Annonce
Danmark

Interview: 'Jorden kalder' tænkte Jens Rohde, mens han sad og følte sig helt på månen

Jens Rohde går fra Det Radikale Venstre. Beslutningen blev officiel mandag den 25. januar. Nu er han partiløs - og planløs, siger han. Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen
Jens Rohde og de grønne hipstere hos Det Radikale Venstre gled fra hinanden, og nu er hans første og eneste plan at få afsluttet sin gåtur om Viborg-søerne. De næste skridt har han ikke planlagt, siger han.

Udmeldt: Det blæser i telefonen, "det er Jens," siger han.

Han er ude for at "få noget frisk luft", forklarer han om den støj, der kommer sig som følge af blæsevejr og bevægelse.

Det er en partiløs Jens Rohde, der traver rundt ved Viborg-søerne.

I over halvdelen af sit 50 år lange liv har han betalt kontingent i først Venstre, siden hos den radikale udgave. Nu er overførslen blevet stoppet, Jens Rohde har meldt sig ud.

"Vi kan godt se, at det måske er det bedste," siger Anne Eskildesen, der er formand for Radikale Venstre på Frederiksberg, hvor Jens Rohde er valgt til Folketinget, til Ekstra Bladet.

Selv siger Jens Rohde en hel del mere.

Også, at man ikke skal stole på alt, hvad man ser, hører og læser. Heller ikke når selvsamme avis påstår, at han har rakt hånden ud til sin forhenværende ven og fjende Lars Løkke Rasmussen for at finde en fælles politisk fremtid.

- Jeg har ikke talt med ham siden uge fire i 2020, da han kom og ville diskutere boligpolitik, siger Jens Rohde.

- Men det bliver da et ikonisk billede, når "all the usual suspects" kommer til at sidde sammen: Lars Løkke, Jens Rohde og Inger Støjberg på rad og række nede bagerst i Folketinget, griner han.

Annonce

Ingen plan

Mere seriøsitet i stemmen kommer der, når man spørger ham om, hvad fremtiden så byder på.

- Jeg ved det ikke. For første gang har jeg ikke en plan, påstår han.


Jeg var træt af altid at være den, som på Det Radikale Venstres gruppemøder måtte ødelægge den gode stemning. Når man hele tiden skal være den, der gør det, så skal man overveje, om man er det rigtige sted.

Jens Rohde, mf


Han sidder stadig i Folketinget, for 6175 københavnske vælgere satte kryds ved viborgenseren ved det seneste valg.

- Jeg har ingen følere ude nogle steder, og det har jeg heller ikke haft, siger han.

- Jeg har forsøgt, om jeg kunne være i Det Radikale Venstre og i den profil, som partiet lægger for dagen. Men det kan jeg ikke mere.

I hans øjne kan partiet rumme langt mindre, end det plejer at kunne. Nu kunne det heller ikke rumme Rohde længere. Vejene måtte skilles.

- Jeg var træt af altid at være den, som på Det Radikale Venstres gruppemøder måtte ødelægge den gode stemning. Når man hele tiden skal være den, der gør det, så skal man overveje, om man er det rigtige sted, forklarer han.

Annonce

Bondeknold

Det var han altså ikke, lød konklusionen.

- Det er helt legitimt at ville være grønnere end de grønneste. Men jeg er en bondeknold fra Midtjylland, det kan jeg ikke løbe fra, og jeg har bare det synspunkt, at folk også skal kunne leve. Det er ikke alle, der bare kan skrotte bilen og cykle på arbejde.

Jens Rohde beholder sin plads i Folketinget, selvom han har forladt sit parti. Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Kunne du fornemme, om de i partiet også var tilsvarende trætte af, at du skulle ødelægge den gode stemning hele tiden? 

- Det er der nogen, der er. Selvfølgelig. Men politik er jo en kontaktsport, ikke sådan en hyggeklub. Der er helt sikkert folk, der synes, at mine synspunkter er vederstyggelige, siger Jens Rohde, der - når han taler - kan holde så lange tænkepauser, at man bliver i tvivl om, om man skal afbryde.

Såå ... 

- Ikke mindst i Metoo, fortsætter han så:

- Der må vi jo forstå, at det er en krænkelse af kvinden at bede om retssikkerhed for manden. Jeg tror, det her er fint for alle parter. Den udvikling, Det Radikale Venstre er gået igennem, hvor man vil være mere aktivistisk, er fin. Jeg er bare ikke sådan. Det er ikke mig. Jeg ville gerne være det, jeg ville gerne være 25 år igen, men det er jeg ikke, og der er ikke noget mere patetisk, end når folk over 50 prøver at være "ung med de unge", og det mener jeg helt seriøst. Jeg har sagt til Sofie (Carsten Nielsen, politisk leder, Radikale) et utal af gange, at jeg ikke magter det.

Annonce

Ud af ekkokamre

Blæsten har tilsyneladende lagt sig, løsgængeren går klart igennem. Den friske luft aktiverer tanke- og talestrømmen.

Så der er sket meget med det parti, du meldte dig ind i for fem år siden?

- Der er sket meget med mange partier, svarer han.

Der er også sket meget med Jens Rohde, medgiver han.

- Ja, jeg kan godt huske ham der den politiske ordfører hos Venstre.

Hvordan var han?

- I hvert fald ikke særligt helstøbt.

Spradebassen er tilsyneladende væk, rundet af år og oplevelser. Det løsgående missil har fået en retning, der kalder på samtale og pragmatisme. Nu har han "befriet sig selv," som han skriver på Facebook.

- Det afgørende for mig er, om man kan holde op med at stå og råbe i hvert sit verdenshjørne med den vildeste udgave af sin egen politik. Kan man ikke det, bliver vi allesammen bare produkter af vores egne ekkokamre, og det er det, der er ved at smadre tilliden mellem folk. Og tilliden er det vigtigste råstof, vi har i samfundet, siger han.

Du lyder ikke som en, der kan stoppe med politik ...

- Jeg har jo prøvet at være ude af politik, og ... ja, det kan jeg jo ikke sige mig fri for, at det kedede jeg mig lidt ved. Jeg befinder mig godt i politik, og jeg synes også, at jeg havde mere at komme med, end jeg havde for 10-15 år siden.

Annonce

Grøn hipster

Han er blevet anderledes. Afklaret.

- Og jeg gider ikke at lade som om, at jeg er noget, jeg ikke er. Jeg er ikke sådan en grøn hipster. Jeg kan ikke spille den rolle, siger han.

Jens Rohde fortæller i sit Facebook-opslag, at Radikale op til det seneste valg hyrede en konsulent "med henblik på at skærpe profilen". Han føler, at partiet har fortsat sin valgkamp, og derfor er det ikke i stand til at være det midter- og kompromissøgende parti, han meldte sig ind i. Arkivfoto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Han har haft det svært med truslerne om at vælte regeringen. Svært ved det, han kalder aktivisme; en stræben efter at være - og blive oplevet som - en yderpol på politiske områder. Det parti, han meldte sig ind i, var det modsatte, mener og mindes Jens Rohde.

Radikale var et parti, der både ideologisk og parlamentarisk ville finde løsninger, der bandt enderne sammen, siger han.

- Så når man finder ud af, at det med retssikkerhed åbenbart kun gælder for de rettroende, og når man på gruppemøder oplever, at landbruget nærmest helst bare skal stoppe produktionen, altså ... Så kan jeg ikke finde ud af, om det er mig, der sidder på månen, eller om det er de andre. Og når jeg er den eneste, som har det synspunkt, så er det jo nok mig, siger Jens Rohde og griner.

Annonce

Jorden kalder Jens

Jens Rohde forspilder aldrig en mulighed for at kaste om sig med kultur og klogskab.

Han citerede Dostojevskij på et ophedet gruppemøde, og i sin afskedssalut på Facebook er det Georg Brandes, der hives frem. Rohde er på mange måder et overflødighedshorn, men med sit nyeste skaktræk i det politiske spil er han måske bare blevet ... Overflødig?

Øverst i bunken af klicheer ligger den med, at der altid åbner sig en ny dør, når man lukker en anden. Men hvem ved, om vælgernes tillid er tyndslidt, og om han med overhovedet kan finde en dør på klem noget sted? Skal han kickstarte et nyt parti fra folketingssalen sammen med en eller flere prominente løsgængere?

Eller vender han retur til Venstre, hvor fjenderne er faldet, måske?

Han siger igen, at han ikke ved det.

- Men jeg har aldrig ønsket at lægge Venstre for had, siger han samtidig om sit exit, altså det forrige.

Det fra Venstre, som han var flasket op hos, og hvor han indtog sin politiske modermælk.

Afskeden i 2015 var i kølvandet på et formandsoprør imod Løkke. Rohde råbte højt i koret af Venstre-folk, der ønskede ham udskiftet.

- Og senere følte jeg mig nødsaget til at kritisere smykkeloven, fordi den lå mig så inderligt imod. Jeg kritiserede også, at stramninger på udlændingeområdet blev et mål i sig selv. Det påpegede jeg dengang, og så fik jeg læst og påskrevet, at det var fordi, jeg var radikal, og det tog jeg så konsekvensen af, opsummerer Jens Rohde.

Nu tog han den så igen: Konsekvensen.

Han tog også sit gode tøj - og så gik han. I første omgang en tur rundt om søen. Hvor turen ender, aner han tilsyneladende ikke.

Men mon ikke det nok skal blive interessant?

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Trekantområdet For abonnenter

Sex i en hemmelig verden: Alle slags mænd mødes i skoven - også dem med vielsesring og autostol på bagsædet

Annonce