Thomas Andresen (V) til at arbejde for en ændring af den nuværende planlovgivning, så kommunerne får større frihed til at støtte lokale byggeplaner.

- Planklagenævnet fungerer jo som den fjerde statsmagt, der kan tilbagevise lokalplaner, selv om de er vedtaget af et flertal i byrådet. Jeg mener, vi har brug for at diskutere planloven i al almindelighed, og jeg vil tage det op, næste gang vi mødes i Kommunernes Landsforenings miljø og forsyningsudvalg, siger Thomas Andresen.

Annonce

Flere eksempler

Han henviser blandt andet til sagen om fredskoven i Rødekro, der forhindrer, at kommunen anlægger lys på en cykelsti og forhindrer SuperBrugsen i at udvide.

Et andet eksempel er en privat udstykning ved Gammel Tøndervej, som Planklagenævnet har forhindret, fordi den ligger tæt på skoven.

- Det er også andre kommuner, der har eksempler på voldsomme indskrænkninger i deres muligheder for at planlægge. Vi har brug for en afklaring af, hvor kommunerne står henne. Vi er kommet ud i et overdrev af klager og indsigelser, mener borgmesteren og tilføjer, at man efterhånden kan sætte spørgsmålstegn ved kommunernes selvbestemmelsesret.

Når det gælder den konkrete sag om jollehavnen, afventer Thomas Andresen stadig en vurdering fra kommunens jurister om, hvor sagens står, efter at Planklagenævnet har ophævet lokalplanen.

Annonce

Lagune og badebro

Sidst i april holdt borgmesteren møde med formændene fra grundejerforeningerne i området omkring Loddenhøj.

På mødet blev man blandt andet enige om, at den lovede lagune langs sydmolen skal etableres, og der skal opsættes en ny badebro.

Hverken lagune eller badebro er der etableret endnu, og etableringen af planerne om en lagune er usikre, da det stadig er uklart, hvad der skal ske med jollehavnen.

Anders Knudsen Skøtt, der var med til mødet i sin egenskab af formand for Grundejerforeningen Rugmarken, giver heller ikke meget for løftet om en lagune på stedet.

- Det er lige meget, hvor meget sand de hælder på, så vil det forsvinde igen på grund af strømforholdene, siger han.

Han foreslår, at jollehavnens nord- og sydmole fjernes, så der igen kan komme en gennemstrømning langs med kysten.

- Som vinterbader er jeg interesseret i en ordentlig strand og i, at vi får vores badebro tilbage, siger han.

Badebroen blev fjernet i forbindelse med etableringen af jollehavnen sidste sommer.

Borgmester Thomas Andresen understreger, at han meget gerne vil fortsætte dialogen med grundejerforeningerne i området.


Det er lige meget, hvor meget sand de hælder på, så vil det forsvinde igen på grund af strømforholdene.

Anders Knudsen Skøtt, formand for Grundejerforeningen Rugmarken.


Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kolding For abonnenter

Jens og Inger er tredje generation på Cathrineberg: Nu sætter de proprietærgården til salg for 38 millioner kroner

Annonce