Annonce
Aabenraa

Jordsalg eksploderede: Tendensen fortsætter i 2021

Der var været voldsom gang i salget af parcelhusgrunde i Aabenraa Kommune i 2020. Det kan i den grad også siges om salget af jord til erhverv. Foto: Timo Battefeld
2020 var et forrygende år for salget af både parcelhusgrunde og erhvervsjord i Aabenraa Kommune. Starten på 2021 har ikke være mindre forrygende. Presset for en stor investering ved Padborg vokser.
Annonce

Aabenraa: Covid-19 har sat en stopper for meget i 2020, men ikke jordsalget i Aabenraa Kommune. Både når det gælder parcelhusgrunde og erhvervsarealer er der solgt ganske meget mere end i 2019.

26 parcelhusgrunde – mod 11 i 2019.

421.089 kvadratmeter erhvervsjord – mod 63.382 i 2019.

- Det er naturligvis meget, meget tilfredsstillende, at man investerer i Aabenraa Kommune og har tiltro til fremtiden. At man har fået øje på den centrale placering, Aabenraa Kommune har, siger borgmester Thomas Andresen (V) og peger på, hvad han mener er udslagsgivende, når det gælder erhvervsjord.

- Den gode infrastruktur, adgangen til kvalificeret arbejdskraft og vores geografiske placering i forhold til det tyske marked. Meget af det, vi har forsøgt at sælge os på i flere år, forklarer Thomas Andresen.

Han hæfter sig ikke mindst ved, at der er solgt erhvervsjord ved transport- og logistikcentret i Padborg.

- Det er utrolig glædeligt, og i det her indgår så ikke engang alle de gamle industribygninger, der er blevet opkøbt. Lige for øjeblikket er man ved at rive den gamle fragtmandscentral i Padborg ned for at bygge 6000 kvadratmeter frysehus, siger Thomas Andresen med henvisning til Tricolores byggeri på Industrivej.

Annonce

De seks store

Der har været ni handler med erhvervsarealer i 2020, men her er der seks af handlerne, der skiller sig ud.

Øland A/S, som gør i ventilationsprodukter, skifter havnen i Aabenraa ud med Kliplev for at bygge nyt på 22.000 kvadratmeter, SAP Software Solutions har købt to arealer i Kassø og Padborg på hver 150.000 kvadratmeter, hvor der kan bygges datacentre, Hummel har købt 61.000 kvadratmeter til et internationalt distributionscenter i Padborg, og så har forsyningsselskabet Arwos købt to arealer på i alt 14.950 kvadratmeter til et regnvandsbassin i Løjt Kirkeby.

Det gælder, ifølge Thomas Andresen, om at "have de rigtige varer på hylderne", men det betyder også, at infrastrukturen i forhold til erhvervsjorden på den vestlige side af motorvejen ved Padborg skal styrkes. En motorvejsbro og en tunnel indgår i overvejelserne. Men hvad behovet er, har også været genstand for en undersøgelse.

- Man vurderer, at det samfundsmæssigt faktisk giver mest at udbygge anlæggene og lave en lysregulering ved den eksisterende bro (afkørsel 75, red.), siger Thomas Andresen.

Annonce

Dyrt at krydse motorvej

Det anslås samtidig, at en bro vil koste mellem 30 og 50 millioner kroner og en tunnel det tredobbelte. Og så er der ikke nødvendigvis behov for direkte adgang mellem de to erhvervsområder.

- Der er krav fra Vejdirektoratet, som vi er ved at få afklaret, om en bro/tunnel, fortæller Thomas Andresen, der vil læne sig meget op ad Vejdirektoratet, men også henviser til revideringen af helhedsplanen for Padborgs transportområde, som omfatter en forlængelse af Lejrvejen.

- Jeg synes, vi skal lave det, der giver mest infrastruktur for pengene. Jeg vil lade Vejdirektoratets krav og samarbejdet med Padborg Transportcenter være afgørende for, hvilke investeringer der skal foretages, tilføjer han.

Og så er der parcelhusgrundene. Tendensen ser ud til at fortsætte. Thomas Andresen har allerede sat sin signatur på fire slutsedler, men i alt er der 13 afsluttede og igangværende handler til dato i 2021. Altså halvdelen af, hvad der blev solgt i hele 2020.

- Langhus i Aabenraa og Lyreskovvej i Bov er to af de områder, hvor vi har solgt flest byggegrunde. Det, tror jeg, har noget at gøre med, at man gerne vil bo tættere på sin arbejdsplads. Det er attraktive grunde for pendlere, og så er det gode steder at være familie, mener Thomas Andresen.

Der er stadig jord tilbage

  • Selvom 2020 har været et forrygende jordsalgsår i Aabenraa Kommune, kommer man ikke til at gå forgæves, hvis man vil købe en parcelhusgrund eller et erhvervsareal.
  • Ved indgangen til 2021 er der 146 parcelhusgrunde fordelt på 22 udstykninger til salg. De billigste grunde finder man i Bolderslev, hvor grundene koster 5000 kroner. Stykket. De dyreste byggegrunde finder man på Langhus i Aabenraa, hvor der er ni parcelhusgrunde tilbage til salg (hvoraf fire er reserveret) med 745.000 kroner som det største prisskilt.
  • Der er blandt andet nye udstykninger på vej i Løjt Kirkeby, Kollund og Bov.
  • Heller ikke erhvervsjord går man ned på. Her er der udbudt i alt 1.412.767 kvadratmeter erhvervsjord til salg - fordelt på ti områder.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce