Annonce
Kolding

Jubelåret er udsat i Unesco-byen: Det er dødtrist

Christiansfeld-borgerne må vente med igen at samles på kirkepladsen, for det bliver først næste år, at programmet for den store Genforenings-fejring bliver gennemført. Arkivfoto: Ludvig Dittmann
2020 skulle være det helt store år i Christiansfeld, men de mange festligheder i genforeningsåret er udsat. - Vi havde glædet os meget, siger en slukøret formand for genforeningsmuseet, som skal beslutte, hvad man stiller op med sit 25 års jubilæum.
Annonce

Christiansfeld: - Jeg har ondt af alle over hele landet, der i denne tid får sine arrangementer aflyst efter lange forberedelser.

Sådan siger Kaj G. Nielsen, der er formand for Genforenings- og Grænsemuseet i Christiansfeld. Og netop i Unesco-byen er man hårdt ramt, fordi 2020 er det store jubilæumsår for Genforeningen. En lang stribe arrangementer er enten aflyst eller udskudt til næste år, det gælder blandt andet en royal karettur over den gamle grænse og stop i Christiansfeld.

- Det er dødtrist. Mere er der faktisk ikke at sige om den sag, for vi kan jo ikke ændre på noget, siger Kaj G. Nielsen, efter statsministerens udmelding om at afblæse alle store arrangementer frem til og med august.

På Genforenings- og Grænsemuseet har man indtil videre aflyst eller udskudt rundvisninger for præcis 1000 gæster, og der vil sandsynligvis komme flere til. I første omgang holder Kaj G. Nielsen et hasteindkaldt bestyrelsesmøde, hvor man skal tage stilling til en lang række spørgsmål i fællesskab.

- Det gælder blandt andet, hvad vi stiller op med museets eget 25 års jubilæum, som falder den 10. juli? Og hvad skal vi gøre med det store arrangement den 25. maj, hvor vi skulle holde en stor stafet sammen med DGI? Skal vi gennemføre den del, hvor vi slår mindeplader i lindetræer langs Kongealléen?

Kaj G. Nielsen er efterladt med mange andre spørgsmål, som han håber, man kan få en klarhed over i fællesskab. Uanset hvad bliver 2020 langt fra den fejring, man havde set frem til i Christiansfeld.

- Det er fint, at man flytter arrangementer til 2021, men det vil aldrig være det samme som et 100 års jubilæum, og det er lidt synd. Men vi kommer igen, og det med at holde humøret højt, må vi finde ud af, siger museets formand.

Massevis af aflysninger

Ud af de mere end 1100 aktiviteter i det samlede program (se genforeningen2020.dk) er cirka 125 arrangementer frem mod påsken aflyst eller udsat rundt omkring i landet.

I den videre kalender frem mod juli er aktuelt ca. 300 aktiviteter meldt aflyst eller udsat, men flere aflysninger er på vej.

Læs mere om ændringer vedr. fejringen af Genforeningen på www.genforeningen2020.dk

Annonce

Redde hvad reddes kan

Christiansfeld Vinfestival har også været nødt til at aflyse, og formand Jørgen From kan ikke se nogen mulighed for at gennemføre i den velkendte form i løbet af september.

- Det hele er meget træls, men vi kan ikke gøre andet end at klappe hælene sammen, siger formanden.

Borgmester Jørn Pedersen har luftet en idé om, at alle gode kræfter samles om at tænke nye tanker, så man er klar til at skabe folkeliv i kommunens byer, når myndighederne åbner for muligheden.

- Det handler om at redde, hvad reddes kan. Derfor deltager vi også i sådan et arbejde, hvis vi får en invitation, siger Jørgen From og tilføjer:

- Hvis det skal være udendørs, er der selvfølgelig ikke mange weekender at gøre med i september, når man skal lave arrangementer i både Kolding, Vamdrup, Christiansfeld og Lunderskov, men vi møder gerne op for at diskuttere, hvad der kan lade sig gøre, siger Jørgen From.

Annonce

Hul i historien

Borgmester Jørn Pedersen er helt med på, at Christiansfeld er hårdt ramt af coronaen, fordi det rammer en historisk fejring, alle har glædet sig til i årevis.

- Der bliver et hul i Christiansfelds historie, når vi ikke kan fejre 100 året for Genforeningen, sådan som vi har set frem til. Men til gengæld bliver der også skabt en ny historie, for sådan er det jo, at andre døre bliver åbnet, når nogle bliver lukket. Og det glædelige er jo, at vi gennemføre det meste til næste år i stedet, siger borgmesteren.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Se Danmark: Endelig kom sneen

Debat

Debat: Kostråd – ikke klimaråd

Trekantområdet

Xenia afleverer sine børn for at kunne passe andres: - Folk gør bestemt, hvad de kan

Annonce