Annonce
Indland

Jubel hos Landdistrikternes Fællesråd: Unge voksnes flytning til yderkommuner giver håb

Steffen Damsgaard, formand for Landdistrikternes Fællesråd, håber, at den nye rapport vil give anledning til eftertanke hos virksomheder, medier, uddannelsesinstirutioner og kreditgivere. Arkivfoto: Morten Stricker

En ny rapport fra Aalborg Universitet viser, at unge voksne i aldersgruppen 25-39 år flytter fra de større byer og ud i yder- og landkommuner. Det vækker glæde hos Landdistrikternes Fællesråd. Her håber formanden, at udviklingen vil sprede sig til flere aldersgrupper.

Annonce

En modurbanisering er igang, og særligt aldersgruppen 25-39 år flytter væk fra de større byer og ud i yder- og landkommuner. Det konkluderer en ny rapport fra Aalborg Universitet, som forskerne Hans Thor Andersen og Helle Nørgaard står bag.

Forskernes undersøgelse vækker glæde hos Landdistrikternes Fællesråd.

- Det er en konklusion, som giver jubel hos os. Vi fornemmer selv en modstrøm til urbaniseringen, når vi er ude i landet. Nu ser vi så sort på hvidt, at der er flere som flytter fra de større byer til yderkommunerne. Det giver håb og tro på, at det er noget vi også vil se fremadrettet og måske endda i endnu større stil, siger Steffen Damsgaard, formand for Landdistrikternes Fællesråd.

Han mener, det er særligt positivt, at de netop er de unge mellem 25-39 år, som hellere vil bo i yder- og landkommuner end i de større byer.

- Det er en aldersgruppe, som er færdige med deres uddannelse og skal til at stifte familie. Det er folk, som er i den arbejdsdygtige alder og giver liv til lokalsamfundet. De er ekstra eftertragtede, og trods at uddannelserne er så centrerede, lykkedes det alligevel at trække dem væk fra byen. Det betyder både, at virksomhederne kan finde de medarbejdere, de har behov for, men også, at der er basis for at kommunerne opretholder de borgernære servicetilbud, siger Steffen Damsgaard.

Annonce

- Sæt turbo på

Formanden mener, udflytningen af statslige arbejdspladser og en mere nuanceret omtale af land- og yderkommunerne er nogle af forklaringerne på den stigende bosætning uden for de større byer.

- De initiativer, der været for at skabe et land i balance har helt sikkert sammen med kommunernes initiativer en afgørende rolle. Der er også en mindre negativ diskurs i de landsdækkende medier om land- og yderkommuner, som før blev omtalt som den rådne banan og udkantsdanmark, siger Steffen Damsgaard.

Kan yderkommunerne så læne sig lidt tilbage nu, hvor det viser sig, at flere og flere unge voksne flytter dertil?

- Overhovedet ikke. Det her er ingen hvilen på laurbærene. Land- og yderkommunerne skal fortsat gøre sig attraktive i forhold til erhverv, job og bosætning. De skal slå på de styrker har. Det her er bare en anledning til at sætte ekstra turbo på de initiativer, kommunerne har i gang. Der er også områder, som ikke er lykkedes med at få vendt kurven, så der er flere tilflyttere end fraflyttere. Men de overordnede tal peger på, at det er noget, der er værd at kæmpe for, siger formanden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Hvorfor er aktivister så forudsigelige?

Annonce