Annonce
Sydjylland

Jordemødre skal hjælpe gravide, der er udsat for vold

SDU og OUH skal i forskningsprojektet "Trygt svangerskab" undersøge, om særlige konsultationer med gravide kvinder kan forebygge eller forhindre, at de bliver udsat for partnervold. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
I et nyt forskningsprojekt skal særligt uddannede jordemødre støtte og rådgive gravide, der er udsat for vold. Håbet er, at man på den måde kan forebygge, at volden eskalerer, siger projektleder.

Gravide kvinder i Region Syddanmark vil ikke kun blive mødt med spørgsmål omkring rygning, alkoholforbrug, livsstil og eventuelle sygdomme.

I 2021 vil jordemødrene også spørge kvinderne, om de bliver udsat for fysisk, psykisk og/eller seksuel vold af deres partner.

Spørgsmålene er del af et elektronisk spørgeskema, som de omkring 11.000 kvinder, der forventes at blive gravide i Region Syddanmark i løbet af i år, skal svare på inden første møde jordemoderen.

De kvinder, som oplyser, at de bliver udsat for vold, vil derefter blive tilbudt at deltage i projektet "Trygt Svangerskab", som SDU og OUH står bag. I det skal forskere undersøge, om et forløb med rådgivning kan medvirke til at nedsætte antallet af voldsepisoder.

Trygt Svangerskab

38.000 kvinder og 19.000 mænd udsættes hvert år for fysisk partnervold, viser en undersøgelse fra Statens Institut for Folkesundhed fra 2017, men volden kan også være psykisk og/eller seksuel.

Det anslås, at 33.000 børn under 15 år hvert år er vidne til vold i familien.

Man regner med, at omkring fire procent af de gravide bliver udsat for vold.

Gravide, der bliver udsat for vold, har øget risiko for spontanabort, for at udvikle depression efter fødslen, føde for tidligt eller føde et barn, der ikke har taget nok næring til sig og derfor er undervægtig.

SDU og OUH samarbejder om projektet "Trygt Svangerskab", der skal hjælpe og rådgive gravide, der bliver udsat for vold. Projektet løber i 2021, og det er koblet op på det elektroniske spørgeskema, som Region Syddanmark sender ud til alle gravide - omkring 11.000 - inden deres første aftale med en jordemoder.

De kvinder, der er udsat for vold og ønsker at deltage i projektet, får seks videokonsultationer med jordemødre, der har fået særlig undervisning i, hvordan man spotter og snakker om partnervold. De har også fået viden om, hvor de gravide kan hente hjælp, hvis de har lyst til det.

I alt 10 jordemødre har fået uddannelsen. Tre af dem vil være ansat i Odense, mens en er ansat i Svendborg, og der er to projektjordemødre på sygehusene i Kolding, Esbjerg og Aabenraa.

Projektet laves i samarbejde med Universidad de Granada og er finansieret af EU, der har givet otte millioner til projektet.

Vibeke Rasch er professor og overlæge på Gynækologisk Obstetrisk Afdeling på OUH og er projektleder på "Trygt Svangerskab". Hun fortæller, at man regner med, at omkring fire procent af gravide kvinder bliver udsat for partnervold.

- Det er et meget sensitivt emne, og mange af kvinderne skal tage tilløb til at erkende, at de lever i et voldeligt forhold. De elsker oftest deres partner, som de samtidig er gravid med, så det er ikke bare sådan lige at snakke om vold. Vi vil med projektet gøre det mere plausibelt at tale om vold og lægge op til, at man godt kan snakke med sin jordemoder om det, siger Vibeke Rasch.

Annonce

Sikkerhedsplan

Rådgivningen bliver i form af seks konsultationer via video, hvor den gravide taler med en jordemoder, der har fået efteruddannelse i spotte partnervold og tale med kvinden om det.

- Ideen er at styrke kvinden i forhold til bedre at håndtere de kritiske situationer, hvor volden kan opstå, så man på den måde kan forebygge voldsudsættelsen. Vi skal klæde kvinderne på til at håndtere det og selvfølgelig også give dem konkret viden om, hvor de kan henvende sig, hvis der opstår akutte krisesituationer.

Vibeke Rasch, professor og overlæge på Gynækologisk Obstetrisk Afdeling på OUH, er leder på forskningsprojektet "Trygt Svangerskab", som skal se på, hvordan man kan forebygge partnervold mod gravide. Foto: SDU

- Der skal også laves en sikkerhedsplan for, hvad man kan gøre i de situationer, hvor volden kan opstå. Det kan være, hvis manden er beruset, at man søger at undgå ham og opsøger en veninde eller familiemedlem i stedet, siger Vibeke Rasch og medgiver, at projektet dermed lægger det over på kvinden at undgå volden og ikke tager fat i partneren.

- Vi må starte et sted, og har fokus på kvinderne for at blive klogere på voldsudsættelsen blandt gravide i Danmark. Der er dog ingen tvivl om, at der i væsentlig grad er behov for at fokusere på manden også og finde måder at nå ham, men det er uden for vores forskningsprojekts rammer.

Annonce

Mere på spil

Lea Marie Helmer-Hansen har været jordemoder i fem år, og hun er en af de i alt 10 projektjordmødre, som har gennemgået et kursus og skal hjælpe de voldsramte kvinder via videokonsultationerne.

- Projektet kan forhåbentlig gøre os klogere og dygtigere, så vi kan blive bedre til at identificere volden og tale med dem om, hvilke konsekvenser det har for moderskabet, for dig som kvinde og også for forældreskabet. Det handler om at give kvinderne den indsigt og at hjælpe dem, så de får redskaber og tro på egne evner.

- Jeg synes, at den støtte og indsigt er enormt spændende, og det er derfor, det vakte min interesse. Jeg har jo siddet med kvinder, hvor jeg har tænkt over, at der er mere på spil for dem, end de siger, siger Lea Marie Helmer-Hansen.

Annonce

Kræver tillid

Lea Marie Helmer-Hansen føler sig godt klædt på til opgaven efter at have fået undervisning, og derfor er hun også tryg ved at skulle hjælpe kvinden med at lave en sikkerhedsplan.

- Planen er med til at give dem et redskab til, hvad de selv kan gøre og at give dem troen på, at de godt kan, og at de selv kan navigere i, hvad der er rigtigt og forkert. Den empowerment kan sikkerhedsplanen være med til at give dem, mener hun.


Ideen er at styrke kvinden i forhold til bedre at håndtere de kritiske situationer, hvor volden kan opstå, så man på den måde kan forebygge voldsudsættelsen.

Vibeke Rasch


Det kræver dog tillid til jordemoderen, for at kvinden åbner op og konsultationerne kan virke.

Men det er en naturlig del af jobbet som jordemoder, siger Lea Marie Helmer-Hansen.

- Derfor tror jeg også, det er en god indgangsvinkel, at det er jordemødre, der sidder med i den situation, fordi det meget handler om at skabe tillid og åbne rummet for, at de kan tale om, hvad de vil. Uanset om det er vold eller noget andet, er det det, man gør som jordemoder.

Vibeke Rasch regner med, at 80-90 procent af de kvinder, der bliver tilbudt at være med i projektet, takker ja.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Esbjergs sidste kvotekonge skovler penge: Har tjent mere end en kvart milliard kroner de sidste ti år, men nu truer Brexit

Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland

Smitten falder i halvdelen af kommunerne: Men i en kommune må et sogn lukke med for høje tal

Erhverv

Montører overfuses af vrede kunder på hjemmekontoret: Nu får de hjælp til at nedtrappe konflikterne

Sydjylland

Få overblikket over de nye rejseregler her: Hvornår må vi grænsehandle og rejse på ferie?

Sønderborg For abonnenter

Modstander undrer sig over byggeri af biogasanlæg: - Det er grove løjer

KIF Kolding For abonnenter

Se analysevideo: Kaloriefyldt KIF Kolding-sejr over skuffende SønderjyskE

Annonce