Annonce
Haderslev

Journalist fik en lektion i hestekøn: En vallak er ikke en hingst

Hesteverdenen er måske et hestehoved foran i temaet om kønsneutralitet. Arkivfoto: Morten Pape
Når en hingst er kastreret og blevet til en vallak, er den ikke længere en hingst. Det er avisens udsendte i dag blevet gjort opmærksom på. Mere end en gang.

RETTELSE: I artiklen om konkursen på Stutteri Jens Kvist i Gram var der en fejl, som kyndige hestefolk (hvilket ikke omfatter journalisten bag artiklen) har gjort redaktionen opmærksom på. En vallak, som er en kastreret hingst, kan ikke være en hingst.

I artiklen om konkursen står skrevet: 'Lige nu (mandag kl. 16.40, red.) er det højeste bud på 41.500 kroner. Det er hingsten, en vallak, For Life, der har opnået det bud'.

Fik her til formiddag følgende besked fra en hestekender: 'Jeg vil blot sende en venlig forklaring: En hingst er en han-hest med udstyr - en vallak er kastreret og uden klokkeværk. Jeg antager, du ikke er hestemenneske, men den omtalte kan ikke være begge dele.'

Hertil svarede undertegnede:

'Tusind tak for din besked. Altså, er vi ikke enige om, at en hingst er en dreng, og selv om den er kastreret, så er den vel stadig en dreng, bare uden formeringsevner? (Jeg googlede ellers det der vallak...).

Svaret herpå lød:

'Nej - En hingst betyder dreng med formeringsevner - vallak er en uden. Den kan fysisk ikke være begge dele, selvom jeg forstår din logik. Ligesom vædder (får) på engelsk: ram (med kugler) wether (uden kugler). Det bedste eksempel. Det er ikke ligesom en hankat, der er en hankat - ligemeget om den har kugler eller ej. Men du har fået hestefolk til at grine - og det er jo altid skønt'.

Undertegnede kunne ikke være mere enig, men det giver stadig ingen mening, om end der nok er dem, der ville sige, at hesteverdenen er et hestehoved foran menneskeverdenen, hvor bølgerne ind i mellem går højt om kønsneutralitet. Hvorom alt er: Journalisten beklager fejlen, den skal ikke ligge redaktionen til last.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener om Radio24syv: Man kan både vinde og tabe udbud

Når det offentlige sender opgaver i udbud, ligger det i sagens natur, at man som byder både kan vinde og tabe. Og det er også naturligt, at når en udbudsperiode udløber, risikerer det firma, der hidtil har løst opgaven, at tabe kampen om et nyt udbud. Men de selvfølgeligheder anfægter ikke de mange tilhængere af Radio24syv, der er dybt skuffede og vrede over, at radiokanalen ikke kan fortsætte efter denne måneds udgang. Lukningen af Radio24syv bliver af kritikere set som politikeres bevidste forsøg på at stoppe en kanal, der har lavet magtkritiske nyheder og satire. Dette blev også af disse kritikere set som årsagen til, at det daværende borgerlige flertal besluttede, at det nye udbud af Radio24syvs sendetilladelse skulle føre til en radiostation med hovedsæde i provinsen. Radio24syvs ejere ønskede på de forudsætninger ikke at søge. Det vakte så stor kritik, at et politisk flertal reagerede med at beslutte et udbud af en internetbaseret DAB-kanal, som ville give Radio24syv en chance for at fortsætte. Men i et udbud hverken kan eller skal politikerne bestemme hvem, der skal løse opgaven. Det har det politisk uafhængige radio og tv-nævn under Kulturministeriet haft til opgave at afgøre. Nævnet valgte så tirsdag eftermiddag, at Radio24syv ikke får den opgave. Det var et chok for mange medarbejdere og lyttere af en station, der i løbet af otte år har revolutioneret taleradio i Danmark. Tak for det. Men det er forkert, at politikerne har lukket Radio24syv. Stationen har tabt til konkurrenten Radio Loud, som af Radio og tv-nævnet er vurderet til på en række opstillede kriterier at have indgivet det bedste bud. På FM-båndet er Radio4 med hovedsæde i Aarhus klar til fra 1. november at blive afløseren for Radio24syv. Radio4 er ejet af en række lokale og regionale medier, herunder Jysk Fynske Medier, hvis største dagblad er JydskeVestkysten. Også Radio4 må risikere at kunne tabe et eventuelt nyt udbud, når den nuværende sendetilladelse udløber om otte år. For den slags udbud kan man både vinde og tabe.

Annonce