Annonce
Sønderborg

Jubilæum: Akvarieforening har det som en fisk i vandet

Finn Bøwadt viser frem af de mange akvariefisk, som befinder sig i foreningens lokaler på den forhenværende Bakkensbro Skole. Foto: David Skaaning
Det er ikke hver dag, at en lokal forening kan fejre 10-året for dens stiftelse. Og for Alssund Akvarieforening er den eneste hindring for jubilæumsfesten da også kun corona-krisen. Medlemstallet har aldrig været højere.
Annonce

Ullerup: I år kunne Alssund Akvarieforening glæde sig til at fejre 10-års jubilæet den 9. juni med fest og stor ståhej, men alle festplanerne endte som fiskeføde på grund af corona-krisen.

Foreningen har siden 2013 haft lokaler på den lukkede Bakkensbro Skole, og i dag er næsten alle vægge fyldt med akvarier fra gulv til loft.

Her svømmer den ene farverige og eksotiske fisk rundt efter den anden, og formanden har styr på alle arter:

- Her har vi vores skyttefisk. De kan skyde vand efter deres bytte og springe højt over vandkanten for at fange insekter. Vi må prøve at sætte græshopper ned til dem en dag, fortæller Finn Bøwadt, mens han peger på et akvarie med etiketten: Toxotes Jaculatrix.

I foreningen hjælper medlemmerne hinanden med at passe på de fælles fisk og rengøre akvarierne. Det hænder, at fiskene yngler, og så kan medlemmerne få lov at købe eller modtage nogle af fiskene. De overskydende fisk kommer efterfølgende med til messer, hvor andre hobbyister kan købe dem. Desuden kan medlemmerne vise sine egne fremskridt fra deres akvarium derhjemme og udveksle erfaringer.


Jeg tror, at en af mine fisk har spist min eremitkrebs

Tom Lund, medlem af Alssund Akvarieforening


- Det er ligegyldigt om man har ét eller 20 akvarier, så længe man har interesse for det og gerne vil lære mere om dyrene, forklarer Finn Bøwadt.

Annonce

Hjælp til salt

Der findes i bund og grund to skoler af akvariehobbyister: Ferskvand- og saltvandsentusiaster.

- Forskellen er saltet, bliver der grinende forklaret fra bordet i foreningslokalet til stor moro.

Saltvandsakvarierne har ry for at være en lidt dyrere beskæftigelse at give sig i kast med, så mange akvarieejere begynder med ferskvandet.

Alssund Akvarieforening er en af de eneste foreninger i Danmark med et saltvandsakvarium, så det giver medlemmerne en unik mulighed for at prøve kræfter med den saltede disciplin. Og det er netop dét, som et af klubbens yngre medlemmer har gjort:

Tom Lund finder billeder frem af sin maltrakterede eremitkrebs, der kom for tæt på kardinalfisken. Foto: David Skaaning

- Jeg tror, at en af mine fisk har spist min eremitkrebs, fortæller Tom Lund, da han spørger Finn Bøwadt til råds torsdag aften.

- Nå, hvad har du da i akvariet?, spørger Finn.

- Jeg har nogle klovnfisk og kardinalfisk og-, fortsætter Tom.

- Kardinalfisk? Ja, de er ikke gode venner, griner Finn.

Tre sølle, blå krebseben var til tilbage i Toms akvarium efter krebsens møde med kardinalfisken i saltvandet.

Annonce

Alle er velkomne


Vi synes jo, at alle skal kunne være med, hvis de vil prøve hobbyen

Finn Bøwadt, formand for Alssund Akvarieforening


Hver torsdag aften mødes foreningens medlemmer i lokalerne mellem Ullerup og Avnbøl. I dag lyder det totale medlemstal på over 50 medlemmer, men der er ikke fuldt hus hver gang.

Hver torsdag mødes medlemmerne af Alssund Akvarieforening og ordner nogle af de pligter, der er forbundet med at holde så mange akvarier. Foto: David Skaaning

Flere af medlemmerne valfarter til Bakkensbro Skole fra steder som Kolding, Horsens og sågar fra Fyn for at tage del i foreningslivet.

Finn Bøwadt påpeger, at der også ligger en akvarieforening i Aabenraa, men folk lader til at strømme til Alssund Akvarieforening i stedet.

- Jeg tror, det er på grund af vores lave kontingent, griner Finn.

Et årligt medlemskab af Alssund Akvarieforening koster kun en hundredlap, og dét fås vist ikke billigere, ifølge Finn.

- Vi synes jo, at alle skal kunne være med, hvis de vil prøve hobbyen, siger Finn.

Annonce

10 år tidligere

Finn Bøwadt var med til at stifte foreningen med Michael Jørgensen for 10 år siden, da de selv mærkede et behov for et åbent fællesskab, hvor man kunne dele sin interesse for akvariefisk.

- Der var rent faktisk en akvarieforening i området på det tidspunkt. Der var kun tre medlemmer i den, og de ville ikke have flere med, fortæller Finn Bøwadt og trækker på skuldrene.

De to akvariehobbyister måtte derfor tage sagen i egen hånd og efter den stiftende generalforsamling, var der allerede syv medlemmer af Alssund Akvarieforening.

- Siden er folk kommet til og fra. Vi har endda været helt nede på to medlemmer, men siden vi flyttede ud på skolen, har medlemstallet kun gået opad, forklarer Finn.

Foreningen har hørt hjemme flere steder i kommunen, for det er ikke helt uden problemer at finde lokaler til så mange akvarier, da de fylder en hel del og kræver strøm alle døgnets timer.

- Vi er rigtig glade for at være her, og vi håber snart på at kunne vise akvarierne frem til åbent hus, fortæller formand Finn Bøwadt.

Selv hærdede hobbyister kan begå kosmetiske fejl. Jordbunden i akvariet med de smukke scalarfisk indeholder åkandeler, som viser sig at gøre vandet grumset. Fisken lader dog ikke til at have bemærket forskellen. Foto: David Skaaning
Udover fisk så har akvarieforeningen også masser af snegle, rejer, krebsdyr, og hvad der ellers pynter i akvarierne. Foto: David Skaaning
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce