Annonce
Esbjerg

Journalist på fire hjul: Friheden findes på 6,5 kvadratmeter

Journalist og forfatter Bo Østlund har boet i en autocamper i et år. Han kalder det en form for eksperiment, der tillader, at han for første gang i sit liv rigtig mærker sig selv. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Vi venter for længe med at gøre de ting, vi skal i livet, mener Bo Østlund, der i et år har jagtet det simple, uforstyrrede og frie liv i en autocamper.

Bo Østlund, journalist og forfatter, længtes i lang tid efter stilheden. Og enkeltheden. Efter det simple liv, hvor ens aftaler, ejendele og gøremål ikke fylder mere end en halv side i en notesblok.

Snart har han boet lidt over et år i en autocamper på 6,5 kvadratmeter og er i gang med at undersøge, hvordan det er at være ham i en verden uden forstyrrelser:

- Det fascinerer mig, at jeg kan overskue mit liv. Jeg skal ikke male stakit eller holde mig gode venner med naboerne. Jeg kan vælge, hvor jeg vil vågne hver morgen. Det er en kæmpe frihed, og enkeltheden gør, at jeg tænker klarere og bliver mere skarp på, hvem jeg er som person. Jeg kan virkelig godt overskue mit liv. Jeg kan se alt, lyder det fra Bo Østlund, som er taget til Saltofte Strand på Fyn for at skrive på fortsættelserne til bogen "Modne Mænd", som udkom i 2016.

Annonce

Et langt tilløb

Autocamperen, som både er kontor og hjem, købte han for fire år siden, men først for et år siden, da han kom ud af et fire år langt forhold og mistede et nært familiemedlem til kræft, tog han dynerne med over i autocamperen og opmagasinerede alle sine ting på et lager i Esbjerg.

- Jeg skulle igennem en sorgprocess, og så lå det her gamle ønske om at leve et mere enkelt liv og rumsterede. Man kan vel sige, at det her er et eksperiment - en undersøgelse af at mærke mig selv første gang, siger Bo Østlund og tilføjer, at livet som nomade giver ham mulighed for at være i og mærke naturen på en måde, som gør ham glad.

Bo Østlund bor har for længe siden gjort op med sig selv, at han ikke vil  være bange, når han er i sin autocamper. - Hvis jeg gik og var bange for, at der skulle ske noget, så skulle jeg ikke gøre det her. Du er nødt til at sige til dig selv, at der ikke sker noget, siger han. Foto: Bo Østlund

- Naturen betyder ufatteligt meget for mig. Det var nok noget, som rigtig tog sin begyndelse, da jeg boede helt alene i de smålandske skove fra 2007-2014. Dengang skulle jeg bearbejde min fars selvmord. Nu bliver jeg snart 65 år, og efterhånden har jeg lært at se min krop som et batteri, der bliver opladet i naturen og i selskab med mig selv. Jeg er en blanding af introvert og ekstrovert, og det betyder, at jeg godt kan lide at være i mit eget selskab. Det er reelt en livsbetingelse for mig.


Jeg vil køre verden rundt. Jeg vil opleve verden, mens jeg kan. Jeg synes generelt, at vi venter for længe med at gøre de ting, vi gerne vil i vores liv. Vi venter med at blive skilt, at tage på den der rejse, vi altid har drømt om og så videre. Det vil jeg ikke.

Bo Østlund


Tidligere har Bo Østlund boet i en vindmølle, ødegård, fiskerhus og et kampestenshus, så han er ikke uvant med at skulle skabe sig et hjem i noget, der ikke følger parcelhus-skabelonen. For at gøre det hyggeligt i autocamperen har han pyntet op med kulørte lamper, skilte, familiebilleder og et enkelt maleri, og på de vandrette flader bor blandt andet en potteplante og en buddha. På toilettet har han skiftende udstillinger, og lige nu kigger fanger fra Alcatraz med, når han træder af på naturens vegne.

Når sommeren er ovre, kører Bo Østlund til Østrig og Schweiz, hvor han vil vandre, og når det så bliver for koldt, sætter han kursen mod Østrig, Schweiz, Italien, Frankrig og Spanien. Foto: Peter Leth-Larsen

- Jeg prøver at gøre det til en hyggebus. I starten var den meget mere konform, firkantet og kold, men nu minder den meget om en sporvogn med alle de antikvariske sporvognsskilte, jeg har sat op. Her er fantastisk hyggeligt, og jeg vænner mig mere og mere til, at det her er mit hjem. I starten havde jeg hele tiden en følelse af at være på tur, men sådan er det ikke mere, lyder det fra Bo Østlund, som siden år 2000 har skrevet 28 bøger. Det er primært indtægten fra dem, som finansierer hans liv på landevejen, og så sørger Bo Østlund for ikke at rutte med pengene.

- Jeg overnatter altid på gratis naturpladser, og så har jeg solceller på taget, hvilket betyder, at jeg altid har strøm. Vand får jeg gratis, så jeg skal kun købe gas af og til, og så skal dækkene jo også skiftes engang imellem.

Annonce

Verden rundt

Indtil nu har Bo Østlund kun været på kortere ture i udlandet med autocamperen, men når bladene igen begynder at blive brune, sætter han kursen mod varmere himmelstrøg.

- Jeg vil køre verden rundt. Jeg vil opleve verden, mens jeg kan. Jeg synes generelt, at vi venter for længe med at gøre de ting, vi gerne vil i vores liv. Vi venter med at blive skilt, at tage på den der rejse, vi altid har drømt om og så videre. Det vil jeg ikke, siger Bo Østlund, som har svært ved at komme på en eneste negativ ting at sige om at leve nomade-livet i en moden alder. Efter grundig overvejelse dukker der dog noget op:

- Jeg kan godt blive ensom sommetider. Jeg hader for eksempel højtider. Jeg tænker, at alle sidder dér rundt om familiebordet og er lykkelige, og sådan er det jo slet ikke, men det er bare en del af min følsomhed og særlige sensitivitet, og sådan har jeg altid haft det. Og for mig er det værre at sidde i et eller andet parcelhus på Musvågevej og være ensom end at sidde her min skønne, lille autocamper og være ensom. Her kan jeg rykke på min ensomhed, som dog i stor grad også er selvvalgt, fordi jeg nyder og vokser i mit eget selskab og egne tanker.

Da Bo Østlund gik på udkig efter en autocamper, var et kriterium, at den havde et stort vindue, så han altid havde en fin udsigt. Foto: Bo Østlund

Helt alene føler Bo Østlund sig dog sjældent, for der findes en form for fri-fugl-fællesskab blandt mange af dem, som har fravalgt huslånet, 9-16-jobbet og det stationære hjem, fortæller Bo Østlund.

Et af stederne han og andre nomader kan træffe ligesindede er for eksempel i Facebook-gruppen "Singler i autocamper og van", som Bo Østlund selv står bag, og så er det ikke ualmindeligt at møde andre nomader på landevejen.

- Forleden kørte jeg for eksempel til Tisvildejeleje, og så kom der to andre biler. Den ene var Buddha-bussen med buddhisten Michael, og den anden var en kvinde ved navn Hanne, som også bor i en autocamper. Vi endte med at spise sammen, og så fulgtes vi ad i et par dage. Det er en typisk historie.

Annonce

Words on wheels

Noget andet, som sikrer, at Bo Østlund ikke bliver en ø på hjul, er hans projekt "Words on wheels", der er inspireret af den amerikanske fotograf Brandon Stantons fotoprojekt "Humans of New York", som i dag følges af 17 millioner mennesker på Facebook. Brandon Stanton tager billeder og fortæller tilfældige mennesker historie, og det samme gør Bo Østlund på Facebook og Instagram.

Der er en alkove oven på førerhuset, og forneden i autocamperen er der et bord, et sofaarrangement, tre blus, en lille vask, et køleskab og et badeværelse med vask, brus og toilet. Foto: Bo Østlund

- Alle har en interessant historie, som andre kan lære af og bruge som pejling og spejling i deres egen tilværelse. Jeg var dagbladsjournalist i 22 år og var i mange år en nyhedshund, men jeg læser ikke nyheder mere. Jeg orker heller ikke at læse avis. Dertil har jeg i for mange år været en del af angstindustrien, som også er en del af journalistikkens væsen.

- Jeg har vel maksimalt 15-20 procent tilbage af mit liv. Sad, but true. De år skal bruges med omtanke, og derfor rejser jeg med en rygsæk bestående af kærlighed, ydmyghed, taknemmelighed, nysgerrighed, glæde og tilgivelse. Og husker jeg bare én af de ting hver dag, så bliver det endnu en god dag.

Bo Østlund

Bo Østlund er en dansk forfatter, journalist, fotograf og filmdokumentarist, som det seneste år har boet, levet og arbejdet i en lille autocamper.

Herfra skriver han blandt andet jeg bøger og artikler, og så har han skabt universet "Words on wheels", hvor han skriver om de mennesker, som han møder på sin vej.

Siden årtusindskiftet har han skrevet 28 bøger. De to næste, som udkommer i august og oktober i år, er fortsættelser i hans "Modne mænd-serie". 

Annonce
Esbjerg For abonnenter

Katrine flyttede fra København og hjem til 'ghettoen': - Selvfølgelig er her mennesker, der ryger tjald og kører hurtigt på knallert, men her er også mange gode hjerter

Annonce
Annonce
Annonce
Haderslev For abonnenter

Byrådsmedlem dømt for at forfølge og chikanere fem kommunalt ansatte

Varde For abonnenter

Se billederne: Julelys er vokset familiefar over hovedet – næste år er der dømt pause

Aabenraa For abonnenter

Serietyv afsløret af DNA-spor: Har været i gang i otte år - nu anklages han for 29 nye forbrydelser

Sport

Danmark storsejrede, men alligevel blev det en trist VM-indledning: Mia Rej blev båret ud med en alvorlig skade

Store mængder ulovligt fyrværkeri smugles til Danmark i posten: I år ser ud til at blive et rekordår

Sydjylland For abonnenter

Dyrehospital frygter bølge af aflivninger: Familier købte under corona hunde i vildskab - nu græder granvoksne mænd, når de sender dem retur

EfB For abonnenter

EfB-karakterer: Wolfe var bedst uden at være god

Kolding

Coronasmitte i Kolding er nu over kritisk grænse: Se hvilke tiltag der bliver sat i værk

Forsvaret forurener campingejers fiskesø: - Gå i gang med at rense op nu

EfB For abonnenter

EfB brændte straffe efter to minutter og tabte 2-0 i Hvidovre: Elendig afslutning på elendigt efterår

Kultur For abonnenter

Mød Mary på Koldinghus: - Man kommer til at tage med kronprinsessen på en tidsrejse

Kultur

Så er stor lysfestival åbnet: Se de spektakulære billeder

Annonce