Annonce
Nordtyskland

96-årig tidligere sekretær i kz-lejr skal for retten: Tiltalt for 11.000 mord

Omkring 65.000 mennesker blev myrdet i lejren med giftgas eller dødelige indsprøjtninger, hvis de ikke omkom efter  som følge af grufulde, medicinske eksperimenter. Modelfoto: Colourbox.
En 96-årig kvinde fra Slesvig-Holsten er tiltalt for medvirken til mere end 11.000 mord under sin tid som sekretær i koncentrationslejren Stutthof.

ITZEHOE: Journalister fra det meste af verden planlægger at møde op, når retssagen mod en 96-årig tidligere sekretær i koncentrationslejren Stutthof nær den nu polske by Gdansk begynder ved retten i Itzehoe i det sydvestlige Slesvig-Holsten den 30. september. Kvinden er tiltalt for medvirken til mord på 11.000 mennesker samt medvirken til drabsforsøg i syv tilfælde.

- Interessen betyder, at vi er nødt til at gennemføre retssagen i et stort logistikcenter. På første etage indretter vi retssalen. Desuden bliver der etableret et ekstra lokale til journalister, hvor lyden fra retssalen bliver transmitteret direkte, fortæller Frederike Milhoffer, der er talsmand for domstolen til mediehuset SHZ.

Trods de rummelige rammer kan hun dog ikke garantere, at der bliver plads til alle. Det skyldes også, at der fortsat gælder strenge forholdsregler mod coronasmitte syd for grænsen, hvor ret stor afstand mellem enkeltpersoner i lukkede rum er påbudt.

Annonce

Interessen betyder, at vi er nødt til at gennemføre retssagen i et stort logistikcenter.

Frederike Milhoffer, retten i Itzehoe.

Den tiltalte var kun 18-år, da hun tiltrådte arbejdet i koncentrationslejren. Derfor kommer sagen kvindens nuværende høje alder til trods til at foregå for en ungdomsdomstol.

Kvinden begyndte som sekretær i Stutthof i juni 1943 og forsatte frem til april måned i det sidste krigsår, 1945. Som sekretær refererede hun direkte til den berygtede lejrkommandant Paul Werner Hoppe, der efter lang tid på flugt i 1957 blev idømt ni års streng arrest for sine ugerninger.

Benægter alt

Den kvindelige sekretær blev første gang afhørt i 1954. Dengang bedyrede hun, at hun intet kendte til myrderierne i Stutthof. Hun erkendte dog samtidig, at al skriftlig kommunikation til og fra lejren gik gennem hendes hænder. Fra sin kontorstol havde hun desuden direkte udsigt til lejrens krematorium.

Sammen med sin mand, en tidligere underofficer i SS, boede den tiltalte først i Slesvig. Nu lever hun på et plejehjem i Quickborn længere mod syd.

Politi og anklagemyndighed mødte første gang op på plejehjemmet i 2015. Her mødte de en rask og rørig gammel dame, der betegnede hele sagen som ”latterlig”. En efterfølgende retsmedicinsk undersøgelse viste, at den 96-årige fuldt ud er i stand til at gennemføre en retssag.

Annonce

Var mordfabrik

Omkring 65.000 mennesker blev myrdet med giftgas og dødelige indsprøjtninger i lejren, hvor størstedelen af fangerne var jøder. De blev også misbrugt til grufulde, medicinske eksperimenter.

Annonce
Esbjerg

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Nordtyskland For abonnenter

Knap er et byggeri overstået, starter det næste: Kompliceret sanering på vej på havnespidsen i Flensborg

Danmark

Onsdagens coronatal: 1871 nye smittede det seneste døgn

REGIONALVALG

Tag kandidattesten til regionalvalget her

Annonce
Annonce
Annonce
Varde

Ejer af ferieresort: Folks intelligens falder med 20 procent, når de kører i en autocamper

Billund For abonnenter

Forældre råber op efter skolehelvede for 10-årige Kristian: Er det sådan, børn med en diagnose skal behandles?

Sønderjyske Fodbold

SønderjyskE-islænding kom ind fra kulden og gjorde helvede hedt for AGF

Esbjerg

Facebook skal bygge: I ved selv, hvor mange lastbiler, der kommer

Erhverv

Kvalitet koster og holder længere: Anders har øje for det smukke i tilværelsen

Tønder For abonnenter

Ny plan om nærhospitaler bringer ikke meget nyt til Tønder: Ændringen er mest af alt et navneskift, mener regionsrådspolitiker

Nordtyskland

Ansatte nedlagde arbejdet: Tog til og fra Tønder stod stille onsdag

Esbjerg

Dumpet: Eleverne på lokal skole er blandt Danmarks dårligste – nu griber staten ind

Danmark

Vild forvirring om MitID: Køber nye pas og telefoner for at få det til at virke - det er helt misforstået

Haderslev

Lokal investor bygger 18 seniorvenlige lejeboliger i landsby

Erhverv For abonnenter

Se billeder før og efter: Sådan ser Orlas forureningsramte galleri ud efter fem måneders gravearbejde og renovering

Sydjylland

Blandt de nominerede: Koret der fik borgmester til at græde

Annonce