Annonce
Esbjerg

Jubilæum fejret med bekymring: Dagplejerne elsker deres arbejde, men antallet af dem er halveret i deres by

Med sin ring danser dagplejer Mary-Ann Lund med en af de små piger, og selv om hun efter 22 år stadig elsker sit job, er der også bekymring for, hvordan dagplejen vil klare sig fremadrettet, hvis der ikke kommer nye dagplejere til. Foto: Kåre Welinder
Esbjerg Kommune fejrede onsdag 50 års fødselsdag for den kommunale dagpleje. I Egebæk-Hviding elsker syv dagplejere deres arbejde, men diskuterer flittigt, hvorfor flere ikke vil være dagplejere, og hvorfor medierne kun skriver de dårlige historier. Dog medgiver de, at noget er forandret, fordi de lokalt er faldet fra 15 til 7 dagplejere.

Egebæk-Hviding: Den svedende klovn gik rent ind hos de hvinende børn i kulturcentret.

Efter sanglege, boller og kagemand var der fuld blæs på underholdningen af ungerne hos dagplejen i Egebæk-Hviding, der dansede og legede med to beboere fra Hermelintoftens ældreboliger for at fejre 50-års jubilæet for den kommunale dagpleje.

Da klovnen smider de store bukser, dukker Mary-Ann Lund frem.

Annonce

Med sine 59 år er hun ældste kvinde i gruppen af syv dagplejere, der en gang om ugen samler deres 28 børn i hallen. Selv efter 22 år som dagplejer elsker hun at lege med børn, elsker at tage sig af dem, udvikle dem, give dem kærlighed og være reservemor, når forældrene er på arbejde.

- Nogle gange ser vi jo faktisk børnene mere end forældrene gør, og vi har så mange gode timer sammen. Både jeg og mine kolleger gør alt, vi kan for, at de har en god tid i dagplejen, fordi det er den måske vigtigste alder rent læringsmæssigt, siger Mary-Ann Lund.

Fra 15 til 7

Netop fordi hun elsker sit job, forstår hun heller ikke, hvorfor stadig færre ønsker at blive dagplejer, for noget må være galt fat, siden der mangler dagplejere ikke kun i Egebæk-Hviding, men i hele kommunen og hele Danmark.

I 2004 var der 15 dagplejere i Egebæk-Hviding - i dag er der 7.

- Tidligere faldt nogen fra, fordi der manglede børn herude, men det tal er steget, og nu mangler vi dagplejere. Vi søger, og har gjort det ved skoler, børnehaver, i hallen og ved åbent hus, men ingen melder sig, siger Mary-Ann Lund.

51-årige Lene Juul har i 17 år været kollega med Mary-Ann Lund. Hun er også begejstret for livsstilen som dagplejemor, hvor hun åbner sit hjem for fremmede, selv om arbejdsugen lyder på 48 timer.

- Timerne kan nok skræmme nogen væk og det kan være ensomt, men modsat har man mange andre fordele ved at arbejde i eget hjem. Manglen på dagplejere kan også skyldes, at der er mangel på arbejdskraft, og at unge har flere valgmuligheder end tidligere, siger Lene Juul, der ikke er et sekund i tvivl om, at flere ville vælge dagplejen, hvis de havde muligheden.

- Det er bare mere familiært. Der er mere tryghed og nærhed end i en vuggestue, men med den udvikling, der er nu, kan gæstepladser hos dagplejere blive fremtiden, for vi har ingen vuggestue i herude. Den tætteste ligger i Øster Vedsted, men det er ikke bare her. Sådan er det over hele linjen, siger Lene Juul.

Annonce

Krav giver bedre sparring

De to kvinder er glade for at kunne fejre den kommunale dagplejes flotte jubilæum, men de er kede af den drejning, debatten om dagplejen har taget i medierne.

- Vi diskuterer det ofte, men forstår ikke den negative vinkel, der ofte er i medierne. De, der udtaler sig negativt har selvfølgelig haft dårlige oplevelser, og ja, der er meget, der har ændret sig fra da jeg begyndte. Der er kommet flere regler og krav, men det oplever jeg egentlig som noget positivt. For mig giver det bedre sparring, og vi har i dag mere læring med børnene end tidligere, hvor det mange steder nærmede sig ren opbevaring. Vi har et bedre miljø, der styrker og støtter børnene på den bedste måde, og at vi nu skal dokumentere det, synes jeg også kan medvirke til at give et bedre samarbejde med forældrene, siger Mary-Ann Lund, mens Lene Juul uddyber, at også forældre har udviklet sig de seneste 20 år.

- De stiller større krav. Det er der intet negativt i, men de vil vide, hvad vi gør for deres børns udvikling. De vil vide mere, fordi de er mere oplyste end tidligere, og vi opfordrer dem faktisk også til at spørge ind til, hvorfor vi gør, som vi gør, siger Lene Juul.

Annonce

Guld værd

Netop forældres øgede fokus på eget barn ser de to også som en årsag til, at færre vælger at blive dagplejere. Mange har nok i sig selv, men de mener, at hvis man elsker børn, bør man overveje at blive dagplejer, fordi det giver fantastiske oplevelser.

- Man er med til at sætte et aftryk på andres liv, og jeg har stadig kontakt med mange af dem, jeg har passet. Jeg får tit et kram og et vink, og Lenas datter var på mit første hold som dagplejer. Både ved mit 10- og 20-års jubilæum kom tidligere børn forbi med gaver og hilsner, og det synes jeg er rørende, siger Mary-Ann Lund, der sammen med Lena Juul godt kan være bekymret for den nye generation af unge mennesker i Danmark.

- Jeg er bange for, dagplejen falder væk med tiden. Den er guld værd for vores børn, men jeg er  bekymret for, om der kommer nye til. Det er meget ærgerligt, siger Mary-Ann Lund.

Jubilæum

Esbjerg Kommunale Dagpleje kan i 2021 fejre 50 års jubilæum.

Ifølge Dagplejens leder i Esbjerg Kommune, Hans Brøchner Jessen, er der ingen eksakt dato for jubilæet, og derfor har man givet de lokale dagplejere mulighed for at fejre det som man selv måtte ønske. Samtidig så man jubilæet som en anledning til at skabe mere liv i dagplejen efter en lang periode med corona.

Fredag 19. november fejres jubilæet ved en større begivenhed i Darum Fritidscenter.

Der var sang og dans og udklædning, da dagplejens 50 års fødselsdag blev fejret i hallen i Hviding. Foto: Kåre Welinder
Annonce
Esbjerg For abonnenter

Stemmeslugeren Vallø pusler med planer om borgergruppe for udvikling af indre by: - I har ikke hørt det sidste fra mig

Danmark

Torsdagens coronatal: Rekordmange tilfælde - smittetal runder 40.000

Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg

Lørdag blev Simon testet positiv for corona for tredje gang: Professor kalder det usædvanligt, men interessant

Navne For abonnenter

Tvillingebrødrene Ejner og Gunner blev gift med hver deres søster

Esbjerg

Ny smitterekord i Esbjerg med 661 nye tilfælde: Nu den hårdest smitteplagede kommune uden for hovedstaden

Billund

Ole er bidt af en gal flyvemaskine: Rigmænd, rockstjerner og fodboldspillere lejer luksussæderne i Billund-firmaets fly

Sygehuse indhenter tidligst pukkel om et år: - Vi står i en meget alvorlig situation

Tønder For abonnenter

DF-profil snublede på målstregen og var fem stemmer fra genvalg: Nu har han været på jobcenteret, sælger huset og flytter fra kommunen

Esbjerg Energy For abonnenter

Fjerde sejr i træk, selv om 3-0-føring blev smidt væk: Esbjerg Energy holder fast i stimen

Haderslev

Far om banegårdsballade i Vojens: - Det er ikke et samfundsproblem

Ordning med lønkompensation bliver forlænget i to uger

Sønderborg

En jubilæumsgave venter på dronningen: Kommunen planlægger en overraskelse under sommeropholdet

Kolding For abonnenter

Beboer på bosted er varetægtsfængslet efter voldsom brand: Har tidligere lavet bål i sin stue og stukket ild til stol

Nordtyskland

Smitten har sneget sig ind på rådhuset, så nu har overborgmester fået corona

Annonce